Referentie

Een succesvolle aandelenoverdracht binnen Vetipak

Home Referenties Aandelenoverdracht Vetipak

Binnen Vetipak, gerenommeerde Europese speler in co-pack oplossingen, vond er in 2020 een aandelenoverdracht plaats. Waar de aandelen eerst tot drie families behoorden, bezit familie Van de Ven nu het grootste deel van de aandelen. Arno van de Ven, Vetipak-oprichter, vertelt over de aanleiding van deze overdracht en hoe Adagium voor de familie hierin de begeleiding verzorgde.

Groot in co-pack oplossingen

Vetipak is 23 jaar geleden opgericht door Arno van de Ven. De eerste jaren was Vetipak in de lokale regio actief als verpakker van consumentenproducten. Nu werkt Vetipak voor vele A-merken en private labels binnen Europa op het gebied van Fast Moving Consumer Goods. “In 1997 ben ik zelf met veel goede moed gestart. In feite met een lege hal en een overall”, vertelt Arno. “Na een aantal maanden vond ik in Koos den Otter en Wim van de Westelaken investeerders waardoor ik nieuwe, grotere machines kon kopen en Vetipak kon groeien. Met name de eerste 10 jaar hebben zij als aandeelhouders een grote invloed gehad op de stormachtige groei van Vetipak. In 1999 kochten wij onze eerste fabriek in Oss. Vandaag de dag beschikken wij over 9 locaties en hebben wij 200 mensen in vaste dienst. Rondom de feestdagen schalen wij op naar zo’n 650 mensen personeel om de drukte aan te kunnen”.

Naast het verpakken van producten ontwikkelt Vetipak zelfstandig en in co-creatie nieuwe verpakkingen en materialen voor haar klanten in de food, petfood, consumer electronics, personal care en confectionery sectoren. Vetipak biedt co-pack oplossingen die innovatief, schaalbaar en kwalitatief hoogwaardig zijn.

“Samen met Adagium hebben wij het traject doorlopen. In ieder aspect bereidde zij ons optimaal voor.”
Arno van de Ven

Veranderingen binnen Vetipak

Jarenlang waren de aandelen van Vetipak in handen van de families Van de Ven, Den Otter en Van de Westelaken. “Als motor van het bedrijf was de organisatie erg van mij afhankelijk. Daar wilde ik verandering in brengen. Wim en Koos werden ouder en opvolging werd een steeds relevanter thema. Om te verzekeren dat er altijd zakelijke beslissingen in het voordeel van Vetipak genomen werden heb ik 5 jaar geleden een Raad van Commissarissen opgericht. Op deze manier werd het emotionele aspect in de besluitvorming geminimaliseerd”, legt Arno uit.

Het uitkopen van de andere aandeelhouders

De Raad van Commissarissen adviseerde Arno om een plan uit te werken waardoor Vetipak nog minder afhankelijk van hem zou worden. “Gedurende dit proces passeerden meerdere opties de revue”, stelt Arno. “In eerste instantie schreef ik een plan waarbij er na 5 jaar een opvolger mijn plaats zou innemen en ik volledig zou uitstappen. Daarnaast overwoog ik een periode om mijn aandelen te verkopen. Echter, na diverse gesprekken met mijn familie gaven zij aan dat het zonde zou zijn als de aandelen verkocht werden. Mijn kinderen weten nu nog niet of zij ooit daadwerkelijk in Vetipak willen stappen, maar zij wilden graag de mogelijkheid om daar de komende jaren over na te denken. Zodoende is het plan ontstaan om de aandelen van Vetipak volledig over te nemen van de andere aandeelhouders”.

Ervaring in aandelenoverdrachten

Familie van de Ven ontwikkelde een eigen visie op de aandelenoverdracht, waarna Arno het voorstel besprak met zittende aandeelhouders Koos en Wim. “Het bleek dat vraag en aanbod uit elkaar lagen, wat ongetwijfeld vaker het geval zal zijn”, licht Arno toe. “In dit traject wilde ik al snel een ervaren partij als Adagium inschakelen. Zelf had ik nog geen ervaring met aandelenoverdrachten en hoewel mijn advocaat en accountant goed zijn in hun werk, is het begeleiden van een aandelenoverdracht toch een specialistisch vakgebied. Eén van de partners van Adagium ken ik goed en de link was snel gelegd. Het team van Adagium begeleidde ons in het gehele traject”.

Naast het uittreden van Koos en Wim, trad Mark van der Burgt juist toe als aandeelhouder. Arno: “Mark werkt al meer dan 10 jaar binnen Vetipak en heeft zich bewezen als waardevolle kracht binnen het bedrijf. Zijn toetreden als aandeelhouder voegt veel waarde toe en maakt het bedrijf in mindere mate van mij afhankelijk”.

Voordelen door strategisch denken

“Samen met Adagium hebben wij het traject doorlopen. In ieder aspect bereidde zij ons optimaal voor”, stelt Arno. “Aan de hand van een stappenplan gingen we te werk en legden zij vervolgens uit op welke manier wij de onderhandelingen in moesten gaan. Door vooruit te denken en strategisch te handelen wisten wij het gewenste resultaat te behalen. Dat is op het conto van Adagium te schrijven. Zo adviseerden zij ons om de juiste prijs in te schieten zonder dat de deal kapot zou gaan. Doordat zij zich ook over de contracten bogen, zagen we dat de verbinding veel beter werd gelegd. Wat dat betreft kijk ik ook met tevredenheid terug op het traject. Alle betrokkenen zijn tevreden over de uitkomst”.

Met vertrouwen de toekomst tegemoet

De aandelenoverdracht heeft geen invloed op de dagelijkse werkzaamheden. Klanten en medewerkers merken dan ook niet veel van deze verandering. “Vetipak bekleedt op dit moment een sterke positie in de markt en dat wensen wij op de lange termijn uit te breiden. Het doel is om ons marktaandeel zowel in de breedte als diepte te vergroten. Vetipak blijft investeren in innovatie, techniek en duurzaamheid. Steeds vaker is ons bedrijf voorwaarts of achterwaarts geïntegreerd in de supply chain, waar wij het ontwikkelen, inkopen, drukken en verpakken van consumentenproducten oppakken. Die positie gaan we als Vetipak versterken en uitbreiden”, vertelt Arno.

Wat adviseer je andere ondernemers in een soortgelijke situatie?

“Ieder bedrijf en elke ondernemer zitten wat dat betreft in een unieke situatie. Er is geen handboek dat op voorhand exact vertelt hoe een aandelenoverdracht zal verlopen. Als ondernemer doe je er absoluut goed aan om een ervaren adviseur in aandelenoverdracht in de hand te nemen. Alleen kom je er namelijk niet uit. Het gaat namelijk niet alleen over de inhoudelijke kennis, maar juist ook over de ervaring hoe te handelen in situaties om het gewenste resultaat te behalen”, beëindigt Arno zijn verhaal.

Dit wil ik ook
Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl