Referentie

“De objectiviteit van de adviseur was bijzonder prettig binnen dit traject”

Home Referenties Verkoop Wijgergangs Medical B.V.

Wijgergangs Medical B.V. levert landelijk medische disposables, instrumenten en apparatuur aan professionele zorgaanbieders in de eerstelijnszorg. Michel Wijgergangs vond na dertig jaar de opvolger om de onderneming over te nemen. Deze opvolger, Robin van der Pol, vond hij binnen zijn organisatie. Adagium heeft zowel de koper als verkoper begeleid in deze overname. We praten met Michel en Robin over dit traject, dat voor beiden een eerste ervaring was.

Het ontstaan van Wijgergangs Medical B.V.

Michel: “In eerste instantie werkte ik als tuinman, maar ik besefte dat ik dit werk niet tot mijn pensioen wilde doen. Daarna ben ik bij een importeur in medische apparatuur gestart waar ik enkele jaren naar volle tevredenheid heb gewerkt. Vervolgens ben ik in 1989 voor mezelf begonnen. Ik probeerde een vaste klantenkring op te bouwen en stap voor stap te groeien. In het derde jaar ben ik met personeel gestart. Vandaag de dag zijn we met een team van vijf personen.”

Robin: “Inmiddels ben ik elf jaar aan boord bij Wijgergangs Medical. Ik heb al jaren een allround functie. In een klein team is dat nu eenmaal zo. Hiervoor werkte ik in een compleet andere branche. De beginperiode bij Wijgergangs Medical was daarom wel pittig, omdat ik veel nieuwe productkennis moest opdoen. Ik ben echt in het bedrijf gegroeid en vind de dynamiek van een klein team erg prettig. Er staat een goed team en iedereen is gelijk.”

Een bekend paard heb je nooit te duur

Michel: “Wijgergangs Medical is in feite een medische vakhandel. Wij leveren medische apparatuur, disposables en instrumenten aan huisartsenpraktijken en diagnostische centra. De afgelopen dertig jaar heb ik Wijgergangs Medical geleidelijk aan opgebouwd. Ik wist al heel lang dat ik het bedrijf op een dag wilde gaan verkopen. Het was voor mij namelijk een bewuste keuze om geen familiebedrijf neer te zetten, ondanks het feit dat ik drie kinderen heb. Mijn idee is dat wanneer er familie binnen de onderneming samenwerkt, dit niet goed is voor de onderlinge verstandhouding. Mijn dochters hebben daarom ook nooit in het bedrijf gewerkt. Alle medewerkers die ik door de jaren heen heb aangenomen, kende ik persoonlijk. Mijn vader zei altijd: ‘Een bekend paard heb je nooit te duur’. Dat is ook wel gebleken, we hebben een hecht team met maar weinig verloop. Ik wist dat er binnen ons team overnamekandidaten waren. Vandaar dat ik het team had beloofd dat wanneer het idee van een verkoop actueel werd, dat zij als eerste het recht hadden om daar op in te gaan.”

De overname eerst intern bespreken

Robin: “In de jaren dat ik bij Wijgergangs Medical werk heb ik echt mijn plek gevonden en is de wens ontstaan om het bedrijf in de toekomst over te nemen. Dat is niet over een nacht ijs gegaan, daar heb ik lang over nagedacht en uitgebreid met Michel en thuis besproken. We zitten bij wijze van spreken al tien jaar aan hetzelfde bureau en hebben daar door de jaren heen regelmatig over gespard. Michel gaf namelijk jaren geleden al aan dat bij een eventuele verkoop hij eerst met de medewerkers wilde kijken of een van hen dit over kon nemen. Zodoende ben ik op een gegeven moment op Michel afgestapt om eens rond de tafel te gaan zitten. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.”

Michel: “Zelf heb ik geen ervaring in het overdragen van bedrijven. Vervolgens heeft een vriend uit het bankwezen mij Adagium getipt als mogelijke partner in het begeleiden van deze bedrijfsoverdracht. Zo is Frank Schuurmans bij ons aan tafel gekomen. We hadden snel een klik. In eerste instantie lag er een duidelijke opdracht op tafel. Namelijk het beantwoorden van de vraag of mensen binnen het bedrijf de onderneming konden overnemen. Want het belangrijkste / of een wens voor mij was, dat het bedrijf gewoon door kon gaan en er extern niemand iets van zou merken.”

De overname verliep soepel

Het eerste gesprek met Adagium vond plaats in juni 2018 en na zes maanden was de overdracht afgerond. Robin: “Adagium behartigde voor ons beiden de belangen, voor zowel koper als verkoper. Dat zorgde ervoor dat het proces snel verliep en dat we goed op de hoogte waren van de voortgang. Daarbij heeft Frank mij goed bijgestaan rondom de financiering met de bank. Daar waren wat strubbelingen, maar dankzij de kennis en inzet van Frank is dit helemaal goed gekomen. Het gehele traject is soepel verlopen.”

Michel: “Ik sluit me daarbij aan. Als ik een overname vooraf zou kunnen plannen, dan had ik het zo gepland. Het verliep prima. Daarbij werkte het voor ons prettig dat Frank als bemiddelaar optrad tussen ons, in plaats van dat er echt twee partijen tegenover elkaar stonden met eigen adviseurs. Dan verloopt zo’n traject toch anders en zal het waarschijnlijk meer tijd in beslag nemen. Nu konden we snel schakelen en veel dingen met elkaar afstemmen.”

Een overnametraject is complex

Robin: “We kwamen er al snel achter dat je een dergelijke overname niet met z’n tweeën krijgt geregeld. Gedurende zo’n proces komt er zoveel op je af. Dan is het prettig dat er een ervaren specialist aanwezig is die precies weet hoe zo’n proces begeleid moet worden en zich op de juiste dingen richt. Een professional die zich ook echt onafhankelijk opstelt en daarbij precies aangeeft waar we staan en naartoe gaan. Daarmee voorkom je ook mogelijke wrijving onderling. Je wilt namelijk ook na de overdracht op goede voet met elkaar door.”

Michel: “Er zit meer in zo’n proces dan je op voorhand denkt. Het is veel complexer dan een auto kopen. Er moeten aandelen overgedragen worden en alles moet op papier gezet worden. Daarbij was het voor ons zeker een voordeel dat Robin het bedrijf al goed kent.”

De continuïteit zo goed mogelijk doorzetten

Robin: “De afgelopen zes maanden ben ik in deze nieuwe rol gegroeid en heb ik aan het idee kunnen wennen om het bedrijf over te nemen. Het is prettig dat Michel voorlopig nog werkzaam is binnen het bedrijf. In een team van vijf verlies je direct 20% arbeidskracht zodra een persoon wegvalt. Daarbij kan Michel op deze manier belangrijke werkzaamheden en kennis overdragen.”

Michel: “Dit jaar werk ik nog door binnen Wijgergangs Medical. Dat was ook een goed advies van Frank. Op deze manier kan ik Robin zo goed mogelijk begeleiden zodat hij de continuïteit van het bedrijf kan realiseren. Dat de naam van het bedrijf ook goed in stand wordt gehouden en dat het verder doorloopt zoals het liep.”

Stap voor stap kijken naar de toekomst

Robin: “Op korte termijn wil ik geen veranderingen doorvoeren binnen het bedrijf. Ik vind het namelijk erg belangrijk dat ik persoonlijk kan wennen aan de nieuwe rol en taken. Als je direct het roer omgooit, dan is de kans ook groot dat je daarin verdrinkt. Vandaar dat ik eerst controle wil hebben om de stabiliteit van de afgelopen jaren voort te zetten. Vervolgens kan ik geleidelijk veranderingen doorvoeren. We presteren nu uitstekend met een klein team. Ik heb ook niet direct de ambitie om er een gigantisch bedrijf van te maken.”

Michel: “Sinds de overdracht ziet mijn leven er anders uit voor mij. Ik heb nog een onderneming waarmee ik in vastgoed actief ben. Maar ik wil voornamelijk genieten van de vrije tijd en van mijn kleinkinderen. Ik wil leven zonder verplichtingen en enkel nog dingen oppakken die ik leuk vind.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl