Referentie

“De toekomst van Covolt ziet er zeer zonnig uit”

Home Referenties Van Acht Koel- & Vriesopslag & Covolt

Covolt brengt frisse energie en veel potentie in een sterk ontwikkelende energiemarkt. Met nieuwe partners aan boord verwacht het bedrijf in energie-installaties de gewenste groei te bewerkstelligen. Van Acht Koel- & Vriesopslag treedt namelijk toe als aandeelhouder binnen Covolt. Ze zetten ieder hun eigen expertise in om het bedrijf te professionaliseren en kansen te verzilveren.

Paul van Acht, Van Acht Koel- & Vriesopslag, vertelt over de stroomversnelling van Covolt die ze middels deze toetreding willen realiseren. Adagium begeleidde dit proces tot een goed eindresultaat.

Toonaangevend in koel- en vriesopslag

Familiebedrijf Van Acht Koel- & Vriesopslag zag het levenslicht in 1930. Opgericht door de overgroot opa van Paul van Acht. Paul is onderdeel van de vierde generatie die toegetreden is bij de specialist in geconditioneerde en ongeconditioneerde opslag. “We zijn gestart als agrarisch bedrijf”, vertelt Paul. “De oogst verkochten we op lokale markten. In 1968 bouwden we de eerste mechanische koelcel om onze oogsten langer te kunnen bewaren. Mijn vader en oom verlegden de focus naar de opslag van voorraden voor andere partijen. Vandaag de dag beschikken we over meer dan 85.000 pallets aan opslag. Voor onder meer telers, tuinders, foodproducenten en fabrikanten.”

Sinds 2018 is Paul officieel toegetreden tot het familiebedrijf. “Op mijn 13de liep ik hier al rond. Ik hielp mee in het magazijn en groeide stapsgewijs in de werkzaamheden. De wens om later een rol in het familiebedrijf te vervullen was er al als kind. In 2018 kwam deze stap eerder dan gepland, vanwege het wegvallen van mijn oom. Sindsdien richt ik mij op de logistieke tak van onze organisatie. Adagium begeleidde ons destijds ook bij de aandelenoverdracht. Zij geven ons vaker advies en helpen bij waarderingsvraagstukken.”

Bijzondere speler in een opkomende markt

Covolt is een interessante partij in een sterk opkomende energiemarkt. Ze beheren energie-installaties en sturen deze met slimme software. Paul: “Binnen Van Acht zijn we serieus bezig met een energiezuinige huishouding en denken we vanuit een langetermijnvisie. Alle daken van onze bedrijfspanden zijn voorzien van zonnepanelen. Zo’n 30.000 panelen in totaal. Dat leidde ertoe dat we meer energie opwekken dan verbruiken. Samen met Covolt voerden we gesprekken om het gebruik van onze zonnepanelen te optimaliseren en te zorgen dat deze het hoogst mogelijke rendement behalen.”

De ontwikkelingen in de energiemarkt gaan sneller dan het licht en dat biedt Covolt kansen voor groei. “In 2021 startten we oriënterende gesprekken met eigenaar Teun van Sinten. Hij zocht partners die de kennis en het netwerk meebrachten om de groeiambities van Covolt waar te maken.” Naast Van Acht Koel- & Vriesopslag sloot beoogd partner YouKnights in een eerder stadium ook aan.

Maak duidelijke afspraken

Al snel bleek er voldoende draagvlak te zijn om de participatie serieus vorm te geven. “Vertrouwen en een goede klik vinden we belangrijk”, legt Paul uit. “Doordat we al jaren regelmatig met Covolt spraken, wisten we dat dit goed zit. We kwamen erachter dat we als drie partijen complementair zijn aan elkaar. Om de participatie op een goede manier op te zetten schakelden we Adagium in. Zij brachten de juiste kennis en kunde aan tafel. In het traject gaven ze ook altijd een goed tegengeluid. Ze legden de vinger op de zere plek. Daarbij schetsten ze de juiste scenario’s om duidelijke bepalingen en afspraken te maken. Juist ook om goed voorbereid te zijn op tijden wanneer de onderneming in zwaar weer zou komen.”

Gezamenlijk vertrouwen in de toekomst

Covolt is een relatief nieuw bedrijf in een jonge markt, met weinig historie maar veel potentie. Daardoor lag er geen standaard bedrijfswaardering ten grondslag aan de participatie. Paul: “De gesprekken gingen veel meer over rolverdeling, toegevoegde waarde en gedeelde visie. Het draaide dus minder om de cijfers. Maar meer om het gezamenlijke vertrouwen in de toekomst. Toen we het op hoofdlijnen eens waren, hielp Adagium ons bij het uitwerken van de Letter of Intent, het boekenonderzoek en het opmaken van de uiteindelijke stukken. Zij hielden de vaart in het proces. Het grote voordeel is dat het hier gaat om een participatie. Alle partijen willen er gezamenlijk een succes van te maken.”

Een transparant tegengeluid

De drie participanten vormen een echte drie-eenheid. “We vullen elkaar uitstekend aan. Covolt vanuit hun expertise in zonnepanelen, technische kennis en software. En YouKnights op het gebied van organisatie, data science, opschalen en internationalisering. Wij brengen ons netwerk, kennis van de energiemarkt en de focus op een klantgerichte organisatie. De ontwikkelingen in de energiemarkt bieden een opening voor een transparant tegengeluid, zoals Covolt. Het is ons doel om de energiemarkt transparant te maken voor de klant en voor hen veel rendement te halen uit hun duurzame installaties tegen een vaste vergoeding. Dit doen we door te kunnen schakelen op alle energiemarkten en software te ontwikkelen die per locatie de beste keuzes voor de klant maakt. En dat slaat aan, zo verwelkomen we nu per maand 70 nieuwe klanten.”

Zoek een adviseur die tegengas geeft

“De samenwerking verloopt uitstekend. Je leert elkaar gedurende zo’n traject natuurlijk ook nog beter kennen. We zijn blij met het resultaat en kijken de toekomst zonnig tegemoet”, licht Paul toe. “Zorg er in een dergelijk proces wel voor dat je een goede sparringpartner hebt die tegengas durft te geven. Daardoor leer je zaken ook vanuit een ander perspectief te bekijken en word je niet naar de mond gepraat. Dat helpt bij het maken van de juiste afspraken bij diverse scenario’s. Daarin was het team van Adagium voor ons wederom de juiste adviseur.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl