Referentie

“Een rooskleurige toekomst, daar zetten we samen onze tanden in”

Home Referenties VDS Tandtechniek: een overdracht op termijn

Sinds 1990 houden de tandtechnische specialisten van VDS Tandtechniek zich elke dag bezig met reconstructieve tandtechniek. Petra van der Schee richtte het bedrijf op en draagt het op termijn over aan medewerker Tim van Son. Eerder dit jaar werd de optieovereenkomst getekend. Vanaf nu zal hij klaargestoomd worden om het stokje van Petra over te nemen. In de tussentijd worden beslissingen in overleg genomen.

Adagium begeleidde het duo in deze bijzondere overdracht. In dit verhaal voelen we de huidige en toekomstige eigenaar van VDS Tandtechniek hierover uitvoerig aan de tand.

Thuis in tandtechniek

VDS Tandtechniek is een innovatief tandtechnisch laboratorium in Oisterwijk. Ze werken in opdracht van tandartsen om vaste constructies, zoals kroon- en brugwerk, te maken. Petra: “Als tiener zat ik voor de tv en zag ik iemand aan een werktafel zitten. Hij was tanden aan het maken. Ik werd erdoor gegrepen en wist: dit wil ik ook! Inmiddels werk ik 42 jaar als tandtechnicus en bouw ik 32 jaar aan VDS Tandtechniek. Het is voor mij de perfecte combinatie van creativiteit, techniek en ondernemen. Al die jaren werk ik met veel blijdschap, met een team fijne mensen.”

Tim: “Mijn ouders hadden een horecazaak en ik heb jarenlang in die branche gewerkt, als bedrijfsleider. Ik wilde het roer omgooien en een vriend, die zelf tandarts is, wees mij op het vak tandtechniek. Nadat ik mij erin verdiept had, ben ik de opleiding gaan volgen. Inmiddels werk ik nu 2,5 jaar met veel plezier bij VDS Tandtechniek. Ik wist dat wanneer ik het vak écht wilde leren, ik naar VDS Tandtechniek toe moest omdat zij vooroplopen in techniek en innovatie.”

Gedeelde visie: het gehele gebit

In een eerder stadium doorliep Petra al twee keer een traject om VDS Tandtechniek op termijn over te dragen. Petra: “Dat liep beide keren uiteindelijk stuk op een verschil in visie. Wij zijn binnen onze branche de koploper in het digitaliseren van onze workflow. Daarnaast kijken we verder dan alleen het maken van een mooie tand. Vanuit een holistische gedachte richten we ons namelijk op het gehele gebit. Ik vind het belangrijk dat mijn opvolger die visie deelt. En dat is met Tim absoluut het geval.”

Tim: “Petra verraste mij, maar ik zei al snel ja op de vraag om het bedrijf op termijn over te nemen. Het is mijn wens om iets voor mijzelf te doen. Hier is veel vrijheid en het team is hecht. Er is een mooi klantenbestand en ik hoef niet zelf van 0 te beginnen. Daarbij spreekt het mij aan dat we met onze reconstructieve tandtechniek naar het grotere geheel kijken.”

Gezond verstand

Door dingen te benoemen kom je uiteindelijk in contact met de juiste mensen die je verder kunnen helpen. Tim: “Iemand in mijn netwerk koppelde mij met Adagium. De klik was er en het voelde vertrouwd om hen als overname adviseur in de arm te nemen. Adagium legde elke stap in het proces helder uit en liet met name het gezonde verstand spreken. Ze vertaalden complexe zaken naar begrijpelijke materie. Daardoor begrepen wij wat er van ons verwacht werd of wat iets betekende.”

Doortastend en duidelijk

Petra: “Mijn vader had een bijzondere constructie in gedachten. Hierbij maken we nu heldere afspraken naar elkaar toe om onze commitment vast te leggen. In deze constructie zouden we er beiden bij gebaat zijn om de onderneming de komende 5 jaar nog verder uit te bouwen. Adagium zorgde ervoor dat deze concrete afspraken, waar we allebei bij gebaat zijn, werden vastgelegd. De deal houdt in dat Tim nu de optie verkrijgt om over 5 jaar de keuze te hebben de onderneming volledig over te nemen. Adagium werkte deze constructie tot in detail voor ons uit.”

Tim: “Op verzoek van Adagium schakelden we ook Wesselman Accountants | Adviseurs in, om ons bij de fiscale uitwerking te helpen. Om voldoende comfort te krijgen bij de constructie volgde een intensief overleg met de Belastingdienst om zodoende groen licht te krijgen. Gelukkig kwam Adagium in samenwerking met Wesselman Accountants | Adviseurs met hen tot een constructieve oplossing voor deze ongebruikelijke constructie. Dit tekent ook het volhardende karakter van Adagium. Ze pakten door terwijl ze ook andere opties konden adviseren.”

Voorkom scheve gezichten

Petra: “Adagium bracht structuur aan in het proces en bewaarde het overzicht. In feite als een projectleider. Ze zetten acties uit en zaten mensen achter hun broek aan. En tijdens elke stap in het proces was er een gemoedelijke sfeer. Dat maakte de samenwerking prettig.”
Tim: “Adagium was altijd bereikbaar en reageerde snel. Daarbij legden ze alles ook in Jip-en-Janneke-taal uit. Handig, want er kwam nog wel eens vakjargon voorbij in de documenten en brieven. Het loont ook om even de tijd te nemen om alle zaken goed uit te denken en op papier te zetten. Dit voorkomt scheve gezichten en onduidelijkheden na afloop.”

Petra en Tim vonden het belangrijk dat het team van VDS Tandtechniek achter de keuze stond. “De neuzen moesten dezelfde kant op staan. Gelukkig reageerden alle medewerkers enthousiast toen we het nieuws bekend maakten.”

Samen werken aan de toekomst

Er is veel inhoudelijke kennis om over te dragen. Vandaar dat Petra nog jaren verbonden blijft aan VDS Tandtechniek. Tim: “Ik zit nog niet zo lang in het vak. Voor mij is het dan ook belangrijk dat Petra bij het bedrijf betrokken blijft. De komende 5 jaar leidt Petra nog VDS Tandtechniek en draagt zij haar kennis en kunde over. De 5 jaren die daarop volgen blijft Petra betrokken in de rol als ambassadeur. Geleidelijk zal ik steeds meer naar voren treden. Vooruitkijkend willen we als organisatie blijven innoveren. Door onder meer te investeren in nieuwe technieken. Waar veel laboratoria nog analoog werken, gaan wij verder met digitaliseren. Daarnaast gaan we verbouwen om verdere groei te faciliteren en zetten we voornamelijk in op het versterken van onze langdurige klantrelaties.”

Petra: “We trekken nu echt samen op en maken samen beslissingen. Dat werkt prettig, omdat we vaak op dezelfde lijn liggen. En dankzij de gemaakte afspraken werken we voor hetzelfde doel en zijn er geen tegenstrijdige belangen. Daarmee maken we de toekomst van VDS Tandtechniek zo rooskleurig mogelijk. Voor mij is het belangrijkste dat de continuïteit gewaarborgd blijft. De cultuur en visie behouden blijven en de energie, die het bedrijf uitstraalt, op een goede manier doorgegeven wordt.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl