Referentie

“De koek delen levert je meer op”

Home Referenties Whyellow

Whyellow heeft zich in 2021 aangesloten bij digital specialist House of Clouds. Een overname die voor beide partijen voordelen kent en naar verwachting de business zal versnellen en versterken. Michiel Lampe, oprichter van Whyellow, legt uit hoe deze stap meer groei en kansen moet gaan bieden.

In 2013 is Whyellow opgericht door Michiel Lampe, Sebastian Sloos is sinds 2017 aandeelhouder in Whyellow. “Na 17 jaar bij een IT organisatie gewerkt te hebben, dachten wij: we willen graag vanaf nul zelf starten met een nieuwe club. Met een klein team zijn we met de eerste opdracht gestart en van de ene naar de andere succesvolle implementatie gegaan. Stapsgewijs werden we groter en via autonome groei kent Whyellow nu ruim veertig medewerkers. Ons team adviseert over (cloud)architectuur, optimaliseert complexe bedrijfsprocessen en ontwerpt de ideale customer journey in. Dat wordt vervolgens vertaald naar digitale oplossingen die we samen met klanten bedenken, maken en voor hen beheren”.

Nieuwe kansen

Het team van Whyellow is jong, met een gemiddelde leeftijd onder de dertig. Michiel wist dat hij deze jonge talenten een goed toekomstperspectief moest blijven bieden om ze aan boord te houden. Dat wilde Whyellow bereiken door verbreding van de dienstverlening, en meer schaalgrootte te creëren. “Dit kan je volledig zelf proberen te bereiken of je aansluiten bij een grotere IT groep. We besloten de laatste route te verkennen. Via Rabobank heb ik de naam van twee overnamekantoren doorgekregen. Na met beiden een praatje gemaakt te hebben, viel onze keuze op Adagium. Ik had namelijk het gevoel dat we elkaar begrepen. Samen hebben we een longlist opgesteld met twintig bedrijven die een fit konden zijn. Tien daarvan hebben we het informatiememorandum toegestuurd, vijf daarvan toonden concrete interesse. Na enkele gesprekken was er een voorkeurspartij waar we het vervolgtraject mee in gingen”.

Op hoofdlijnen waren Whyellow en House of Clouds er al snel uit. “Dan volgt er een vrij intensief traject met o.a. het due diligence onderzoek, de onderste steen werd bovengehaald. Een taai traject, voor mij als CEO niet het leukste stuk van het ondernemerschap. Maar het hoort er blijkbaar bij. We zijn uitstekend begeleid door Adagium in dit proces. Ze hebben de expertise rondom aspecten waar ik minder mee bekend ben. Ze hebben in elke fase alles uitgelegd, je wordt ook overstelpt met allerlei vragen waar je normaal gesproken niet over nadenkt. Er zijn veel nuances en details waar op gelet moet worden. Je maakt namelijk afspraken naar de toekomst toe. Ik heb het gevoel dat het resultaat voor beide partijen goed uitgebalanceerd is, iets wat je zelf nooit voor elkaar kunt krijgen. En niet geheel onbelangrijk, tijdens onze samenwerking hebben we veel plezier gehad in het proces. Het is een intensief traject dat af en toe gerelativeerd moet worden”.

Hernieuwde energie

Het was een van de doelen van Michiel en zijn compagnon om het bedrijf minder afhankelijk te maken van hen. “De overname door House of Clouds moet groei brengen. De beoogde synergie moet de komende periode gaan ontstaan. We blijven onder onze eigen naam, op onze eigen locatie opereren. Sebastiaan en ik zijn aandeelhouder Whyellow af, maar zijn wel weer terug ingestapt in het grotere geheel. Dat betekent dat er nu meer zwaargewichten aan boord zijn om de kar te trekken. Dat geeft nieuwe energie. Zowel House of Clouds als Whyellow lopen over van ambitie, het is mooi dat we daarin nu samen gaan optrekken”.

Het nieuws is ook goed ontvangen door medewerkers en klanten. “We zijn een mensenbedrijf. Om dit hele traject stil te houden was niet makkelijk. In de laatste maand voor het tekenen hebben we een aantal mensen binnen het bedrijf in vertrouwen genomen. Er zat geen onvertogen woord tussen, de reacties waren juist erg positief. Het biedt onze medewerkers namelijk ook kansen en ze krijgen er kundige collega’s bij. Voor onze klanten verandert er praktisch eigenlijk niets. Alleen kunnen we hen nu nog vaker helpen dankzij de expertise van de nieuwe zusterbedrijven”.

Vasthouden aan principes

Om een bedrijfsoverdracht tot een succes te brengen is geduld en volharding volgens Michiel op zijn plaats. “Houd vol en houd vast aan je principes. Een van de voorwaarden van deze overname was dat het geen impact zou hebben op het werkgeluk van onze medewerkers. Er moet geen gemorrel komen over onze bedrijfscultuur bijvoorbeeld. Dat was een van de stelregels waar ik tijdens de onderhandelingen aan vast gehouden heb. Voor een ondernemer kan een M&A proces ingewikkeld zijn en kan de situatie ontstaan dat je dreigt af te dwalen, Adagium heeft mij geholpen om bij de kern te blijven”.

De koek delen

Terugkijkend op het overnameproces is Michiel blij dat hij de afgelopen twee jaar de strategie voor de lange termijn strak neergezet heeft. De continuïteit en verwachte groei worden ingezet. Daarnaast is het hem duidelijk geworden dat samenwerken veel tijd en heldere afspraken vergt. Het is niet automatisch zo dat een en een drie is. “De afgelopen acht jaar heb ik als ondernemer de voor- en nadelen van het ondernemerschap gekend. Door te sparren met de mensen van House of Clouds en Adagium heb ik ook geleerd dat het je waarschijnlijk meer oplevert als je besluit de koek te delen. Dat is dan ook wat we nu doen”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl