Biogas Plus is expert voor alles wat met biogas te maken heeft. Zij zijn uniek in co-vergisting, afvalvergisting en mestvergisting. Zij zijn in 2018 overgenomen door het Frans energie- en technologieconcern ENGIE. “Een zeer intensief overnametraject,” vertelt Wim Kuster, Directeur Biogas Plus. We praten met eigenaar Wim Kuster over deze overname, de toekomstvisie en de begeleiding van Adagium gedurende deze overname. Een mooi verhaal van een innovatieve en duurzame onderneming dat zich wil blijven ontwikkelen.
“Een overnametraject om de groei van Biogas Plus te realiseren”
Een fascinatie voor biogas
Duurzame energie is de laatste jaren een relevant en hot onderwerp. Wim Kuster en Seine Roelofs zijn 12 jaar geleden gestart met hun onderneming Biogas Plus. “Mijn vader Wim senior en Seine Roelofs zaten destijds, samen met een aantal anderen, in een start up dat zich bezig hield met het inzetten van organische reststromen van levensmiddelen om energie op te wekken. Biogas stond toen nog echt in de kinderschoenen. We waren innovatief bezig, er was echter nog geen markt voor. We hadden wel het idee dat er meer in zat. We hebben doorgepakt en zijn zelf een onderneming gestart. Biogas Plus was geboren met Seine en ik als eigenaren en mijn vader op de achtergrond,” vertelt Wim Kuster.
Stap voor stap groeien met de ‘Bio-dokter’
In eerste instantie is Biogas Plus gestart als adviesbureau. Wim: “We adviseerden bedrijven die een biogas installatie wilden neerzetten. We hielpen ze met het aanvragen van subsidies en vergunningen, financieringen, het maken van een eerste ontwerp. Het doel was toen echt om die mensen verder te helpen met hun biogas project.” Al snel ontwikkelde Biogas Plus zich. “De mensen die echt verstand hebben van biogas in Nederland zijn op één hand te tellen. Gelukkig is Seine, als bioloog, er daar een van. Ze noemen hem niet voor niets ‘de Bio-dokter’,” legt Wim uit. Eind 2007 namen Wim en Seine hun eerste werknemer in dienst. “We zijn langzaam, stap voor stap, gaan groeien. Op dit moment doen we veel aan engineering, we tekenen en ontwerpen, we bouwen de installaties en zorgen uiteraard ook voor het onderhoud. Nu zijn we met zo’n 25 mensen en hebben vele projecten tot een succes gebracht,” vertelt Wim trots.
Een duurzame energietransitie
Dat Biogas Plus zich door de jaren heen heeft ontwikkeld als een ervaren biogas specialist is niet ongemerkt voorbij gegaan in de markt. De opkomst van duurzame energie als maatschappelijk thema gekoppeld aan de noodzaak voor energiebedrijven om te verduurzamen zorgde ervoor dat het energieconcern ENGIE interesse had in Biogas Plus. Wim: “Klopt, we hadden samen met ENGIE een duurzaam project afgerond. Vervolgens bleek dat zij hard op zoek waren naar kennis, ervaring en techniek in biogas en werden de eerste gesprekken gestart. In eerste instantie voor een nauwere samenwerking en als strategisch partner. Al snel werd duidelijk dat ENGIE interesse had in een overname.” Op het moment dat dit concreet werd zijn Wim en Seine op zoek gegaan naar een adviseur die dit traject kon begeleiden.
Een goede adviseur is onmisbaar tijdens een overnametraject
Wim en Seine waren het er snel over eens dat een adviseur noodzakelijk was. Wim: “We misten allebei de ervaring om een dergelijk overnametraject in te gaan. Je mist kennis en kunde. Daarnaast heb je het emotionele aspect dat meespeelt, terwijl je soms juist objectief moet kunnen oordelen.” De accountant van Biogas Plus adviseerde om contact op te nemen met Adagium. “Albert Dominicus deed zijn verhaal en de klik was direct aanwezig. Los van goede referenties is het gevoel dat je bij elkaar hebt erg belangrijk,” legt Wim uit. De keuze van Biogas Plus voor Adagium is strategisch te noemen. “Adagium is, net als ons, een MKB organisatie. Zij hebben veel ervaring met MKB bedrijven en kunnen heel goed de vertaalslag maken om onze belangen over te brengen naar een grote corporate partij als ENGIE. Zo wisten we dat we een goede counterpartner voor ENGIE hadden gevonden,” verklaart Wim.
Een adviseur pakt door op de juiste momenten
Alle partijen gingen in eerste instantie uit van een spoedig traject, van zo’n drie maanden. “Dit pakte echter anders uit,” vertelt Wim. “Het overnametraject liep vertraging op. Een groot concern als ENGIE beschikt niet over dezelfde flexibiliteit als een MKB bedrijf. Gelukkig wist Adagium op belangrijke momenten snel te schakelen en goed door te pakken, waardoor het overnametraject een positieve impuls kreeg. Hiermee is verdere vertraging voorkomen.” In zo’n overnametraject speelt emotie en het psychische vlak een grote rol. “Er zijn momenten dat je niet in staat bent om objectief te kijken. Dan komt het emotionele vlak om de hoek kijken. Je wordt door een adviseur hier tegen beschermd omdat deze wel rationeel kan blijven denken en handelen,” legt Wim uit.
Ieder overnametraject heeft iets onvoorspelbaars
Geen enkel overnametraject is hetzelfde. Wim: “Adagium werkt erg pragmatisch en nam écht de regie in het proces. Zij regelden de contacten en onderhandelingen. Soms was het kort schakelen via de app. En zelfs op onverwachte momenten, zoals een financiering die last minute niet zeker was, ondernam Adagium direct actie. In dit geval, door het goede netwerk te raadplegen, om de juiste expertise in te zetten om alsnog de financiering, diezelfde avond nog, rond te krijgen. Albert heeft het gehele traject goed geleid. Regelrecht op zijn doel af.”
Een win-win situatie voor beide partijen
De overname is gunstig voor zowel ENGIE als Biogas Plus. Biogas Plus is een expert in biogas en kan als MKB bedrijf snel schakelen en blijven innoveren. ENGIE haalt hiermee kennis en ervaring in huis en maakt hiermee in één klap haar achterstand op dit vlak goed. Immers beschikken zij als groot concern niet over de flexibiliteit die Biogas Plus bezit. De aanpak van Biogas Plus is reeds ontwikkeld en succesvol gebleken, dat maakt dit een slimme overname vanuit ENGIE. Het biedt Biogas Plus echter ook mooie groeimogelijkheden. “Biogas Plus blijft een zelfstandig opererend bedrijf, onder dezelfde naam, en kan zo haar kennis verder ontwikkelen. Daarnaast biedt het internationale netwerk van ENGIE interessante kansen voor Biogas Plus om flinke groeiontwikkelingen te maken naar het buitenland en naar andere sectoren dan de agrarische sector,” legt Wim uit.
Wat brengt de toekomst?
In de overname is afgesproken dat Wim en Seine nog zeker drie jaar aan Biogas Plus verbonden blijven en dit bedrijf blijven aansturen en laten groeien. Wim: “Voor Seine is het wellicht anders, hij is wat ouder, maar als ik het na deze drie jaar nog net zo leuk en uitdagend vind zoals ik dat nu doe, dan blijf ik gewoon. Ik zie mezelf niet achter de geraniums zitten. Op dit moment ligt de focus echter op het succesvol verder brengen van Biogas Plus.”
Bekijk onze locatie
+31 (0)413 – 22 50 10
info@adagium.nl