Referentie

"De toekomst van mijn bedrijf en gezin is veiliggesteld"

Home Referenties Verkoop Zwiers Vleeswarenbedrijf

Zwiers Vleeswarenbedrijf staat landelijk bekend als ambachtelijke rokerij dat vleesproducten maakt van topkwaliteit.

Stephan Zwiers is voormalig directeur en eigenaar van dit authentieke familiebedrijf. Hij verkocht zijn onderneming aan The Group of Butchers en stelde daarmee de toekomst van zowel het bedrijf als zijn gezin veilig. Stephan legt uit waarom dit het juiste moment was om het bedrijf over te dragen.

Een ambachtelijke vleeswarenfabriek in modern jasje

Historisch gezien is Oss in de jaren ’50 van de vorige eeuw het epicentrum van de Nederlandse vleesindustrie. “Mijn opa startte als kleine zelfstandige met het venten van vlees’, start Stephan. “Hij haalde vleesbotten op bij slagerijen, schraapte het vlees eraf. Dit verkocht hij vervolgens aan de deur. In de decennia die volgden groeit het bedrijf van lokale slagerij tot kleine zouterij en rokerij. Met daarbij een focus op ambachtelijke producten en werkwijzen. Mijn vader nam op termijn het bedrijf over en behield de focus op 100% authentieke vleesproducten van de hoogste kwaliteit.”

Stephan werkte als kind al in de zaak, net als zijn twee broers. Uiteindelijk bleek zijn interesse het grootst en nammhij het familiebedrijf over in 2000. “Ik had een duidelijk doel. Onze traditionele producten wilde ik namelijk in stand houden. Waarbij we met onze ambachtelijke manier van produceren bleven zitten aan de bovenkant van de markt. Waar mijn vadernog niets met machines en computers deed, ben ik gaan automatiseren. Ook zetten we flink in op kwaliteitsbeheersing en certificering. We maakten als bedrijf grote ontwikkelingen door.”

Een strategische beslissing

Deze overname ging niet over één nacht ijs, het is een weloverwogen strategisch besluit om het familiebedrijf op dit moment over te dragen. Stephan vertelt: “Binnen onze markt vindt een consolidatieslag plaats, waarbij MKB-bedrijven samengaan met grotere partijen. Om als organisatie te overleven zouden we flink moeten investeren. Dat zie ik, gezien mijn leeftijd, niet meer zitten. Daarbij was er op dat moment ook geen zicht op opvolging vanuit mijn zoon of dochters. Vanuit een realistisch en rationeel oogpunt was het verstandig na te denken over een verkoop.”

De vele voordelen van deze verkoop

De bedrijfsoverdracht aan The Group of Butchers biedt Stephan en zijn bedrijf diverse pluspunten. “In de eerste plaats is de continuïteit gewaarborgd. De familienaam, historie en locatie blijven behouden. Net als de banen van de medewerkers, zelf blijf ik ook de komende 5 jaar actief. Ik ga mij nu expliciet richten op productontwikkeling en zal mijn kennis overdragen. Daarbij is de toekomst van mij en mijn gezin ook veiliggesteld. Dat geeft natuurlijk een prettig gevoel. Door ons bij The Group of Butchers aan te sluiten kunnen we als organisatie professionaliseren. Plus, we onderzoeken waar we nog meer synergievoordelen kunnen behalen.”

Klaar voor een verkoop

Vanuit de bank kreeg Stephan het advies om met Adagium te praten. “Puur om eens te praten over de toekomst”, legt hij uit. “Stel dat er een punt komt dat ik wilde verkopen of dat er een potentiële koper zich meldt, wat dan? Er was direct sprake van een klik met Adagium. Zij gaven concrete tips om onze organisatie verkoopklaar te maken. Vervolgens startten we ook een acquisitietraject waarbij Adagium op zoek ging naar kandidaatkopers. The Group of Butchers nam niet lang daarna een belangrijke klant van mij over. Aangezien zij niet direct interesse hadden in een overname hielden we die contacten warm. Gelijktijdig zocht Adagium verder. In de loop van 2023 klopte The Group of Butchers alsnog bij ons aan en schakelden we snel om tot een deal te komen. De 1ste gesprekken verliepen goed en Adagium verzorgde de begeleiding tijdens het verkoopproces.”

Vertrouwen vanaf dag 1

Wat volgde is een intensief traject, dat naast de dagelijkse bedrijfsvoering opgetuigd moest worden. Stephan: “Het werd mij al snel duidelijk dat ik zo’n complex proces zelf nooit zou kunnen doorlopen. Adagium bleek inhoudelijk sterk en ontzorgde mij gedurende het gehele proces volledig. Ze stelden mij op m’n gemak, ook wanneer ik zaken niet begreep werd alles zorgvuldig uitgelegd. Geen vraag is te veel en ze zijn altijd bereikbaar. Dat geeft een prettig gevoel in een roerige tijd. Zakelijk gezien is het de grootste stap van mijn leven, dan is het noodzakelijk dat je kunt vertrouwen op je adviseurs.”

De vaart erin houden

Vraag en aanbod ligt uiteindelijk niet ver uit elkaar. En gelukkig zaten koper en verkoper relatief snel op dezelfde frequentie. Stephan: “Adagium voerde een waardering uit en werkte mogelijke constructies uit. Als verkopende partij dien je openheid van zaken te geven, je bedrijf wordt helemaal doorgelicht. Dan is het prettig dat je waar mogelijk ontlast wordt. Bijvoorbeeld tijdens het boekenonderzoek, toen er veel vragen op mij af werden gevuurd. Dankzij de begeleiding was het goed te doen. Adagium moest regelmatig de kolen uit het vuur halen om het proces weer vlot te trekken. En die rol vervulde het Adagium-team met verve.” Tijdens een overnametraject kan er van alles gebeuren. “Zo kunnen er konijnen uit de hoge hoed komen. Die onverwachts positief of negatief uitpakken. De adviseurs van Adagium zaten er scherp op, waardoor ze ook adequaat inspeelden op onvoorziene situaties die zich in het traject voordeden. Doordat zij goed aan de knoppen draaiden, ontstonden er voordelen voor mij en het bedrijf. Dat is goud waard natuurlijk.”

Emotie vs ratio

Wie denkt dat Stephan na het tekenen van de deal een fles champagne opentrok, heeft het mis. “Rationeel gezien weet ik dat dit de juiste keuze is, maar toch is het op emotioneel vlak bij vlagen moeilijk. De geschiedenis van het familiebedrijf, mijn eigen bloed, zweet en tranen die erin zitten. Dat is toch een lange weg geweest. Het is logisch dat het moeite kost, maar dat is inmiddels gezakt. Toen ik het nieuws intern deelde, reageerden medewerkers zeer positief. Er zijn vooralsnog geen grote wijzigingen, sterker nog: deze overname biedt juist kansen en synergievoordelen. Dat zien zij gelukkig ook in. De komende periode gaan we proberen om deze kansen maximaal te benutten.”

Stephan kijkt positief terug op zijn besluit: “Het was een emotioneel, intensief traject. Maar door het serieus te nemen, te vertrouwen op mijn overnameadviseurs en de focus te houden op de bedrijfsvoering is het tot een goed einde gekomen. Met een positief resultaat!”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl