Het verhaal van

“Het runnen van een familiebedrijf is een eervolle taak”

Home Kennisbank Ons Verhaal HML Bedding

Het boek ‘Ons Verhaal II’ staat vol met 21 ondernemersverhalen van Oost-Brabants familiebedrijven. Zo ook het verhaal van Hml Bedding.

“Het runnen van een familiebedrijf is een eervolle taak”

Hml Bedding levert al jaren boxsprings en matrassen via erkende slaapspeciaalzaken. Het bedrijf in de huidige vorm is in 2007 gestart door vader Henk en zoon Mark van de Laarschot. Waar beiden eerst afzonderlijk als zelfstandig meubelagent werkten, besloten ze om de handen ineen te slaan. Het familiebedrijf staat in de markt bekend als eerlijk, consistent en deugdzaam. Kenmerken waar Mark zich met zijn team dagelijks hard voor maakt.

“Op mijn 20ste ben ik, na drie maanden in loondienst gewerkt te hebben, voor mijzelf gestart in de beddenindustrie met een eigen beddenspeciaalzaak in Geldrop. Dat was in 1997”, vertelt Mark. “Ik merkte echter al snel dat ik mij gebonden voelde aan de vaste plaats, winkeltijden en vierkante meters. Mijn vader was een zelfstandig meubelagent. Het feit dat hij veel vrijheid en diversiteit in zijn werk had, sprak mij aan. Dit motiveerde mij om zelf ook als handelsagent te starten. Nadat een samenwerking met een van onze gezamenlijke leveranciers stopte, zijn we met Hml Bedding gestart. Klein en bescheiden, met als doel om het goed te doen. In aanvang waren we een groothandel, maar al snel zijn we een eigen productlijn gaan ontwikkelen en leveren”.

Complementair en verbeterdrang

Mark: “We hadden allebei duidelijk voor ogen wat we wel en niet wilden. Daarbij waren we ook echt complementair aan elkaar. Ieder had zijn eigen werkwijze en kwaliteiten. Dat maakte het makkelijk om elkaar los te laten op werkgebied. Mijn vader had zijn sporen ruimschoots in de beddenwereld verdiend. Zodra hij zijn klanten adviseerde, volgden zij hem of gaven hem zeer nuttige feedback. Dat moest ik nog maar zien te bereiken. Ik zie het als een uitdaging om het op zijn minst niet verkeerd te doen. Hierdoor ben ik het anders gaan benaderen. In elke beslissing die wij nemen, bedenk ik of het een verbetering is voor onze klanten en probeer ik op hun behoeften in te spelen. Ik geloof in een manier van werken waarbij ik medewerkers, klanten en leveranciers faciliteer om tot een verbeterde workflow te komen. Het draait daarbij om het creëren van een optimale werkomgeving en continu verbeteren. Daardoor kunnen we gezamenlijk gericht naar de toekomst toewerken”.

Toen Henk en Mark begonnen wisten zij al dat ze niet gelijktijdig zouden stoppen. “Bij de start van Hml Bedding hebben we dan ook duidelijk besproken hoe we hiermee om zouden gaan. Het proces van uittreden is echter versneld nadat mijn vader een aantal heftig privésituaties doormaakte. In een korte periode verloor hij zijn beste vriend en zwager en dat hakte er flink in. We hebben er toen voor gekozen om het plan van afbouwen naar voren te halen en te versnellen. Dit plan hebben we heel transparant met de familie gedeeld. Zij hadden daar een goed gevoel bij. Mijn broer heeft zijn eigen onderneming en had geen plannen om een rol in het bedrijf te spelen”.

Nadat vader Henk uit het bedrijf stapte, heeft hij het volgens Mark ook echt losgelaten. “Hij geniet onwijs van hoe het bedrijf ervoor staat en spreekt duidelijk uit dat hij daar trots op is. Maar hij is verder niet meer inhoudelijk betrokken bij de zaak. De markt is ook volledig veranderd. Mijn vader komt uit de tijd dat de omzet werd gerealiseerd door het bezoeken van winkels en hij ter plaatse orders noteerde. Dan was hij een hele dag onderweg en tevreden als hij aan het einde van de dag goed verkocht had. De afgelopen 10 jaar is er in ons vakgebied meer veranderd dan de 30 jaar daarvoor. We bouwen nu al jaren aan een dealernetwerk en activeren de consument online om de winkels te bezoeken. Veel meer een pull-strategie dan vroeger. Dat maakt het voor mijn vader ook wel eens lastig om een klankbord te zijn, terwijl hij dat graag doet. Terugkijkend heb ik duidelijk van hem geleerd om alles wat je aanpakt direct goed te doen. Met de juiste mensen en de juiste tools. Half werk leveren komt niet in ons woordenboek voor”.

De moeder van Mark overleed toen hij 13 was. Mark: “Het overlijden van mijn moeder had destijds zeker een enorme impact op de gehele familie. Dankzij haar heb ik een ongekende wilskracht. Als je iets wilt en je gelooft er echt in, dan moet je er ook volledig voor gaan. Toen wij jaren later samen Hml Bedding opstartten en uitbouwden, hebben we wel eens gezegd: ze zou trots zijn op wat er staat. Het goed willen doen geldt zeker ook voor de uiteindelijke bedrijfsoverdracht. We waren het aan haar verplicht om het voor elkaar netjes te regelen. Dat spraken we niet naar elkaar uit, maar we hadden het beiden in ons achterhoofd”.

Langdurige samenwerkingen

Mark: “Het leiden van een familiebedrijf is een eervolle taak. Het is hard werken en voluit ondernemen, maar de voldoening haal ik uit het feit dat alles wat achter ons ligt goed is gegaan. Hml Bedding maakt mooie producten, levert kwaliteit en werkt op een eerlijke manier. Dat is ook het belangrijkste aspect van ons bedrijf: het deugt wat wij doen. Het zit voor ons niet in geld, ego of materialistische dingen. Ik doe ook geen dingen die haaks staan op onze overtuigingen. Vandaar dat onze klanten ook bestaan uit bedrijven die zich daarmee identificeren. Samen met hen zijn we continu in gesprek en bepalen we samen de richting de we op gaan. Onze klanten zijn voornamelijk familiebedrijven met een merkbeleid. Familiebedrijven kijken niet naar de korte termijn, maar investeren vaak in langdurige partnerships. Ze hebben ook een familienaam hoog te houden en kiezen daardoor voor kwaliteit. Dat zit in hun DNA en ook in die van ons”.

“Laatst kreeg ik van iemand terug die zei: ik ken weinig mensen die zoveel doen als jij, maar die nooit haast hebben”, stelt Mark. “Ik heb het druk, maar nagenoeg alles is gepland. Wat daarbij ook helpt is dat mijn vrouw een ontzettend goed klankbord is en een stabiele basis vormt. We zijn al bijna 30 jaar samen en ze speelt een hele belangrijke rol in mijn (zakelijke) leven. Zij heeft alle zakelijke ontwikkelingen van heel dichtbij meegemaakt. Daarbij is zij zowel in goede als slechte tijden steeds gericht op het maken van de juiste keuzes voor de lange termijn”.

Een derde generatie?

Mark: “Vrijheid vind ik het grootste goed. Vandaar dat ik mijn kinderen van 17 en 13 niet stuur om het familiebedrijf in te gaan. Zijn wie je bent en kunnen doen wat je wilt, dat vind ik belangrijk. Als blijkt dat ze net zo veel lol uit dit werk kunnen halen als dat ik doe, dan juich ik een derde generatie van harte toe. Ze moeten nu vooral doen wat ze blij maakt en de tijd zal het leren of Hml Bedding in de handen van een volgende generatie komt”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl