Referentie

“Vanuit een stevig fundament bouwen we nu verder”

Home Referenties Strategische overname Huisman Gemert – Qwinpro

Met de strategische overname van Qwinpro vergroot Huisman Gemert het afzetgebied in oosten en noorden van Nederland. Waar Huisman Gemert in hallenbouw en bouwmaterialen al landelijk actief was, worden de renovatie activiteiten nu ook in heel Nederland uitgevoerd. Richard Huisman, algemeen directeur Huisman Gemert, vertelt over deze overname en welke plannen zij in petto hebben. Team Adagium begeleidde hen in dit aankooptraject.

IJzersterk in hallenbouw en bouwmaterialen

Familiebedrijf Huisman Gemert timmert al sinds 1962 aan de weg. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en is het bedrijf gespecialiseerd in hallenbouw en de verkoop van bijbehorende bouwmaterialen. Richard: “Al decennialang bouwen we aan ons bedrijf. Samen met 90 medewerkers drukken we onze ijzersterke stempel als specialist in staalbouw met hellende daken. Van ontwerp en berekeningen tot aan productie en montage. Daarnaast zijn we een groothandel en voorraadhouder in hallenbouw gerelateerde bouwmaterialen. Zo zijn we één van Nederlands grootste leveranciers in sandwichpanelen en vezelcement golfplaten. Nadat we in 2021 een splinternieuw en duurzaam pand gerealiseerd hebben en in onze organisatie diverse verbeterslagen maakten, wilden we onze horizon verbreden.” Deze strategische overname is daar een voorbeeld van.

Strategische overname: uitbreiding naar het noorden

Het is een strategische stap om een extra locatie in het noorden te openen. “We wilden het oosten en noorden van Nederland beter bedienen. Vandaar dat ik bewust naar een noordelijke plek zocht om ons te vestigen, ergens tussen Meppel en Zwolle”, legt Richard uit. “Mijn oog viel op Qwinpro, gelegen in Heino onder de rook van Zwolle. Dit is een ideale plek om een extra afhaallocatie voor bouwmaterialen te openen. Bijkomend voordeel is dat we onze renovatiewerkzaamheden in deze regio op deze manier ook kunnen versterken.”

Dezelfde cultuur, dezelfde interesse

Direct in het eerste gesprek bleek dat er aan beide kanten interesse was. Richard: “In 2020 trok ik de stoute schoenen aan en reed ik naar het noorden toe. Er volgde een goed gesprek. Hierin spraken we zelfs voorzichtig over een overname. We startten toen direct een samenwerking, waardoor we elkaar ook beter konden leren kennen. Het bleek dat beide bedrijven het goed met elkaar konden vinden. Bij beiden was er namelijk een soortgelijke cultuur. Toegankelijk en no-nonsens. En in alles wat gedaan wordt, denkt men mee met de klant. Op die onderdelen konden we elkaar gemakkelijk vinden. Daarmee werd het ook tijd om dingen te gaan formaliseren.”

De begeleiding die nodig was

Op basis van positieve ervaringen uit het verleden klopte Richard aan bij Adagium. “Met 7 jaar ervaring in investment banking ken ik de materie die gepaard gaat met overnames. Maar ik heb altijd aan de advieskant gestaan. Op de stoel van de aankopende partij had ik nog niet eerder gezeten. Het was dan ook erg prettig om ervaren adviseurs aan mijn zijde te hebben die weten hoe een aankooptraject werkt. De grote lijnen van de overname stonden al snel op papier. De kwaliteiten van Adagium komen duidelijk naar voren in het structureren van het proces en het op juiste wijze onderhandelen in de deal. Zij wisten precies wat we in een aankooptraject konden verwachten en hoe er gehandeld moest worden. Daarna volgde het due diligence onderzoek. Het was prettig dat er geen konijnen uit de hoge hoed kwamen en we met vertrouwen het proces voort konden zetten.”

Een fijne club mensen

“Adagium wist welke oplossingen er gehanteerd moesten worden”, legt Richard uit. “In Nederland, maar ook specifiek gericht op de handel- en bouwsector. Dat was zeer welkom. Ze vormen een klankbord en geven objectief advies. Waarbij ze écht bereid zijn om voor je te vechten. Het team zit er kort op en zorgt ervoor dat in elke fase van het proces op tijd de juiste stappen worden doorlopen. Wat dat betreft is het een fijne club mensen.”

Tijd voor de integratie

Nu de strategische overname rond is, is de integratie tussen Qwinpro en Huisman Gemert in volle gang. Richard: “Dat is een heel nieuw hoofdstuk, het is aan ons de taak om er een succes van te maken. We proberen het overigens niet te forceren. Dat is iets waar ik erg waakzaam voor ben. We willen het plezier en geloof erin brengen door mensen langzaam warm te krijgen voor deze stap. Het zal ongetwijfeld even wennen zijn, maar beide bedrijven passen wel bij elkaar.” Complimenten ook aan Johan Vliek, eigenaar van Qwinpro: “Zijn professionaliteit gedurende het traject kwam duidelijk naar voren. Mede dankzij zijn medewerking verliep het overnameproces zo soepel. Dat mag ook gezegd worden.”

Enthousiaste reacties op strategische overname

“Samen met Johan heb ik het nieuws verteld. De enthousiaste reacties deden mij deugd. Ze zagen gelukkig direct de voordelen die de overname gaat brengen. Op deze wijze bieden we een toekomstperspectief voor het bedrijf Qwinpro, waar geen opvolger in beeld was. De diepere plannen worden nu gemaakt om te kijken hoe we de synergievoordelen maximaal kunnen benutten. Denk bijvoorbeeld aan het integreren van teams en systemen.” Naast de landelijke dekking voor renovatiewerkzaamheden, beschikt Huisman Gemert door de overname ook over een extra verkooppunt voor bouwmaterialen. Dat biedt ook logistieke voordelen en drukt de bezorgkosten.

Goed advies is goud waard

“Een goede, ervaren adviseur is onmisbaar in een overnametraject. Zij weten namelijk hoe de paden lopen en wanneer ze op welke wijze moeten handelen. Hun vergaande kennis dankzij deals in verschillende sectoren, maakt dat ze snel kunnen schakelen. Dat is goud waard. Voor mij was het een mooie ervaring om zo’n proces van begin tot eind te doorlopen. Wie weet in hoeverre dit soort trajecten vaker op ons pad komen in de toekomst”, besluit Richard zijn verhaal.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl