Referentie

Verkopen bedrijf - Hartog: “Deze vervolgstap biedt voordelen voor beide partijen”

Home Referenties Verhaal Installatietechniek Hartog

Al 75 jaar is Installatietechniek Hartog een gevestigde naam in Nijmegen en omstreken. In 2023 verkocht eigenaar Frans Hartog zijn onderneming aan Van Dorp, bekend installateur en technisch dienstverlener. Het is dé manier om de continuïteit van zijn bedrijf veilig te stellen en nieuwe kansen te realiseren. De samenwerking is ontstaan vanuit een zorgvuldig overwogen beslissing. Hoe dat tot stand is gekomen legt Frans in dit verhaal uit.

Het vuur blijft branden

Installatietechniek Hartog zag het licht in 1949, toen grootvader Hartog het loodgietersbedrijf startte. Frans vertelt: “In 1964 kwamen mijn vader en oom in de zaak. Het bedrijf groeide gestaag. We bouwden een sterke naam op in regio Nijmegen voor loodgieters-, installatie- en dakwerk. Zelf ben ik sinds 1997 werkzaam in het familiebedrijf. We maakten een professionaliseringsslag, vergrootten de klantenportefeuille en investeerden flink in nieuwe, duurzame technieken. Als één van de eersten speelden we in op de ontwikkelingen rond koude- en warmteopslag. Vandaag de dag zijn we uitgegroeid tot specialist in duurzame energie en installaties. Inmiddels hebben we tal van projecten opgeleverd welke volledig voorzien zijn van duurzame verwarming en verkoeling.”

Nieuwe energie

Toch was het moment aangebroken serieus na te denken over een strategische samenwerking. Frans: “Dit is een typisch geval van ‘te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet.’ Een ervaren projectleider is gestopt en we hebben moeite die positie in te vullen. In onze markt is het uitdagend goede mensen te vinden. Reden genoeg na te denken over manieren deze capaciteitsproblemen op te lossen. Ik wil zelf nog niet stoppen, daar vind ik het werk te leuk voor. Maar ik wil de toekomst van het bedrijf borgen. Een bevriende relatie adviseerde mij met Adagium om tafel te gaan, als zijnde de adviserende partij die mij bij kan staan. Zowel bij het vinden van een samenwerkingspartner als het begeleiden in het overnametraject.”

Zorgvuldig ontzorgen

De samenwerking met Adagium in het traject is zeer waardevol. Frans licht toe: “Je merkt dat je in zee gaat met een ervaren partij. Ze analyseren alles zorgvuldig, leggen mij soms het vuur aan de schenen. Altijd vanuit een positief kritische houding, gebaseerd op open en eerlijke communicatie. Adagium stelde het verkoopmemorandum op en ging de markt op. Daar kwamen al snel 2 partijen uit, waaronder de uiteindelijke koper: Van Dorp. We vinden in Van Dorp een partner die veel vakkennis en professionalisering meebrengt.”

Een sterke verbinding

Van Dorp is een familiebedrijf met 1.500 medewerkers, ze bieden een landelijke dekking met 22 vestigingen. Ze hebben 35 jaar ervaring en zijn partner voor totale technische en facilitaire dienstverlening. Frans: “Er staat een professionele organisatie, efficiënte processen en moderne IT-systemen. Kennis en kunde waar wij profijt van hebben. Van Dorp op zijn beurt zocht uitbreiding in de regio Nijmegen. Door de handen nu ineen te slaan, versterken we voor beide kanten onze positie. De gesprekken verliepen soepel, ik herken hun mentaliteit en aanpak. Dat is gericht op: hard werken en meters maken. Dankzij de goede klik konden we vrij snel het overnameproces vervolgen.”

De juiste rolverdeling

Van begin tot eind verloopt het overnameproces voorspoedig. “Dat is voor een groot deel op het conto van Adagium te schrijven, dankzij hun nauwkeurige voorbereiding”, stelt Frans. “Wanneer er toch discussie ontstond, hielden zij mij uit de wind. Zij hebben mij echt gedurende het hele traject ontzorgd. Waar ik in september het 1ste gesprek had met Adagium, was er vóór de kerst al overeenstemming met Van Dorp. Vervolgens was het wachten op de jaarcijfers, uiteindelijk tekenden we in maart bij de notaris. Als ik terugkijk kan ik concluderen dat Adagium het beste eruit gehaald heeft voor mij. Daar ben ik natuurlijk erg content mee.”

Bewuste verkoop in 2 fasen

Met de koper Van Dorp is een verkoop in 2 fasen overeengekomen. Nu verkoopt Frans 50% van zijn aandelen, het restant volgt over enkele jaren. Frans: “Ik word nu 60 en wil nog een aantal jaar in de zaak werken. Nu blijf ik algeheel verantwoordelijk en vanaf 2026 bekleed ik de functie van commercieel directeur. Een rol die mij op het lijf is geschreven en waar ik energie van krijg. Installatietechniek Hartog blijft in Nijmegen gevestigd en zal na verloop van tijd onderdeel worden van de Van Dorp-familie. Deze samenwerking betekent dat we ons kunnen ontwikkelen tot totaalinstallateur. Het biedt daarmee ook kansen voor onze medewerkers. Dankzij de overname kunnen we onze goede naam in regio Nijmegen nog verder uitbouwen.”

Ruimte voor een lach

In een dergelijk overnametraject komt er veel op een ondernemer af. Frans: “Er was spanning, zeker omdat je hoopt dat er geen lijken uit de kast komen. Wat dat betreft logisch dat de koper vragen stelt en zekerheid wil. Het is nieuw en intensief, maar Adagium heeft het proces in goede banen geleid. Terugkijkend kan ik ook stellen dat ik het als een bijzonder relaxt traject heb ervaren. Waar gelukkig ook veel is gelachen, zowel met Adagium als de koper. Het is een puzzelstuk dat precies goed in elkaar is gevallen.”

Samen verder bouwen

Geleidelijk verandert Installatietechniek Hartog in een Van Dorp-vestiging. “Nieuws dat door onze klanten goed opgepakt is. De synergievoordelen zijn duidelijk zichtbaar. Voor de medewerkers kwam het als een verrassing, maar ze begrijpen het wel. Op den duur ga ik alle kennis overdragen, gelukkig is er een uitstekende klik met mijn beoogd opvolger vanuit Van Dorp. Mijn zoon, die als monteur in de zaak werkt, blijft net als ik bouwen aan ons mooie bedrijf.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl