Referentie

Verkoop Van Leiden Interieur aan Oak Island capital partners

Home Referenties Van Leiden

Van Leiden Interieur, sinds 1997 specialist in maatwerkinterieurs voor bedrijven en particulieren, was op zoek naar een manier om het familiebedrijf een goed vervolg te geven. Omdat er geen geschikte opvolging binnen de familie of in het bedrijf aanwezig was, is er besloten om tot verkoop over te gaan. Wij spraken Miranda van Leiden en Peter van de Valk, van Van Leiden Interieur, over deze overname.

Miranda vertelt over de geschiedenis van het familiebedrijf:
“Op 12 april 1968 startten mijn ouders Frans en Jo van Leiden een bedrijf vanuit huis waar hobbyproducten werden verkocht. De zaken gingen zo goed dat mijn ouders al snel meer ruimte nodig hadden. Zij openden een eigen winkel in het centrum van Veghel, waarbij hobbyproducten plaats maakten voor doe-het-zelfartikelen.”

Van hobbyshop naar doe-het-zelfartikelen naar interieurbouw

“In 1976 wilden mijn ouders zich gaan richten op een ander segment. Ze maakten als één van de eersten in Nederland deuren, wandpanelen, kasten en andere interieuronderdelen op maat. Vanaf 1989 kon ook de zakelijke markt bij Van Leiden terecht voor maatwerk”, vertelt Miranda. “Dit gebeurde op een nieuwe locatie, het huidige pand van Van Leiden Interieur aan de Marconiweg in Veghel.”

Miranda vervolgt: “In 1995 werd ik mede-eigenaar en is de focus gelegd op interieurbouw. De doe-het-zelfzaak sloot in 1997 de deuren en in 2004 hebben mijn ouders het bedrijf aan mij overgedragen. Vanaf dat moment hebben wij het bedrijf verder laten groeien. Inmiddels telt het bedrijf 21 werknemers. Wij leveren voornamelijk aan retail, groothandel, kantoren, industrie, scholen en overheids- en zorginstellingen als opdrachtgevers.

Het professionele karakter van de organisatie kracht bijzetten

Als Miranda gevraagd wordt naar waar van Leiden Interieur voor staat antwoordt ze: “Met een fraai interieur zet je het professionele karakter van je organisatie kracht bij en wek je vertrouwen. Bij Van Leiden Interieur nemen wij hiervoor graag verantwoordelijkheid. Met aandacht voor vakmanschap en voor het proces. Van ontwerp tot materiaalkeuze en montage, leveren we een maatwerkinterieur waar je jaren later nog trots op bent en plezier van hebt. Kwaliteit is daarbij altijd het uitgangspunt. Het productieproces verloopt zo duurzaam mogelijk. Zo beperken we energieverbruik tot een minimum, gaan we zorgvuldig om met ons afval en maken we veelvuldig gebruik van plaatmateriaal met een FSC- of PEFC-keurmerk. Onze aandacht gaat uit naar het welzijn van medewerkers. Wij investeren in opleiding en begeleiding van onze mensen. Ook zijn wij een erkend leerbedrijf en bieden we leerwerkplaatsen voor jongeren met een passie voor ons vak.”

Peter: “Van Leiden Interieur denkt in mogelijkheden en oplossingen en wij begeleiden onze klanten van begin tot eind in het proces. Wij houden ons aan onze afspraken en dat vinden onze klanten erg fijn.

De continuïteit voor onze medewerkers en klanten waarborgen

Miranda vertelt over de beslissing om van Leiden Interieur te verkopen: “Inmiddels bereiken we de leeftijd dat het handig is om na te gaan denken over het overdragen van onze taken. We merkte dit ook aan onze vaste klanten die meegegroeid zijn met ons en ons bedrijf. Zij stelden ons wel eens de vraag wanneer wij zouden stoppen. Ook onze medewerkers hadden deze vraag wel eens gesteld. Voor Peter en voor mij is het belangrijk dat onze medewerkers en klanten continuïteit van Van Leiden Interieur mogen verwachten. Nu de overname is bewerkstelligd is de continuïteit voor onze medewerkers en klanten gewaarborgd.

Een overname kan niet zonder geschikte overnamepartij

“Peter en ik hebben het al heel druk met onze dagelijkse taken en wij beheersen de materie die komt kijken bij een overname niet. Wij wisten meteen dat wij dit niet zonder externe expertise konden aanvliegen.

Peter: “Uiteindelijk hebben we contact gezocht met Adagium, heeft er een waardering plaatsgevonden en is er een lijst met potentiële kopers opgesteld. Wij kennen Adagium al langer. Zo hebben we in het huidige pand van Adagium het interieur mogen verzorgen. Wij wisten dan ook goed dat zij de juiste partij waren als wij zouden denken aan en bedrijfsoverdracht.”

“Een fraai interieur zet het professionele karakter van je organisatie kracht bij”
Miranda van Leiden en Peter van de Valk

Een keuze maken op gevoel, passend bij onze normen, waarden en toekomstvisie
“Wij zijn door Adagium vooraf en gedurende het proces aan de hand meegenomen om alle stappen die nodig waren op een juiste manier uit te voeren en af te ronden”, vertelt Miranda. “Uiteindelijk heeft Adagium alles voor ons geregeld en hebben wij alleen antwoord hoeven te geven op de vragen die gesteld werden. Uit de lijst van geschikte kandidaten, die opgesteld is door Adagium en de gesprekken die gevoerd zijn, hebben wij een uiteindelijk een keuze gemaakt op gevoel. Voor ons stond centraal dat er een goed vervolg gegeven moest worden aan Van Leiden Interieur en dat een overnamepartij dicht bij onze normen, waarden en toekomstvisie zou staan. Deze is gevonden in een investeerder die zich richt op familiebedrijven.”

Adagium heeft ons op alle vlakken ontzorgd

Het lastige bij een overname is dat er een uitgebreid boekenonderzoek plaatsvindt. Dat is nodig, maar kost ook heel veel tijd en energie, vervolgt Miranda. “Ook kun je het proces met niemand delen en dat maakt het ingewikkeld. Peter: “Wij hadden van tevoren niet bedacht dat een dergelijk overnameproces zo complex zou zijn. Adagium heeft ons niet alleen op operationeel vlak, maar ook op het emotionele vlak ondersteund.”

Als Miranda gevraagd wordt naar wat ze ondernemers zou willen meegeven die ook de leeftijd hebben bereikt om te gaan stoppen vertelt ze: “Wacht niet te lang om je bedrijf te verkopen. Het kan best lang duren voordat er een goede match is gevonden. Zoek een overnamepartij die hierin gespecialiseerd is en je hierin kwalitatief goed kan begeleiden.”

Toekomstplannen

Peter: “De overdracht zal op een natuurlijke wijze verlopen. Er zullen nieuwe mensen voor ons in de plaats komen. Zij zullen onze taken en werkzaamheden geleidelijk overnemen, zodat we langzaam afscheid kunnen nemen. Miranda: “Wij hebben nog geen concrete toekomstplannen. Onze prioriteit ligt op het zo goed mogelijk overdragen van ons bedrijf.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl