Sinds jaar en dag zijn er twee stroopfabrieken in Nederland die de Nederlandse markt voorzien van stroopproducten. Binnen deze nichemarkt hebben beide partijen, Frumarco en Canisius, in 2020 de handen ineengeslagen. Frumarco heeft Canisius overgenomen en voegt het stroopmerk toe aan haar label. Adagium begeleidde Frumarco in dit aankooptraject en algemeen directeur Paul Visschers vertelt over de totstandkoming van deze overname.

 

Een rijke historie

Paul Visschers is inmiddels binnen zijn familie de zevende generatie die de leiding heeft over het familiebedrijf. Paul vertelt: “Mijn vader vond in de kerkarchieven terug dat mijn overgrootvader in zijn huwelijksakte de titel ‘stroopstoker’ had staan. Al sinds 1852 is onze familie actief in het stroopstoken. Frumarco heeft dus een ontzettend rijke historie als stroopstokerij. Jarenlang werkten wij onder de naam Sicof, een merk dat we nog steeds voeren. Door de jaren heen zijn er diverse overnames geweest en toen mijn vader in 1993 het stroopmerk Timson overnam, ontstond het idee voor een nieuwe bedrijfsnaam. Frumarco staat voor Fruit Marketing Coöperatie en onder deze naam voeren wij enkele A-merken: Frutesse, Timson, Sicof, Lambert, Henquet en sinds 2020 dus ook Canisius. Naast deze stroopmerken produceren wij vanuit onze stroopfabriek in Beesel ook stroop voor private labels in Nederland en België”.

Stroop is een product dat met name in het zuiden van Nederland geproduceerd wordt. Paul: “Limburg is een echte fruitstreek en van daaruit is een fruit gerelateerde industrie ontstaan. Van oudsher zijn de stroopstokerijen in Limburg en het Rijnland van Duitsland gevestigd. Fruit wat niet ingezet wordt voor directe consumptie wordt in onze stroopfabriek omgezet tot fruitstroop zodat dit alsnog geconsumeerd kan worden. Sinds de jaren ’90 zijn Canisius en Frumarco de enige stroopfabrieken die nog in Nederland actief waren”.

Ruimte voor een samenwerking

Frumarco had een duidelijke groeistrategie voor ogen. Paul: “Stilstand is achteruitgang. Vandaar dat wij binnen het bedrijf onze strategische positie altijd willen versterken. We merkten dat we op onze huidige productieplant uit onze voegen begonnen te groeien. Zo’n twee jaar geleden ben ik voorzichtig de gesprekken gestart met de zeer gewaardeerde familie Hensen, die de stroopfabriek Canisius in eigendom hadden. Het Limburgse familiebedrijf stookt sinds 1903 stroop en mag zichzelf hofleverancier noemen. Het was mijn intentie om de handen ineen te slaan en samen te werken, in plaats van elkaars concurrent te blijven. Hoewel dat in eerste instantie afgehouden werd door de familie, merkte ik na verloop van tijd dat er ruimte ontstond voor het idee. Ik heb met onze eigen accountant diverse berekeningen gemaakt en gekeken naar wat er mogelijk was. Het was voor ons duidelijk dat een overname adviseur ons gedurende dit traject kon begeleiden om tot het gewenste resultaat te komen”.

Zakendoen is een menselijke aangelegenheid

Die adviserende partij vond Paul in Adagium. “In het verleden hebben we vaker een bedrijf overgenomen, destijds zonder adviseur. Ik wilde in dit geval de expertise aan tafel om met name de details van de overname uit te werken, zodat alles volledig goed was vastgelegd. Na het eerste gesprek met Adagium, dat al in 2018 plaatsvond, merkte ik een duidelijke klik. Zakendoen is een zakelijke aangelegenheid, maar dat doe je met mensen. Dat moet bij elkaar passen en dat gevoel had ik bij Adagium. Op hoofdlijnen waren wij er al uit met de familie Hensen en bij beide partijen was de intentie aanwezig om de overname tot een goed einde te brengen”.

Een goede balans

“Er is altijd een groot wederzijds respect geweest tussen de familie Hensen en onze familie”, legt Paul uit. “In een onderhandeling wil je echter iets bereiken. Adagium bood daarin de uitkomst. Zij waren het breekijzer wanneer we in de onderhandelingen in een patstelling kwamen te staan, zodat de relatie tussen beide families niet in het geding kwam. Canisius had zelf ook een adviserende partij aan tafel, waardoor de adviseurs zich konden richten op het zakelijke deel en wij naar de toekomst konden kijken. Het dealteam van Adagium was ook volledig in balans. Er was een juiste mix tussen senioriteit en de verbinding met de twee Limburgse bedrijven, doordat een van de teamleden een Limburger is”.

De focus op het einddoel

“Adagium heeft altijd gezorgd dat er olie tussen de tandwielen zat”, stelt Paul. “Ik heb nu drie overnametrajecten meegemaakt en binnen dit traject waren er minder conflicten en gingen we in een mooie flow naar het eindresultaat. Adagium had daarin altijd de blik op het einddoel, maar zorgde er ook voor dat er harmonieus zaken werd gedaan. Er was ruimschoots aandacht voor de menselijke factor. Op 2 november 2020 is de deal officieel gesloten en met terugwerkende kracht is Canisius per 1 september 2020 onderdeel van Frumarco. Wij blijven het merk voeren en huren de komende drie jaar de locatie van Canisius in Schinnen. Het is onze intentie om binnen drie jaar alles volledig onder te brengen op onze locatie in Beesel”.

Waardig en trots

De bekendmaking van de overname is op een waardige manier gedeeld door de familie Hensen. Paul: “Tijdens een bijeenkomst in de fabriek maakte de familie Hensen de overdracht bekend. Daar zat natuurlijk veel emotie bij, de waardering naar de medewerkers werd ook uitgesproken. Ik heb vervolgens onze plannen toegelicht en onze trots uitgesproken dat wij een prachtig merk als Canisius mogen toevoegen aan ons label. Uiteindelijk ben ik ook met elke medewerker persoonlijk in gesprek gegaan om uit te leggen dat er de komende drie jaar niets veranderd. De werkplek wordt behouden maar er zit wel een eindig karakter in. De productie wordt ondergebracht in Beesel en als oud-medewerkers willen, is er ruimte voor een aantal mensen”.

Een leerzame bedrijfsovername

Paul licht toe: “De factor mens speelt een doorslaggevende rol binnen een bedrijfsovername. De zakelijke kant en de cijfers zijn belangrijk, maar de mens bepaalt uiteindelijk of de overname succesvol wordt of niet. Als je samen met respect en begrip tot een goede deal probeert te komen, dan zal dat lukken. Daar is deze overname een mooi voorbeeld van.
Daarnaast heb ik tijdens het overnametraject ook sterke strategische tips gekregen vanuit Adagium. Zij voelden precies aan hoe ik in de wedstrijd zat, lazen dat ook van de tegenpartij en adviseerden mij om een bepaalde houding aan te nemen of om op specifieke wijze te handelen. Dat was erg waardevol”.

Een advies aan collega-ondernemers

“Het doel bij een overname is niet de deal op zichzelf. Het is een onderdeel van het pad waar je naartoe wil. Houd dat altijd in gedachten. Binnen een familiebedrijf kijken we een stuk verder dan de komende twee of drie jaar. De continuïteit van inmiddels zeven generaties moet gewaarborgd blijven. Daarnaast draait het niet om het snelle succes, maar dat je naar eer en geweten zakendoet met elkaar zodat je elkaar na afloop nog steeds recht in de ogen aan kunt kijken wanneer je elkaar tegenkomt”, sluit Paul zijn verhaal af.