Referentie

Fusie KVDK Architecten met RAAK Architecten

Home Referenties Fusie KVDK en RAAK Architecten

Begin 2019 slaan de twee architectenbureaus RAAK Architecten en KVDK Architecten hun handen ineen en gaan zij verder onder de naam KVDK Architecten. Al in de eerste gesprekken concludeerden zij dat ze de perfecte aanvulling zijn op elkaar. Adagium begeleidde dit traject en zorgde dat de fusie tot in detail goed was uitgewerkt. We praten met Wytse de Winter, partner bij KVDK Architecten en medeoprichter van RAAK Architecten.

Verjonging bracht ons samen

RAAK Architecten was het architectenbureau van de twee studievrienden Wytse de Winter en Wiebe van Houten. Dit jonge architectenbureau besloot om te fuseren met het ervaren KVDK Architecten van Arie Korbee en Ruud van der Kroft. Wytse: “KVDK Architecten zocht naar verjonging binnen hun onderneming. Wij zochten juist naar een manier om te groeien en om onze organisatie daar klaar voor te maken. Dit vormde de basis voor de eerste gesprekken die we voerden.”

Het najagen van onze droom

Wytse: “RAAK Architecten heb ik met mijn studiegenoot, Wiebe van Houten, opgericht. We zijn samen afgestudeerd en hebben eerst afzonderlijk werkervaring opgedaan. In de avonduren deden we wat particuliere klusjes, maar het hoofddoel was om samen echt iets op te bouwen. In het vijfde jaar kwam er een mooie opdracht voorbij die we niet konden laten schieten. Dit betekende dat we in crisistijd voor onszelf zijn begonnen. We zaten eigenlijk goed bij onze werkgevers, maar we kozen er toch voor om onze droom na te jagen.”

Bij groei in medewerkers komt organisatorisch veel kijken

“Na verloop van tijd besloten we om met personeel te gaan werken zodat we grotere opdrachten konden uitvoeren. We concludeerden al snel dat het hebben van medewerkers, organisatorisch een grote impact heeft op het bedrijf. Dat is een onderdeel waar onze expertise niet ligt en waar we weinig energie van krijgen. In de periode dat dit speelde zochten we actief naar een manier om dit op te lossen. Dat was voor ons een van de hoofdredenen om de gesprekken met KVDK Architecten te starten, zij hadden hun organisatie op dit vlak al goed ingericht,” vertelt Wytse.

Eerste stap naar de toekomst is gezet

Wytse: “Voor Arie en Ruud, de ondernemers achter KVDK Architecten, was het belangrijk voor de dynamiek van hun onderneming om te verjongen. Door het aantrekken van nieuwe partners wilden zij hun organisatie verstevigen en hun kennis verbreden. Met het oog op de toekomst zorgde verjonging binnen de organisatie ook voor de continuïteit van de onderneming. We raakten met elkaar in gesprek over het eventueel samengaan van onze architectenbureaus. Deze eerste gesprekken werden zonder adviseurs gevoerd. Wij vonden het belangrijk om eerst zelf af te tasten of dit een reële optie was.”

“Een fusie waarmee beide partijen hun continuïteit waarborgen”
Wytse de Winter | KVDK Architecten

Andere specialisaties die elkaar versterken

Wytse: “KVDK Architecten en RAAK Architecten vullen elkaar perfect aan. KVDK Architecten werkt namelijk veel binnen de Bollenstreek met vaste opdrachtgevers. Daarbij hebben zij veel kennis over BIM, een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Iets dat voor ons, Wiebe en mij, een interessante toevoeging is. Wij doen met onze expertise meer herontwikkelingsprojecten buiten deze regio en brengen veel in op het gebied van verduurzaming en energieprestatie. Deze voordelen, samen met de klik die er vanaf de eerste minuut tussen ons aanwezig was, maakte dat zowel Arie en Ruud als Wiebe en ik vertrouwen hadden om dit traject verder in te gaan.”

De begeleiding van Adagium gaf ons vertrouwen

Om tot goede afspraken te komen en alle details goed uit te werken schakelde RAAK Architecten een onafhankelijke adviseur in. Wytse: “We beseften ons al snel dat we voor de verdere uitwerking van deze fusie de expertise van een adviseur moesten raadplegen. We zijn architecten en alhoewel we best een beetje boerenverstand hebben, zijn we zeker geen bedrijfseconomen. Adagium heeft ons in de beginfase van RAAK Architecten geholpen om onze eerste stappen te zetten. Het inschakelen van Adagium was voor ons een logische keuze om deze fusie te laten slagen.”

De belangen van zowel RAAK als KVDK werden meegenomen

“In grote lijnen waren we er redelijk snel uit. Nu moest alles achter de komma nog geregeld worden. De kennis en ervaring van Adagium heeft deze fusie gevormd en in goede banen geleid. Met name in het gereed maken van alle documentatie en bijschaven daarvan wanneer nodig. Je ziet dat Adagium precies weet wat er op welk moment in een overname of fusie gevraagd wordt. Ze luisterden niet alleen puur naar onze belangen, maar zorgden ervoor dat alle partijen werden gehoord en om tot een goede uitkomst voor iedereen te komen. Dat gaf ons het vertrouwen dat deze fusie goed zou uitpakken,” legt Wytse uit.

Alles in één keer goed tot in detail afgesproken

Wytse: “Als ik eerlijk ben hebben we de omvang van de fusie wel onderschat. Wij dachten namelijk dat het snel beklonken zou zijn, aangezien we er op hoofdlijnen vrij snel uit waren. We kwamen tot de conclusie dat het juridisch samenvoegen van twee organisaties vrij complex is. De deskundigheid van Adagium kwam hier echt tot zijn recht. Zo hebben we allerlei afspraken gemaakt over onvoorziene situaties waar wij zelf niet aan dachten. Hoe leg je de gemaakte afspraken rondom bijvoorbeeld het uitstappen van een van de partners op een goede manier vast? Het geeft een prettig gevoel dat we over alle mogelijke scenario’s nu goede afspraken hebben gemaakt. In feite hebben we het nu in één keer goed neergezet. Daarmee kunnen wij ons met een gerust hart blijven richten op onze core business.”

Wat adviseert Wytse aan andere ondernemers in een soortgelijke situatie?

“Het is in eerste instantie belangrijk dat het juiste gevoel aanwezig is. Kijk vervolgens ook naar de hoofdlijnen en zorg dat je daarmee op dezelfde golflengte zit. De verdere uitwerking van de details komt later wel. Daarnaast is het echt verstandig om iemand in te schakelen die over de juiste kennis en ervaring beschikt. Op een gegeven moment raakte ik het overzicht van de implicaties door de complexiteit van het proces en gebruikte terminologie wel een beetje kwijt, dan is deskundigheid aan tafel een must. Adagium legde alles goed aan ons uit en wist helder te adviseren.”

Verder bouwen aan de toekomst

“De fusie is nu rond en we kunnen vooruit kijken naar de toekomst. In eerste instantie gaan we onze organisaties samenvoegen en optimaliseren. Je ziet dat er qua processen wat valt te winnen en dat zal nog meer rust en duidelijkheid geven. In de toekomst zullen we, Wiebe en ik, gaan toewerken naar een uiteindelijke meerderheid binnen de onderneming. Daar zijn afspraken over gemaakt maar dit gaan we nog verder vormgeven. Daarnaast hebben we een duidelijke ambitie om te groeien in grotere en meer bijzondere opdrachten. We hebben nu een grote variatie in projecten. Van het opleveren van 100 gelijksoortige woningen tot aan een museum en stedelijke herontwikkeling. Daarbij willen wij de juiste balans behouden, maar een verschuiving naar meer bijzondere projecten is altijd welkom,” besluit Wytse.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl