Referentie

“Samen realiseren wij het laatste meubelstuk voor dierbaren”

Home Referenties Van Wijk Uitvaartkisten

Van Wijk Uitvaartkisten vervaardigt duurzame uitvaartkisten met alleen ecologische verantwoorde grondstoffen. Om hun positie op de markt te versterken heeft Van Wijk DZU Uitvaartkisten, een grote speler in de markt met meer dan 100 jaar ervaring in de levering van uitvaartkisten, overgenomen. Adagium heeft Van Wijk Uitvaartkisten bij deze overname mogen begeleiden. Wij spraken Peter van Wijk over deze overname.

Duurzaamheid staat centraal

Peter vervolgt: “Wij hebben een scherp oog voor de lange termijn. Dus ook voor de duurzame ontwikkeling van het bedrijf. Mijn neef Nathan, de vijfde generatie van Wijk, die zich in 2013 bij het bedrijf aansloot, gaf ons nieuwe kennis en inzichten met betrekking tot duurzaamheid. Van 2013 tot 2016 hebben wij onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om te verduurzamen. Een belangrijke conclusie was dat in die jaren 90% van de uitvaartkisten van spaanplaat waren gemaakt. Spaanplaat wordt o.a. gemaakt van vermalen sloophout zoals oude raamkozijnen en deurposten. Het zit vol met verfresten en chemicaliën om de verbinding tussen de spanen mogelijk te maken, waardoor het gewicht extra toeneemt. Al deze toevoegingen komen bij begraven en cremeren in het milieu terecht. Bovendien is er veel meer energie nodig om een kist van spaanplaat te verbranden en is in de as veel resten van onvolledige verbranding zichtbaar. Genoeg redenen om te besluiten op zoek te gaan naar een alternatief voor spaanplaat.

Populierenhout bleek een heel goed duurzaam alternatief

Peter: “Vervolgens zijn we de wereld over gereisd om te zoeken naar een duurzaam alternatief voor het traditioneel spaanplaat. Dat hebben we gevonden in populierenhout. Onze leverancier maakt massieve houten planken van populierenhout en had veel restmateriaal. Deze resten hebben wij gebruikt voor een ecoboard genaamd Eco-Populier-Composiet (EPC). Zo konden we het restmateriaal omzetten naar een bruikbaar product. Een bijkomend voordeel is dat EPC 30% lichter is in gewicht dat het traditioneel spaanplaat. Dit komt doordat er nagenoeg geen lijmen en de chemische stoffen in dit product zitten. Er is dan ook minder energie nodig bij een crematie en de as is een mooi egaal van kleur. Daarnaast maken we alleen gebruik van watergedragen lakken. Deze zijn minder belastend voor het milieu omdat vluchtige stoffen ontbreken.”

Peter vervolgt: “Waar wij als bedrijf in 2016 bezig waren met verduurzamen, waren onze klanten daar nog niet klaar voor. De keuze voor een populier houten kist werd in die tijd dan ook gemaakt omdat deze lichter was, niet louter vanwege duurzaamheid. De markt beweegt inmiddels volop naar duurzame alternatieven en wij merken de laatste drie jaar dat onze klanten veel vaker bewuste keuzes maken. Wij waren ons er wel van bewust dat onze duurzame kisten niet duurder mochten zijn dan de kisten van traditioneel spaanplaat. Juist omdat we de keuze voor duurzaamheid niet wilde laten afhangen van de prijs. In 2016 verliet de laatste kist van traditioneel spaanplaat onze productiehallen.”

“Samen realiseren wij het laatste meubelstuk voor dierbaren”

Het versterken van de marktpositie

Peter vertelt over de overname: “Wij wisten dat DZU Uitvaartkisten in Apeldoorn werd geleid door investeerders. Over het algemeen willen investeerders op termijn een bedrijf weer doorverkopen. Waar andere partijen leveren aan de verzekeringsmaatschappijen, leveren wij beide aan de particuliere uitvaartondernemers. Wij zagen dan ook raakvlakken met ons bedrijf waardoor het interessant was voor ons om DZU Uitvaartkisten over te nemen om onze marktpositie verder te versterken.

Adagium was de geschikte overnamepartner

Peter: “Ik kende Adagium vanuit een eerder overnametraject en was zodoende een bekend gezicht voor mij. Voor mij was het dan ook een logische stap om hen te benaderen hoe we deze overname konden realiseren. Toen het traject ook daadwerkelijk in gang werd gezet, duurde het toch wat langer dan gedacht. Naast de zakelijk kant van een overname is er ook een emotionele kant aan een overname, waardoor processen soms langer duren dan verwacht. Ik denk dat de overname niet was gelukt als Adagium er niet bij betrokken was geweest. Vooral de kennis en kunde die zij hebben als het gaat om timing van de te nemen acties. Ze weten exact welke actie wanneer gedaan moet worden om het gewenste resultaat te behalen. Dit vond ik een toegevoegde waarde van Adagium als overnamepartner.

Plannen voor de toekomst

Peter: “Wat ik aan ondernemers mee zou willen geven die een bedrijf willen overnemen? Zoek een geschikte partner die je hierin kan begeleiden en vermijd detail geneuzel. Blijf je richten op de grote lijnen en heb vertrouwen in het proces. De komende jaren blijf ik mijn richten op de groei van Van Wijk Uitvaartkisten. Samen realiseren wij het laatste duurzame meubel voor dierbaren. Met de nadruk op samen, want dat is de kracht van ons familiebedrijf.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl