Referentie

Versado verkocht aan Globen Intervent

VERSADO houdt zich bezig met het uitzenden, detacheren, als ook de werving en selectie van personeel voor groensector, logistieke sector, technische sector en de productiesector. Begin december 2022 heeft Globen intervent VERSADO Personeelsdiensten, Versado Advies en Versado Zuid overgenomen. Adagium heeft VERSADO bij deze overname mogen begeleiden. Wij spraken Marcel Mooren over deze overname.

Marcel vertelt over de geschiedenis van het bedrijf: “VERSADO is in 1998 opgericht door Hans en Anita Hendericks. Hans werkte in de hovenierswereld als uitvoerder en Anita was werkzaam geweest op de HR afdeling van een ordnerfabrikant. Samen hebben ze de expertises samengevoegd en is VERSADO personeelsdiensten ontstaan. Destijds richtten zij zich nog alleen op het werven van personeel voor opdrachtgevers in de groensector.

Groenvoorzieners kunnen het grootste gedeelte van het jaar aan het werk. Het groenseizoen begint kort na carnaval en eindigt meestal pas in oktober of november. Zolang het onkruid groeit, dan zijn er groenvoorzieners nodig en dat was voor VERSADO een mooie kans om hierop in te spelen. Hans kende de meeste van deze bedrijven al vanuit zijn werkverleden en hij wist ook exact welke mensen bij welke bedrijven zouden passen, waardoor een goede match ontstond.”

Het persoonlijke karakter staat bij VERSADO centraal

Marcel vervolgt: “In de beginperiode van VERSADO reisde Hans door het zuidelijke gedeelte van Nederland om zoveel mogelijk kandidaten te werven. Er werd in het lokale krantje in diverse plaatsen in Limburg een advertentie geplaatst om werkzoekenden te enthousiasmeren om met VERSADO zaken te doen. In een dergelijke advertentie stond de dag, tijd en de locatie waar Hans aanwezig zouden zijn om na een persoonlijk gesprek de kandidaat te kunnen matchen met een opdrachtgevers. Het persoonlijk karakter van onze manier van werken stond en staat nog steeds centraal in het bedrijf.”

Naar de kandidaat toe in plaats van een vaste dag per regio

“Het continu reizen naar verschillende locaties om kandidaten te werven zorgde er ook voor dat VERSADO minder flexibel was, vertelt Marcel. Goede kandidaten die net niet op de dag konden komen wanneer Hans aanwezig was, moesten weer wachten op de volgende ronde. Hans bedacht dat het veel fijner zou zijn, om naar de kandidaat toe te reizen. Dat heeft VERSADO de eerste 20 jaar gedaan. Het fijne hieraan was dat we echt de tijd konden nemen voor de persoon en goed kennis konden maken. We zagen de persoon ook in de thuissfeer, bekeken de tuin als het een hovenier betrof voor de particuliere markt en kregen dan ook echt een goede indruk van de persoon, zodat we exact wisten of en bij welk bedrijf de persoon in kwestie zou passen.”

De overname in 2016: Marcel werd eigenaar van VERSADO

“Ik kende VERSADO goed omdat Hans en Anita destijds respectievelijk mijn zwager en schoonzus waren, vervolgt Marcel. Ik heb diverse jaren in de sales gewerkt, ik ben een snelle beslisser en zie bij bedrijven waar de kansen liggen om te groeien. Daarnaast had ik dan ook behoorlijk wat jaren VERSADO van dichtbij meegemaakt. Toen Hans en Anita het gevoel hadden te willen stoppen hebben we diverse gesprekken gevoerd. Dit heeft ertoe geleid dat ik op 1 januari 2016 VERSADO heb overgenomen met 2 medewerkers. In 2017 heb ik twee extra medewerkers aangenomen voor het plaatsen van kandidaten

Kansen voor VERSADO buiten het groeiseizoen

Marcel vertelt over de luwe periode: “Het nadeel van een dergelijke niche in de groenvoorziening is dat de kandidaten in de winterperiode niet geplaatst kunnen worden, simpelweg omdat er in deze periode niets groeit. Ik vond het zonde om deze mensen niks te kunnen bieden in deze periode. Om die reden heb ik besloten om ander type bedrijven aan te schrijven om toch mensen te kunnen plaatsen. Zo ben ik gaan samenwerken met plantenkwekers. Zij beginnen in de winter met kweken, bomen snoeien en bomen verplanten. Dit sloeg aan en dat hebben wij kunnen toevoegen aan het portfolio van VERSADO.”

“Later hebben we ook logistieke bedrijven benaderd die tijdens de kerstperiode veel drukte ervaren met extra paketten tbv kerst en sinterklaasdrukte, maar in de lente en zomermaanden minder drukte ervaren, vervolgt Marcel. Zo konden bijvoorbeeld groenvoorzieners die in het voorjaar en de zomerperiode op een grasmaaier zaten, middels een heftruckopleiding(verzorgd door VERSADO) in de herfst en winterperiode bij de logistieke bedrijven als heftruckchauffeur aan het werk. Op deze manier konden wij gedurende het hele jaar enerzijds kandidaten helpen aan een baan en anderzijds bedrijven helpen aan personeel. Deze logistieke bedrijven waren erg tevreden over VERSADO en al gauw mochten wij gedurende het hele jaar personeel aandragen, zodat we niet alleen personeel voor hen hadden in de herfst en winterperiode.“

VERSADO actief in diverse sectoren, maar het persoonlijk karakter blijft

Marcel: “Door de keuze te maken voor meer sectoren aan de slag te gaan hebben we ons personeelsbestand kunnen uitbreiden tot 9 medewerkers. Zo hebben we diverse sectoren erbij genomen, denk hierbij aan de food, schoonmaak logistiek en de transportsector. VERSADO is nu niet meer alleen een bedrijf voor groenvoorzieners en hoveniers, maar echt een ander en completer bedrijf geworden. Inmiddels rijden wij niet meer naar de kandidaten toe, maar hebben we een aantal vestigingen waar wij de kandidaten kunnen ontvangen. Nog steeds staat hierin het persoonlijke karakter van het bedrijf centraal. Het maakt voor ons niet uit hoelang een kennismaking duurt. Wij willen de persoon goed leren kennen, zodat we een goede inschatting kunnen maken waar de kandidaat het beste past en waar hij of zij blij van wordt. Ons werkgebied is heel Limburg en het oostelijk gedeelte van Brabant.”

Een krappe arbeidsmarkt

Wanneer Marcel vertelt over de veranderde markt: “Vorig jaar hebben behoorlijk wat last gehad van de krappe arbeidsmarkt. Er kwamen steeds minder mensen beschikbaar waren. We moesten steeds meer advertenties inzetten, die vervolgens ook onderscheidend moeten zijn van concurrenten om mensen te kunnen prikkelen bij VERSADO te willen solliciteren. Het is ons toch gelukt hier voldoende onderscheidend in te zijn. Dit heeft ook met ons persoonlijke karakter te maken. Dit geldt niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de bedrijven. Wij doen geen zaken met een bedrijf als we niet weten welke cultuur er heerst. Juist omdat we veel tijd vrij maken voor het leren kennen van de kandidaat en het bedrijf weten wij de juiste match te maken, dat is onze kracht. Omdat we regionaal werken en met bedrijven uit dezelfde branches, wordt ook onze naam vaak genoemd en blijven wij top of mind.”

“Door intensieve persoonlijke samenwerkingen vinden wij de juiste match”
Marcel Mooren

Vele werkuren en de wens om terug te willen naar een ‘normale werkweek’

Marcel: “De afgelopen 7 jaar heb ik 50 weken per jaar gewerkt van minimaal 60 uur. Dat kan voor je gevoel lang goed gaan, totdat je ineens tot het besef komt dat je de tijd maar één keer kunt besteden. Dit heeft wel zijn tol geëist, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Ik merkte aan mijzelf dat ik bepaalde dingen vervelend begon te vinden en het plezier in mijn werk verloor. Liever terug wilde naar een normale fulltime werkweek. Toen heb ik eind 2021 besloten dat ik de huidige situatie niet langer wilde voortzetten. Ik had in eerste instantie bedacht dat ik een bedrijfsleider wilde aannemen die een groot gedeelte van mijn taken over kon nemen. Deze persoon heb ik gevonden, maar doordat de samenwerking helaas niet is geworden zoals we dat beide hadden gehoopt, is dit weer op een laag pitje komen te staan.”

Pilot VERSADO Sittard en kennismaking met Adagium

“Naast de huidige bedrijfsvoering is het voor VERSADO belangrijk dat we ons blijven richten op groei, vervolgt Marcel. Zo heb ik recentelijk VERSADO Zuid opgezet die met de juiste persoon op de juiste plek zeer succesvol is gestart. Deze constructie wilde ik doorvoeren op meerdere plekken richting Nijmegen Eindhoven Helmond. Terwijl ik met dat idee liep, ben ik begin 2021 op een beurs met Adagium in aanraking gekomen en raakte met hen in gesprek. Er werd mij toen de vraag gesteld ‘Als het niet loopt zoals je wilt, wat wil je dan wel?’ Langzaamaan ging ik denken aan een overname en sprak af dat we later zouden gaan zitten voor een uitgebreide kennismaking. Tijdens deze kennismaking, die ik als zeer prettig ervaarde, werd duidelijk hoe een dergelijke overname in zijn werk ging en welke stappen er gezet moeten worden. Na er goed over nagedacht te hebben besloot ik dit de beste oplossing was voor mij. Op deze manier kon ik gas terug nemen en bedenken hoe ik aan de komende jaren invulling zou kunnen geven.”

Adagium als geschikte overnamepartij

Wanneer we Marcel vragen hoe tot de beslissing was te kiezen voor Adagium antwoord hij: “Naast Adagium heb ik nog een andere overnamepartij aangeschreven om te kijken of ook zij konden ondersteunen bij de overname. Dit was dezelfde partij die mij destijds heeft geholpen bij de overname van VERSADO. Toch heb ik voor Adagium gekozen. De doorslaggevende factor was dat Adagium beter past bij de filosofie van VERSADO. Bij Adagium staat, net als bij VERSADO, het persoonlijke karakter centraal. Dit voelde voor mij als de juiste match. Ik ben een persoon die graag snel schakelt en direct handelt, maar bij een overname werkt dat niet zo. Adagium heeft mij hierop goed voorbereid door het helder tijdschema op te stellen. Daarna is een shortlist gemaakt van bedrijven die mogelijk geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Vervolgens hebben we samen bekeken welke bedrijven geschikt waren en is er een informatiememorandum gemaakt en is het proces verder in gang gezet. Adagium heeft hierin heel goed rekening gehouden met de typen bedrijven welke bij VERSADO zouden passen met als doel het persoonlijke karakter in stand houden.”

Marcel vertelt over het vervolg van het traject: “Uiteindelijk zijn er diverse gesprekken gevoerd met verschillende bedrijven die geïnteresseerd waren te kopen. Ik had persoonlijk een klik met de directeur van Globen Group. Wij zijn beide snelle beslissers en we pasten goed bij elkaar. Uiteindelijk zijn we er na diverse gesprekken uitgekomen met Globen Group.

Een overnamepartij is essentieel in een dergelijk proces

Als Marcel wordt gevraagd naar de daadwerkelijke overname vertelt hij verder: “Uiteindelijk duurde de overname toch wat langer dan verwacht, dit kwam met name door de aanlevering en afstemming van de transactiedocumentatie. Je bent dan toch mede afhankelijk van de overnemende partij. Uiteindelijk heeft Adagium mij hierbij keurig ondersteund en hebben wij op 2 december bij de notaris getekend. Als ik andere ondernemers een advies mag geven: Zorg dat je een goede partij in de arm neemt ten tijde van een bedrijfsoverdracht. Je hebt echt coaching nodig om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt. Ik ben als ondernemer emotioneel betrokken bij het bedrijf en dat maakt het dat het bijna onmogelijk is zonder overnameadviseur je bedrijf te verkopen.”

Marcel vervolgt: “Daarnaast is het fijn dat je met een overnamepartij kunt sparren. Ook omdat je dit proces niet met je medewerkers kunt delen. Als je zegt dat je het bedrijf wilt verkopen creëren je onrust en dat is niet wat je wilt. Persoonlijk vond ik het ook erg lastig dat ik het niet met mijn kinderen kon delen omdat de moeder van mijn kinderen in het bedrijf werkt. Adagium heeft mij dit hele proces ontzorgd en dat was voor mij ontzettend fijn. Ik ga de komende periode mijn rust pakken en de tijd nemen om na te denken wat ik echt graag wil doen. Inmiddels heb ik al diverse aanbiedingen van bekende relaties om daar aan de slag te gaan, maar voor mij is rust nu het allerbelangrijkste. De naam VERSADO zal blijven bestaan, de medewerkers blijven waar ze zitten, dit zal niet veranderen, evenals de bedrijfscultuur waarbij het persoonlijke karakter centraal zal blijven staan.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl