Referentie

Strategische alliantie aannemingsbedrijf Wouters Schijndel en Bouwbedrijf Van Grunsven uit Erp

Home Referenties Verkoop Wouters Schijndel aan Van Grunsven Groep

Aannemingsbedrijf Wouters Schijndel en Bouwbedrijf Van Grunsven uit Erp zijn samen een strategische alliantie aangegaan. Bouwbedrijf Van Grunsven neemt daarbij een belang van 50% in Wouters Schijndel. Met deze stap versterken beide bedrijven hun marktpositie en verbreden zij hun werkveld. Een bewuste keuze vertelt Jan Wouters, waarmee hij de continuïteit van het bedrijf verzekert en voorsorteert op een uiteindelijk uittreden.

Het aannemingsbedrijf werd opgericht in 1990. Jan: “In januari van dat jaar nam ik een bouwbedrijf over dat ermee stopte. We zijn destijds gestart met het aannemen van metselwerk. Al snel groeiden onze bouwactiviteiten en verschoof onze focus naar het bouwen van stallen. Dat leidde er in de jaren ’90 toe dat we ons zijn gaan specialiseren in de bouw van megastallen. Hierdoor waren we met name actief in de agrarische sector in Brabant en Zeeland. In 1998 hebben we onze eerste logistieke hal gebouwd. Het was een bewuste keuze om meer richting de industrie en logistiek te bewegen. Zo zijn we, op eigen rekening en risico, zelf grond gaan verwerven en hallen gaan bouwen. Daar zochten we vervolgens klanten bij. Een enerverende tijd waarin we veel geleerd hebben. In deze periode heb ik een duurzame partnership opgebouwd met een logistieke projectontwikkelaar. Wij hadden de kennis, hij het netwerk. Samen hebben we ontzettend mooie projecten gerealiseerd”.

De toekomst veiligstellen

Op zijn 55ste heeft Jan een hartinfarct gehad, wat hem aanzette om na te denken over zijn toekomst. Jan: “Gelukkig ben ik daar volledig van hersteld. Het deed mij echter wel beseffen hoe snel de tijd voorbijgaat en hoe kwetsbaar je bent. Ik wilde voorkomen dat de toekomst van het bedrijf niet goed geregeld was, mocht ik onverwachts wegvallen. Vervolgens heb ik deze gedachten weer enkele jaren laten rusten, tot begin 2020. Ik was inmiddels 60 en wilde mijn opvolging gaan regelen. Voor mij was het belangrijk om tijdig een goede oplossing te vinden zodat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd werd. Ik wilde dat Wouters Schijndel zou blijven bestaan en de werknemers konden blijven. Reden genoeg om zaken met mijn accountant te bespreken. Hij adviseerde mij om met Adagium contact op te nemen, een serieuze partij met kennis van zaken. Na het eerste gesprek heb ik hen gevraagd om een bedrijfswaardering uit te werken. Dat was het startpunt om te weten waar het bedrijf stond”.

Adagium stelde een lijst met potentiële kopers op. “Dat was niet direct een schot in de roos, maar Adagium kwam vlak daarna met Bouwbedrijf Van Grunsven. Een bedrijf uit hun netwerk. Ik kende Van Grunsven nog vanuit het verleden. Daar wilde ik zeker eens mee om de tafel. De klik was daar en ik merkte al snel dat er toegevoegde waarde ontstond. Bouwbedrijf Van Grunsven was nog niet actief in de logistiek en daarmee vormt deze samenwerking een uitbreiding op hun business”.

“Vooraf had ik er geen idee van dat het proces zo complex zou zijn. Daar ben ik wel door verrast. Ook met name door de kundigheid en zicht op de details vanuit de specialisten van Adagium."
Jan Wouters

Het maken van duidelijke afspraken is essentieel

“Op hoofdlijnen waren we er snel uit. Bouwbedrijf Van Grunsven zou een belang van 50% nemen in het bedrijf”, stelt Jan. “De Heads of Agreement werd getekend. Vervolgens gingen de specialisten aan het werk. Er kwam op dat moment flink wat op mij af. De cijfers werden doorgelicht en de kopende partij kreeg alle ruimte om vragen te stellen. Het is daarbij belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze helder op te nemen in het contract. Zeker in ons geval, waarbij we gezamenlijk verder gaan. Je wil voorkomen dat er achteraf zaken zijn die je moet herstellen of waar onvrede over ontstaat. Een goed contract, voor beide partijen, vormt de basis voor een goede samenwerking. Beide partijen hadden de intentie om er een succes van te maken. We hebben een zakelijke relatie, maar het zou mooi zijn om daar een vriendschappelijke relatie aan vast te kunnen knopen”.

Jan: “Het prettige aan Adagium is dat zij doorpakken en de vaart in het traject houden. Zij voorkwamen dat er stiltes vielen in het proces en maakten optimaal gebruik van het momentum. De kennis en de regie over het proces maakte van Adagium de juiste adviseur dat ons heeft bijgestaan in dit traject. Het is belangrijk dat er genoeg redenen zijn om samen met Bouwbedrijf Van Grunsven verder te gaan. Vandaar dat behalve prijs zeker ook andere zaken belangrijk zijn voor een deal. Uiteindelijk staat de kerk in het midden, zoals dat heet. En dat biedt perspectief voor de toekomst”.

Een geschikte tussenoplossing

Met deze aandelenoverdracht heeft Jan bewust voor een tussenoplossing gekozen. Jan: “Als iemand in het gezin was opgestaan om het bedrijf voort te zetten hadden we daar zeker werk van gemaakt. Hiermee heb ik een tijdelijke oplossing gevonden. Mocht mijn oudste zoon bijvoorbeeld alsnog een grotere rol willen spelen, dan blijven de resterende aandelen in de familie. Op de achtergrond heb ik enkele jaren nagedacht over wat de beste optie zou zijn. Nu heb ik ervoor gezorgd dat de onderneming blijft voortbestaan en het personeel blijft. Ik ontvang nu een gedeelte van verkoopsom en de kopers krijgen de mogelijkheid om hun investering terug te verdienen. Zoals het naar mijn idee hoort”.

“Ik blijf voorlopig actief in het bedrijf”, legt Jan uit. “Het feit dat de aandelenoverdracht nu geregeld is en er een vennoot aan boord is, zorgt dat er een last van mijn schouders valt. Stel dat ik morgen ziek word, dan heb ik de zekerheid dat de toekomst van het bedrijf in goede handen is. Dat geeft een fijn gevoel”.

Advies aan andere ondernemers in een soortgelijke situatie

“Vooraf had ik er geen idee van dat het proces zo complex zou zijn. Daar ben ik wel door verrast. Ook met name door de kundigheid en zicht op de details vanuit de specialisten van Adagium. De absolute meerwaarde kwam naar voren in het begeleiden, uitwerken en vastleggen van alle afspraken. Een goed contract, dat is iets wat ik elke andere ondernemer in een soortgelijke situatie toewens. Neem daar goed de tijd voor. Met name wanneer je met de kopende partij verder gaat. De overeenkomst moet voor beide partijen goed zijn zodat je daar later met tevredenheid op kunt terugkijken. Dat is nu, mede door Adagium, gerealiseerd”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl