Het verhaal van

Het verhaal van Van den Heuvel Logistiek

Home Kennisbank Het verhaal van Van den Heuvel Logistiek

Van den Heuvel Logistiek is een allround transportbedrijf met 300 medewerkers en een focus op de Benelux. Maurik van den Heuvel staat aan het roer van dit familiebedrijf en vertelt over de historie in het boek ‘Ons Verhaal II

Maurik van den Heuvel is opgegroeid in een ondernemersgezin. Zijn vader Willy en oom Jo runden in de jaren ’70 en ’80 een gewaardeerd autobedrijf in Volkel. In 1990 kwam daar een koeriersdienst bij. Samen met zijn neef Dirk zette Maurik vanaf 1997 de koeriersdienst voort, met de ambitie om de onderneming verder uit te bouwen. Inmiddels is Van den Heuvel Logistiek een allround transportbedrijf met 300 medewerkers en een focus op de Benelux.

Vader Willy en oom Jo hebben mooie jaren gekend met hun autobedrijf. Maurik: “Ze handelden in occasions, knapten wagens op en verzorgden het onderhoud. Beiden stonden in hun stofjas in de werkplaats en staken hun handen uit de mouwen. Daar hebben ze destijds een goede boterham mee verdiend. Als kind hielpen mijn neef Dirk en ik al mee in de zaak. Ik studeerde autotechniek en het oorspronkelijke idee was dat ik de autohandel zou overnemen. Dat liep echter anders. In de jaren ’90 waren mijn vader en oom een koeriersdienst gestart. Dat deden ze er in feite bij. Ze reden met een busje en bestelwagen met aanhanger. Dirk en ik zijn toen naast onze studies gaan koerieren. De koeriersdienst groeide en in 1995 reden we met acht voertuigen. Mijn vader en oom waren inmiddels op leeftijd en gaven aan op termijn met hun bedrijven te willen stoppen. Wij zagen wel brood in de koeriersdienst. Die markt bood namelijk flinke groeimogelijkheden. Zodoende besloten Dirk en ik om de koeriersdienst voort te zetten. Daar zijn we in 1997 vol voor gegaan”.

“Na het afronden van mijn studies autotechniek en bedrijfskunde, heb ik overigens nog één jaar bij een Renault dealer gewerkt”, vertelt Maurik. “Dat deed ik naast het werk als koerier. In dat jaar heb ik écht geleerd wat de waarde is van extra aandacht schenken aan je klanten. Ik leerde dat doorzettingsvermogen het verschil maakt in succesvolle sales. Daar heb ik later veel profijt van gehad in het bedrijf”.

Van koeriersdienst naar transportbedrijf

Maurik en Dirk pakten het direct serieus aan. Ze planden zichzelf vrij van koerieren zodat zij zich volledig konden richten op het uitbouwen van het bedrijf. Dat legde hen geen windeieren. Maurik: “We ontwikkelden ons van een koeriersdienst naar een transportbedrijf. Van den Heuvel Logistiek is gespecialiseerd in fijnmazige distributie van pallet- en stukgoederen in de Benelux. Inmiddels zijn wij drie keer verhuisd, naar een grotere locatie, en hebben we diverse transportbedrijven overgenomen. Middels autonome groei en strategische overnames zijn we een gevestigde naam in de landelijke transportwereld”.

“Waar mijn vader en oom als broers nog weleens botsten met elkaar, verliep de samenwerking tussen Dirk en mij uitstekend”, stelt Maurik. “Als neven sta je toch iets verder van elkaar af. Daarbij had ieder zijn eigen verantwoordelijkheden en vulden we elkaar goed aan. Tot 2008 hebben we Van den Heuvel Logistiek samen uitgebouwd. We groeiden hard en rond die periode kwam Dirk tot de conclusie dat hij uit het bedrijf wilde stappen. Ik wilde graag nog één flinke stap maken met het bedrijf, terwijl het voor hem juist te groot was geworden. We zijn vervolgens op goede voet uit elkaar gegaan en ik ben volledige eigenaar van het bedrijf geworden. Een spannende periode. Dirk was namelijk altijd mijn klankbord. Ik onderneem echt op gevoel en vanuit mijn eigen intuïtie. Waar ik vaak vooruit wil, bracht Dirk de terechte balans. Dat heb ik ondervangen door het MT meer vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven. Dat is een goede zet geweest. Daardoor is er een goede balans binnen het bedrijf. Na het uitstappen van Dirk, heb ik mijn focus op de gewenste groei gericht. Het is mooi om te zien dat Dirk inmiddels weer werkzaam is binnen het bedrijf. Na enkele jaren zijn eigen plan getrokken te hebben, werkt hij nu binnen de ICT-afdeling van onze organisatie”.

“Het draait om rendement, continuïteit en lekker slapen”

Zorgen dat je geen pech hebt

Het harde werken heeft Maurik van kinds af aan meegekregen. “Mijn vader en oom maakten flinke uren in de zaak. Daarnaast wist mijn moeder, als boerendochter, ook wat werken was. Naast verpleegster en huisvrouw, poetste zij ook de auto’s in de zaak. In de beginjaren was ik ook letterlijk zeven dagen per week met het bedrijf bezig. Ik was altijd in de weer. Die cultuur van ‘mouwen opstropen en gaan’ zit nog steeds in de bedrijfsmentaliteit. Daarbij vind ik het belangrijk dat we goed zijn voor onze medewerkers. Samen hard werken, maar ook gezamenlijk van de successen genieten”, licht Maurik toe. “De belangrijkste zaken binnen het ondernemerschap zijn nog altijd rendement, continuïteit en lekker slapen. Werk naar een goed rendement toe, maak het bedrijf toekomstbestendig en zorg dat je goed kunt slapen. Als deze drie zaken in balans zijn, dan heb je het voor elkaar. Je kunt bijvoorbeeld wel meer rendement maken, maar als je daardoor slecht slaapt wat is het dan waard? Wat dat betreft heb je in het ondernemen geen geluk nodig, het draait erom dat je geen pech hebt. De rest moet je namelijk toch zelf doen”.

Een familiebedrijf

“Binnen het bedrijf handelen wij vanuit onze langetermijnvisie. We denken in meerdere jaren en volgende generaties. Een eventuele volgende generatie aan het roer behoort tot de mogelijkheden. Het is nu nog te vroeg om te zeggen of zij het daadwerkelijk gaan overnemen. Maar ik vind het leuk om de ontwikkeling bij mijn kinderen te zien, de tijd zal het uitwijzen of zij het stokje over willen en kunnen nemen”, legt Maurik uit. “Mijn vader, moeder en oom zijn overigens hartstikke trots op waar het bedrijf nu staat. Zij stimuleerden ons destijds om het koeriersbedrijf over te nemen en uit te bouwen. Mijn vader, nu 78, liep tot voor kort nog rond in het bedrijf om te sleutelen aan auto’s. Hij vindt het prachtig”.

In 2018 besloot Maurik om het roer, na 25 jaar ondernemen, om te gooien. Hij stelde een directie aan, welke de dagelijkse leiding in handen kreeg. Zelf veranderde zijn rol naar aandeelhouder en adviseur. Maurik: “Op deze manier blijf ik bij het bedrijf betrokken, maar opereert de directie naar eigen inzicht en brengen zij het bedrijf verder. Hierdoor heb ik ook meer ruimte gekregen voor andere zaken en interesses. Met het team Van den Heuvel Logistiek rijden wij bijvoorbeeld al jaren mee in de Dakar Rally. Elk jaar weer een fantastische ervaring. Een teamprestatie waar we gezamenlijk naartoe werken. Daarnaast ben ik mijn eigen autobedrijf begonnen in de handel en het opknappen van youngtimers. Daar ligt echt mijn passie. Dat maakt ook dat de cirkel nu helemaal rond is, aangezien mijn vader en oom ook ooit zijn gestart met een eigen autobedrijf”.

Ontdek het boek ‘Ons Verhaal II‘
Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl