Referentie

“De overdracht zet alles in een stroomversnelling”

Home Referenties Overdracht Tijssen Group

Tijssen Group voelt zich als een vis in het water aan boord bij luxe jachten. Zij verzorgen namelijk al decennialang elektrotechnische installaties in de scheepvaart. Diens vergaande kennis over elektrische installaties maakt Tijssen Group een turn-key systemintegrator van internationaal topniveau.

Directeur-grootaandeelhouder Pedro Kappen legt uit hoe de overdracht van de volledige Tijssen Group en Tijssen Elektro Oss past bij de koers die hij voor ogen heeft. Hij blijft tot het einde van 2023 verbonden aan Tijssen Group, daarna zwaait hij officieel af. Adagium begeleidde hem in dit verkooptraject.

Varen op kennis, ervaring en vertrouwen

Al meer dan 50 jaar verzorgt de Tijssen Groep landelijk elektrotechnische installaties. Naast de maritieme sector waarin Tijssen Group actief is, focust Tijssen Elektro Oss zich op de woningbouw en op de utiliteit en beveiliging voor de (semi) overheid. Pedro: “De heer Tijssen richtte in 1973 Tijssen Elektro op. Zelf werkte ik in 1978 al in het bedrijf als vakantiemedewerker. In 1979 maakten we kennis met de maritieme markt, omdat we een verlichtingsprobleem bij overbuurman Heesen Yachts op mochten lossen. Daaruit ontstond een innige samenwerking die in de jaren daarna is geïntensiveerd. Al snel volgden meerdere jachtwerven. We ontwikkelden ons sterk qua engineering, paneelbouw, softwareontwikkeling en integratie van navigatie-, communicatie- en audiovisuele systemen in jachten.”

Na het afronden van zijn opleiding in 1983 kwam Pedro terug bij Tijssen Group. “Sindsdien heb ik mij altijd gericht op de scheepvaart binnen Tijssen. In 1993 wilde ik voor mijzelf starten, maar eigenaar Petro Tijssen bood mij de kans om de maritieme tak verder uit te bouwen. Ik werkte een plan uit en werd medeaandeelhouder. Na 7 jaar samenwerken, nam ik het volledige bedrijf over in 2000.”

Overdracht van één onderdeel

Aangezien twee zonen van Pedro ook in het bedrijf werken, startten zij in 2017 een opvolgingstraject. Al snel werd duidelijk dat zijn zoons Tijssen Elektro Oss, gericht op utiliteit en beveiliging in de regio, wilden doorzetten. “De maritieme tak vonden ze te groot en complex. Tijssen Elektro Oss staat wat dat betreft ook los van de Tijssen Group”, legt Pedro uit. “Ze kwamen echter gaandeweg in het traject tot de conclusie dat ze zich geen ondernemers voelden en liever een ander pad wilden bewandelen. Prima natuurlijk, maar ik wilde dit onderdeel toch verkopen. Via mijn accountant kwam Adagium in beeld en samen stelden we een lijst met kandidaten op. De uiteindelijke koper is ook actief in de utiliteit en woningbouw, zocht uitbreiding en kende ik persoonlijk. Nadat we contact hadden gelegd, was het snel beklonken. Van begin tot eind werden we in deze overdracht uitstekend begeleid door Adagium.”

Kartrekkers in een complex overnameproces

Voor Pedro was het vanzelfsprekend wederom Adagium in te schakelen bij de overdracht van het maritieme deel, bestaande uit Tijssen Group. Pedro: “Dit verkooptraject was vele malen complexer en daarmee ook zwaarder. Zonder de adequate begeleiding vanuit Adagium waren we daar niet doorheen gekomen. Ondanks dat we alles administratief goed op orde hebben, vraagt een dergelijk overnameproces zo veel meer van een ondernemer en zijn onderneming. Denk alleen al aan het boekenonderzoek waarin er veel vragen op je afkomen. Het proces is dankzij het Adagium-team soepel verlopen. Ze hebben dermate veel kennis en kunde dat ze ons in elke fase adviseerden hoe we moesten handelen. We hebben een goede klik met Adagium, de samenwerking is heel open en gericht op het ontzorgen. In zo’n overnameproces trekken zij echt de kar tot aan én over de eindstreep.”

Een hele sterke match

De maritieme sector is een nichemarkt. Na het samen opstellen van een verkoopmemorandum, ontvingen we positieve reacties van enkele bedrijven. Hieruit werden twee potentiële kopers geselecteerd. Pedro: “Uiteindelijk zijn we met één kandidaat doorgegaan. Het gevoel met Alewijnse was direct goed en is het gehele traject goed gebleven. Er is in potentie een hele goede synergie mogelijk. Waar wij stoppen gaan zij namelijk verder. Wij bouwen jachten tussen de 30 en 80 meter, zij starten bij 80 en bouwen tot 150 meter. Het werd ons al snel duidelijk dat er hier een hele sterke combinatie in de maak was. Beide bedrijven versterken elkaar en Tijssen Group is een mooie verbreding van diens portfolio.”

Alles tot in detail vastgelegd

Tijdens een overnameproces ontstaan er altijd de nodige hobbels. “Maar gelukkig was Adagium daar om die stuk voor stuk glad te strijken”, stelt Pedro. “Op hoofdlijnen waren we er snel uit. Beide partijen zagen de synergievoordelen. Maar om tot een verkoopprijs te komen moest er flink wat beargumenteerd worden. Adagium speelde daar een belangrijke rol in. Van waardering en de gesprekken tot begeleiding in het proces om tot het gewenste resultaat te komen. Daarbij merkte ik dat deze deal complexer in elkaar zat en er meer tot in de details werd getreden. Alle afspraken zijn nauwkeurig vastgelegd en alles klopt tot achter de punten en komma’s.”

De overdracht biedt kansen

Het samengaan met Alewijnse, een grote organisatie, biedt mogelijkheden. Pedro: “De meeste mensen in ons bedrijf wisten dat er een punt zou komen dat ik zou verkopen. Toch schrikken mensen als het dan zover is. Maar ze zagen ook direct de kansen die het biedt. De continuïteit van het bedrijf is verzekerd en er komen doorgroeimogelijkheden. De capaciteit wordt groter en de navigatie, communicatie en audiovisuele takken van beide bedrijven worden samengevoegd waardoor een groter geheel ontstaat. Zelf blijf ik tot eind 2023 bij het bedrijf betrokken, voor advies en overdracht. Doordat ik niet meer eindverantwoordelijk ben, valt de druk weg. Ik kijk ernaar uit om straks meer te gaan reizen en tijd door te brengen met mijn naasten.”

Mijn advies? Start op tijd!

“Je denkt vaak dat je alles voor elkaar hebt, maar zodra je echt in een overnameproces komt wordt er toch meer gevraagd dan ik dacht. Door eerder te starten met het verkoopklaar maken van je bedrijf zal het proces rondom verkoop sneller gaan en eenvoudiger worden. Een adviseur helpt je erbij om te zorgen dat je al die punten geregeld hebt”, sluit Pedro af.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl