Het verhaal van

“Successen vieren wij door elkaar de hand te schudden en weer door te gaan”

Home Kennisbank Ons Verhaal GWS de Schoonmaker

Gaby van de Westelaken en het familiebedrijf GWS de Schoonmaker staan centraal in verhaal 4 uit het boek ‘Ons Verhaal II‘.

“Successen vieren wij door elkaar de hand te schudden en weer door te gaan”
Wat ruim 35 jaar geleden als eenmanszaak begon, is onder leiding van zonen Gaby en Gert-Jan Westelaken uitgegroeid tot een gerenommeerd schoonmaakbedrijf in Nederland met 200 medewerkers. Gaby Westelaken, directeur van GWS dé schoonmaker, vertelt: “Het is onze missie om het mooiste (schoonmaak)bedrijf uit de omgeving te zijn”.

Gaby: “Onze vader, Gerrit Westelaken, richtte in 1984 G.W.S. op: Gerrit Westelaken Schoonmaak. Vanuit zijn vorige baan als regiodirecteur Zuid-Nederland bij schoonmaakbedrijf Cemsto nam hij enkele klanten mee. Dat gaf direct een basis voor het bedrijf. In de beginfase ging Gerrit nog gewoon langs bij bedrijven, belde aan en vroeg of dat hij het pand mocht schoonmaken. In die tijd werkte dat goed. Mijn broer Gert-Jan is vanaf de start ook in het bedrijf gaan werken. Hij heeft zich door de jaren heen opgewerkt van schoonmaker, objectleider tot bedrijfsleider en uiteindelijk directeur. Zelf ben ik in 1995 gestart binnen G.W.S. en onderaan de ladder begonnen. Vanaf eind jaren ’90 vorm ik samen met mijn broer de directie van het schoonmaakbedrijf”.

Van de eerste naar de tweede generatie

Gaby: “Voordat ik binnen het familiebedrijf ging werken, was ik een bedrijf gestart in het reinigen van GFT bakken. Eerst in Den Bosch en later in Oost-Brabant. Dat groeide uit tot een goedlopend bedrijf dat ik vier jaar zelf geleid heb. In die periode sprak ik met mijn vader af dat wanneer ik waarde in het familiebedrijf kon toevoegen, ik in het bedrijf zou stappen. Ik voerde steeds meer zaken op het kantoor uit en pakte ook schoonmaakwerkzaamheden op, dat leidde ertoe dat ik in 1995 officieel in loondienst trad. Dat combineerde ik met mijn eigen bedrijf. Mijn vader kreeg helaas in 1996 prostaatkanker. Dat was voor hem, mijn broer en ik de aanleiding om de bedrijfsopvolging te bespreken. Onze familieaccountant heeft ons in deze gesprekken begeleid. Dat resulteerde in 1998 tot een overname waarbij mijn broer Gert-Jan algemeen directeur werd en ik directeur operationele zaken. Deze nieuwe rol werd vrijwel direct geaccepteerd door alle medewerkers binnen het bedrijf. We hadden vanaf dag één de drive om het bedrijf verder uit te bouwen”.

“Drie jaar na zijn diagnose is pa in 1999 overleden. Ik weet dat onze ouders het fijn vinden dat het bedrijf in de familie is gebleven. Het zit echter niet in onze familiecultuur om dat uit te spreken. Onze successen vieren wij door elkaar de hand te schudden en gewoon weer door te gaan”.

Een duidelijke groeistrategie

“Begin 2000 lag onze focus op grote Europese aanbestedingen, die we veel binnenhaalden. Naast autonome groei, groeiden we door de jaren heen ook door de overname van diverse schoonmaakbedrijven. Het was een bewuste strategie om schaalgrootte te creëren en de juiste mensen met kennis en ervaring binnen de schoonmaakbranche binnen te halen. Vanaf 2006 hebben we de focus verschoven naar MKB bedrijven in de regio Den Bosch, Tilburg, Breda en Eindhoven. Daar zagen wij potentie en dat heeft goed uitgepakt. Nadat we in 2010 officieel zijn samengegaan met De Schoonmaker hebben we onze naam gewijzigd naar GWS dé schoonmaker. Daaropvolgend hebben wij ook een herverdeling van de aandelen doorgevoerd waarop ik een meerderheidsbelang in het bedrijf kreeg”.

“Onze zus Laurette kwam in 2011 in het bedrijf werken. Nadat ze eerder haar twee horecazaken aan de Belgische kust verkocht had, vertrok ze voor een sabbatical naar Thailand. De deur stond vanzelfsprekend voor haar open toen ze terug kwam naar Nederland. Inmiddels is ze doorgegroeid naar algemeen directeur binnen GWS dé schoonmaker”.

Een no nonsens mentaliteit

De openheid binnen het bedrijf is kenmerkend voor GWS dé schoonmaker vertelt Gaby. “Wij bieden iedereen kansen en laten mensen doorgroeien. GWS dé schoonmaker is een veilige omgeving waar hard gewerkt wordt. Als bedrijf hebben wij een no nonsens mentaliteit en zijn wij een dienstverlener. Wij staan daarom in de maatschappij en niet ernaast. Vandaar dat wij ook nauw betrokken zijn bij onze omgeving wat tot uitdrukking komt in mijn voorzitterschap bij Jazz in Duketown. Ik vind het belangrijk dat medewerkers trots zijn op het bedrijf en dat ze hier met plezier werken”.

De familie in het bedrijf

Gaby: “Van onze Gerrit heb ik geleerd dat je als directeur altijd in functie bent. Je dient altijd een voorbeeld voor je bedrijf en je omgeving te zijn. Mijn vader was daarnaast een charismatische man en had een hoge gunfactor. Dat deed mij inzien dat het investeren in het netwerk van groot belang is”.

Een derde generatie ligt mogelijk in het vooruitzicht. Hoewel de opvolging nog nooit concreet besproken is, betrekt Gaby zijn kinderen zoveel als mogelijk bij het bedrijf. “Van kleins af aan neem ik de kinderen mee naar projecten. Zo heb ik jarenlang samen met mijn dochter het Theater aan de Parade de dag na carnaval schoongemaakt. Geweldig om dat samen te beleven. Als je trots bent op je werk dan straal je dat thuis ook uit, je gezin wordt daarin meegenomen. Het is aan mij om het bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat zij vanuit zichzelf die betrokkenheid gaan voelen. De interesse in opvolging komt vervolgens wel of niet, daar ligt verder geen druk op.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl