Referentie

Verkopen bedrijf - Eurocover: “Moeten is mogen geworden, dat geeft een goed gevoel”

Home Referenties Verkopen bedrijf – Eurocover

Eurocover in Heeswijk-Dinther is ruim 25 jaar bedreven in dakbedekking van platte daken. Het bedrijf van Harm en Nancy van de Ven is overgenomen door Elro Duurzame Daken, onderdeel van Carefos. Een strategische overname waarbij de koper zijn landelijke positie als specialist in duurzame daken versterkt. Harm en Nancy, begeleid door Adagium, vertellen over het verkooptraject.

Samen iets moois opgebouwd

Gestart in 1996 als eenmanszaak, gegroeid naar een professioneel team van dakspecialisten en zinkwerkers. Harm: “De begindagen waren eenvoudig. Met een oude bus en kleine opslag bij een boer. Al snel kwam de 1ste medewerker in dienst, vervolgens groeiden we ieder jaar een stukje door. Inmiddels staat er een stabiel bedrijf met 10 medewerkers in dienst, exclusief de flexibele schil. We zijn gespecialiseerd in renovatie, onderhoud, beveiliging en verduurzaming van bitumineuze, kunststof en EPDM dakbedekking. Dat doen we voor vaste opdrachtgevers zoals aannemers, gemeenten, overheidsinstanties en particulieren. Hoofdzakelijk regionaal, maar ook landelijk.”
Nancy: “Sinds 2004 werk ik in de zaak. In eerste instantie om de administratie te doen, vervolgens ben ik meegegroeid met de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Het samen ondernemen heeft ons veel gebracht, zowel zakelijk als privé. Je start met niks en het is mooi dat stapsgewijs te zien groeien.”

In alle rust vooruitdenken

Voor Harm is het duidelijk, hij wil zelf het stuur in handen houden als het aankomt op de toekomst. Harm: “Op een gegeven moment werd bekend dat onze kinderen het bedrijf niet willen overnemen. Dan ga je verder kijken. Nu zijn we allebei in goede gezondheid en denken we nog niet aan ons pensioen. Maar, het bedrijf was kwetsbaar. Want als ik zou uitvallen dan kwam de continuïteit voor het bedrijf en de medewerkers in gevaar.”
Nancy: “Je merkt daarbij dat naarmate je ouder wordt het zwaarder wordt om alle ballen constant in de lucht te houden. Daar wilden we nu, in alle rust, een oplossing voor vinden en voorkomen dat we achter de feiten aan zouden lopen.”

Een goed gevoel

Op een terras in Italië legden ze de link met Adagium. Harm: “Kennissen vertelden ons dat zij hun bedrijf verkocht hebben via Adagium. Zij gaven aan dat het slim is tijdig te starten met een bedrijfsverkoop, het kan namelijk jaren in beslag nemen. Zo’n traject is nieuw voor ons, we wisten niet wat we konden verwachten. We spraken ook met een andere partij, maar bij Adagium hebben we het beste gevoel. Het was een goede ontvangst en ze leggen elke stap in het proces duidelijk uit. Zo’n 2 jaar geleden startten we officieel met de zoektocht naar een potentiële koper.”

Een duurzame samenwerking

Na verloop van tijd waren er vergevorderde gesprekken met een overnamekandidaat. Die deal ketste helaas op het laatste moment af. Harm: “We waren financieel eigenlijk rond, maar zij trokken zich onverwachts terug. Dan is het even schakelen en stap je terug in die rijdende trein. Adagium adviseerde ons even pas op de plaats te houden en het bedrijf beter verkoopklaar te maken. Vervolgens hernieuwde Adagium het contact met Elro Duurzame Daken. Zij hadden in een eerder stadium interesse getoond, maar de plannen in de ijskast gezet in verband met een andere overname. Inmiddels waren er enkele maanden verstreken en besloten we samen de gesprekken hervatten. Op hoofdlijnen waren we er vrij snel uit. We vullen elkaar namelijk mooi aan. Zij zochten een bedrijf met specialistische kennis in het verwerken van kunststof dakbedekking. Daarmee verbreden zij hun dienstverlening. Voor Eurocover en alle medewerkers betekent dit borging van de continuïteit richting de toekomst.”

Krachtig en kundig

Het overnametraject is voorspoedig verlopen. Harm: “Adagium houdt de snelheid erin, dat is prettig. We werden aan de hand meegenomen en over alle relevante zaken op de hoogte gehouden. Dat verliep krachtig en adequaat. Ook de partners die zij inschakelen verdienen complimenten. Alle communicatie met zowel Adagium als bijvoorbeeld het advocatenkantoor verliep fijn, gemoedelijk en deskundig.”
Nancy: “Het dossier is vrij complex en met name in de afrondende fase komt er veel op je af. Dat maakt het een intense periode, maar des te mooier dat we het positief afgesloten hebben.”

Zwaar om te zwijgen

Eurocover en Elro Duurzame Daken doorliepen het verkooptraject succesvol en ronden de deal af. Terugkijkend vinden Harm en Nancy de geheimhouding het lastigste onderdeel. Harm: “Waar je normaal gesproken heel open bent, kun je tijdens het traject er met bijna niemand over spreken. Dat is pittig, zeker wanneer je even met iemand wil sparren. Het is bijzonder om na lange tijd het nieuws over de bedrijfsovername te delen met derden.”
Nancy: “Op de dag dat de transactie helemaal rond was, hebben we het onze kinderen verteld. Die waren volledig verrast. Hetzelfde geldt voor alle medewerkers, die we een dag later inlichtten. Hun eerste reactie was wat terughoudend, bang voor de mogelijke veranderingen en onzekerheid. Zeker ook omdat wij een klein familiebedrijf zijn en nu overgaan naar een groter concern. Maar gezien onze kwetsbaarheid begrijpen ze het wel.”

Kansen en voordelen

De overname biedt ook mogelijkheden. Harm: “Je wil, met name voor het personeel, dat het goed overgedragen wordt. Wij zijn natuurlijk al wat langer aan het idee gewend. Maar de overname brengt ook kansen met zich mee. Voorlopig verandert er niet veel. Eurocover blijft zelfstandig bestaan met ons pand in Heeswijk-Dinther, alle medewerkers en opdrachtgevers. De komende periode kijkt de koper waar synergievoordelen te behalen zijn. Denk aan zaken als software integratie, automatisering en inkoopvoordeel. We onderhouden prettig contact met de koper, dus daar hebben we alle vertrouwen in.”

Tips aan andere ondernemers?

Harm en Nancy: “Heb geduld gedurende het traject. De juiste partij komt uiteindelijk op je pad en met een deskundige adviseur aan je zijde kun je erop vertrouwen dat alles goed geregeld worden. Zij haken de juiste disciplines aan en begeleiden je in elke fase van het proces. In ieder traject komen er vragen of onduidelijkheden boven. Rustig blijven is dan het belangrijkste.”

De landing is ingezet

Vooruitkijkend blijven Harm en Nancy de komende jaren nog werken bij Eurocover. Nancy: “Nu ligt de focus op een succesvolle integratie en Harm gaat al zijn kennis overdragen. En op termijn gaan we rustig afbouwen, die mogelijkheid is er nu.”
Harm: “Ik zie het zo: we zitten in een vliegtuig en de landing is ingezet, we weten waar we gaan landen maar nog niet wanneer. Dat gaan we de komende jaren geleidelijk ontdekken. In de tussentijd hoop ik nog jaren met plezier bij Eurocover te werken.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl