Referentie

“Een aandelenoverdracht met medewerkers was een logische oplossing”

Home Referenties Installatiebedrijf Werkendam

Installatiebedrijf Werkendam B.V., kortweg IBW, is een gerenommeerde organisatie met brede ervaring in werktuigkundige installatietechniek en dak- en geveltechniek. Opgericht in 1977 en sinds 2003 gerund door Jos van Ojen, Anco van den Heuvel en Ron Bresser. In mei 2020 werd een aandelenoverdracht afgerond waarbij Jos en Ron op termijn uit zullen treden als aandeelhouders en twee medewerkers deze aandelen overnemen. Adagium begeleidde IBW in dit traject en Ron vertelt over de totstandkoming van dit proces.

Een hecht bedrijf met vakmensen

Het installatiebedrijf heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de 43 jaar dat zij actief zijn. Met opdrachtgevers als aannemersbedrijven, projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders, gemeenten, woningbouwverenigingen, bedrijven en particulieren richten zij zich op nieuwbouw en renovatie van woningen en bedrijfspanden alsmede ook op utiliteitswerk. Ron vertelt: “Momenteel hebben wij 90 vakmensen in dienst, werkzaam binnen projecten in Nederland. Oprichter meneer de Heus vond in 2003 in mij zijn opvolger. De aandelenoverdracht was in 2006 rond en sindsdien vormen Jos, Anco en ik de aandeelhouders. Jos en Anco werken al sinds hun tienerjaren in het bedrijf. Dat kenmerkt ook de cultuur van IBW, ondanks dat we geen familie zijn voelt het wel zo aan. Veel medewerkers zijn dan ook al jaren werkzaam binnen IBW”.

Een team dat elkaar kent en aanvult

Sinds de beginjaren van Ron binnen het bedrijf was het duidelijk dat zij op den duur de aandelen wilden overdragen naar medewerkers. Mits zij daarvoor open stonden en capabel voor waren. “Vroeger dacht ik dat er maar één kapitein op het schip kon zijn”, stelt Ron. “Daar ben ik in 2006 op teruggekomen. Ik zag bij een ander bedrijf hoe zij met meerdere aandeelhouders de regie voerden en dat werkte goed. Je staat er immers niet alleen voor, kunt sparren en gezamenlijk beslissingen nemen. Zeker wanneer de aandeelhouders complementair zijn aan elkaar, dan sta je sterk als team. Vandaar dat het binnen het bedrijf al jaren algemeen bekend was dat wij de aandelen intern wilden overdragen. In functioneringsgesprekken peilden we dan ook bij de medewerkers, waarvan wij dachten dat zij geschikt waren, of zij hiervoor open stonden. Zo ontstond er een geleidelijk proces”.

Genoeg stof om over na te denken

Jos is nu 61 en Ron 60. In 2018 was het moment daar om de gesprekken over een overdracht van aandelen met een drietal medewerkers te intensiveren. “Dat verliep in feite ook weer geleidelijk. Jos en ik wilden praten over een exit en Anco wilde niet alleen achterblijven. De medewerkers waren er al enigszins op voorbereid door alle gesprekken. Zelf heb ik een achtergrond als bedrijfseconoom en daardoor kon ik een accurate bedrijfswaardering uitwerken. Dat gaf ons gespreksstof om tot een prijs, voorwaarden en afspraken te komen. Dat is natuurlijk een proces. Tussen de gesprekken zaten soms weken of maanden zodat eenieder van ons zaken kon laten bezinken. Het is natuurlijk een grote stap, juist ook voor de medewerkers die aandeelhouder zouden worden”, legt Ron uit.

Vakkundigheid in het optuigen van financieringsconstructies

De huidige en beoogde nieuwe aandeelhouders zaten op één lijn en wilden de aandelenoverdracht op een goede manier voortzetten. “Daar kwam de expertise van Adagium in beeld. De nieuwe aandeelhouders dienden de financiering te regelen en de bank adviseerde ons om Adagium in te schakelen. Dat was een schot in de roos. Met hun kennis en ervaring in het uitwerken van financieringsconstructies adviseerden zij ons in wat de meest praktische en gunstige constructie zou zijn voor IBW. Een financiële constructie die de bank ook zou goedkeuren; middels een verkoop BV waarbij geld aan alle aandeelhouders werd geleend”, licht Ron toe.

Het voordeel van medewerkers als aandeelhouder

“Het team van Adagium wist de complexe materie op heldere wijze uit te leggen. Na het eerste gesprek hebben wij direct opdracht gegeven aan Adagium en zijn zij aan de slag gegaan. Dat was in december 2019”, blikt Ron terug. “Vervolgens dienden we nog flink wat administratieve zaken uit te werken, zoals het jaarverslag 2019. Met een externe nieuwe aandeelhouder zou het afwachten zijn hoe dat uitpakt. Het voordeel nu is dat de nieuwe aandeelhouders het bedrijf door en door kennen. Zij hebben zelf ook direct invloed op het succes van het bedrijf. Op prijs, uitvoering en resultaat. De zogeheten lijken uit de kast waren er niet, omdat zij zelf onderdeel van het bedrijf zijn.

Nieuwe energie in het bedrijf

In mei 2020 was de aandelenoverdracht rond. Beide vertrekkende aandeelhouders blijven nog 3 jaar aan IBW verbonden en zullen gaandeweg hun werkzaamheden meer overdragen en afbouwen. Daarbij zijn er nu twee nieuwe aandeelhouders en volgt er later dit jaar nog een derde. “De overdracht zal geleidelijk gaan. Sinds deze maand werk ik één dag minder in de week”, vertelt Ron. “In 2023 verkopen wij de rest van de aandelen en treden wij volledig af. Dat zal natuurlijk wennen zijn, maar ik merk dat ik minder energie heb ten opzichte van jaren geleden. Daarnaast is het goed voor het bedrijf dat er een frisse wind met nieuwe ideeën door het bedrijf waait. Wat dat betreft geeft het mij rust dat er nu duidelijkheid en opvolging is”.

Advies aan andere ondernemers

“Neem de tijd in een dergelijk traject. Je kunt het proces namelijk niet versnellen. Mensen moeten eraan wennen en er staat veel op het spel. Ondernemen kan je veel brengen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Kijk maar naar de Corona situatie, dat was ook totaal onverwachts. Schakel daarom ook een adviseur in die ruime ervaring heeft in aandelenoverdrachten. Adagium heeft zo’n specifieke kennis over hoe de geldstromen het beste kunnen lopen zodat het voor iedereen goed blijft. Daarbij vormen ze ook een waardige sparringpartner. Een dergelijk traject kun je haast niet zelfstandig doorlopen”, beëindigd Ron zijn verhaal.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl