Referentie

Participatie Restaurant Bomenpark: "We investeren bewust in de toekomst."

Home Referenties Participatie Restaurant Bomenpark

Restaurant Bomenpark biedt een culinaire toegang tot het prachtige natuurgebied De Maashorst. Grenzend aan het stille water, is het een bruisende horecagelegenheid. Eigenaren Niels van de Kamp en Eric Rassaerts runnen de zaak met succes sinds 2012. Nu zijn 2 vaste medewerkers, Thomas en Laurens, toegetreden als aandeelhouder binnen het bedrijf. Daarmee houden zij kwaliteit aan boord en borgen ze continuïteit richting de toekomst. Niels vertelt over het Bomenpark en de totstandkoming van deze waardevolle aandelenoverdracht.

Hart voor de horeca

“Zelf startte ik hier in Heesch, op mijn 14de in de horeca”, start Niels. “Voordat we het Bomenpark overnamen in 2012, werkte ik 9 jaar samen met Eric bij Jordaans Horeca in Oss. Daar is onze klik ontstaan. We raakten ontzettend goed op elkaar in gespeeld. Toen in 2012 het Bomenpark op ons pad kwam, wisten we het zeker. We sprongen samen in het diepe. Dat is niet onverdienstelijk verlopen, want naast het Bomenpark runnen we inmiddels ook 3 andere horecazaken in Oss: Bistro Louis, Bar 15 en Stadsbrasserie Marie. Met in totaal 150 medewerkers.”

We doen het samen

De belangrijkste drijfveer van Niels en Eric komt ook duidelijk naar voren binnen deze aandelenoverdracht. “In de basis willen we plezier maken met onze gasten en medewerkers. Dat zij het leuk vinden om in onze restaurants te dineren of werken. Zo simpel willen we het houden. En waar mogelijk doen we het vooral samen met onze mensen. Dat vormt voor ons beiden een belangrijke raadgever in zakelijke beslissingen. Dus toen Thomas en Laurens ons vroegen of we samen kunnen ondernemen, zijn we daar serieus over gaan nadenken. Hoewel Eric en ik beiden nog lang niet denken aan ons pensioen, willen we goede mensen behouden. Grote kans namelijk dat wanneer we niet meedenken ze op termijn zouden vertrekken. Dat zou doodzonde zijn! Want beiden werken al jaren bij ons, hebben sterke kwaliteiten en kunnen we het goed mee vinden.”

De juiste constructie uitdenken

Na een overleg met zijn accountant schakelde Niels bewust Adagium in. Hij legt uit: “Vanuit mijn netwerk ken ik Adagium en ik dacht al snel aan hen. Toen mijn accountant ook adviseerde om Adagium te bellen, was de keuze snel gemaakt. Ik wist namelijk dat we hulp nodig hadden om een aandelentransactie en bijbehorende constructie uit te denken en in goede banen te leiden. We willen Thomas en Laurens graag de kans geven met ons te ondernemen, maar de keerzijde was dat het ook over ons pensioen gaat. Daarom moest er zorgvuldig een goede constructie uitgedacht worden. Daar kwam Adagium om de hoek kijken.”

Open en eerlijk

Gedurende het traject kwam de expertise van Adagium aan bod. “De accountant had diverse scenario’s uitgewerkt, maar je ziet dat Adagium alle kansen en mogelijkheden hierin aandraagt. Waarbij zij ook terecht aangaven: het is slim om nu na te denken over hoe jullie het over 5 of 10 jaar willen inregelen. Adagium hielp ons een toekomstbestendig plan te maken waar we alle 4 achterstaan. Hierin hebben we bewust alle zaken met z’n vieren open besproken. Alle ideeën, plannen en constructies zijn brainstormend aan tafel tot stand gekomen. Adagium voelde dat aan en pakte de rol van regisseur van het proces.” De waardebepaling die Adagium uitwerkte is leidend geweest. “Geld is nooit de drijfveer geweest voor Eric en mij. Wij vinden het belangrijk dat de cultuur behouden blijft en deze jongens op termijn het bedrijf over kunnen nemen. De toekomst van het restaurant is belangrijker dan het onderste uit de kan willen halen. Vandaar dat de uitgewerkte waardering van Adagium tot weinig discussie leidde. Het vertrouwen in elkaar is er, daar borduren we nu op voort.”

Geen onnodige belasting

Het volledige proces is voorspoedig verlopen. Logisch vindt Niels; “Adagium vormt een fijne gesprekspartner die je op alle mogelijke punten in het proces wijst. Daarbij nemen ze echt de regie en zitten ze kort op de bal. Dat vinden wij als ondernemers fijn, het kan ons namelijk niet snel genoeg gaan. In die zin hebben we het vertrouwen ook bij Adagium gelegd en ons door hen laten leiden. Dat was ook zeer prettig omdat Adagium veel zaken buiten ons om regelde, daardoor werden we niet onnodig belast. Achter de schermen zorgden zij dat alles vlot doorliep. Met de accountant, bank en notaris bijvoorbeeld. Dat maakt dat we alle 4 het traject niet hebben ervaren als belastend of tijdrovend.”

Een advies aan andere ondernemers?

“Wij wilden voorkomen dat alles dat we nu in 12 jaar opgebouwd hebben weg zou vallen, zodra je het extern zou verkopen”, stelt Niels. “Probeer daarom altijd eerst in je eigen team naar opvolging te zoeken. Dan is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen en hen erbij te betrekken. Schakel ook absoluut een professionele partij in die je begeleidt in dergelijke trajecten. Het kost geld, maar dat wordt ook verdient voor je door de zorgvuldig gemaakte keuzes en begeleiding die zij bieden.”

Tevreden vooruitkijken

“Het Bomenpark is uniek”, legt Niels uit. “We hebben kwalitatief goed personeel, stuk voor stuk fijne mensen. Met elkaar maken we veel plezier hier. Dat is kenmerkend voor onze cultuur. Toen we het nieuws hier intern deelden reageerden alle mensen enthousiast. Het was een panklaar verhaal en Adagium zorgde voor een soepel en voortvarend proces. Door elke stap open met alle betrokkenen te bespreken is het traject zonder wrijving verlopen. En dat maakt dat we nu met alle aandeelhouders tevreden vooruit kunnen kijken.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl