Referentie

Het verhaal van Jos van Heeswijk

Home Referenties Het verhaal van Jos van Heeswijk

“Door te verkopen heb ik meer tijd voor het thuisfront”

In 2018 kocht Jos van Heeswijk BPG Van den Oetelaar, groothandel in bouwmaterialen en kozijnenfabriek. Hij wist vervolgens de gewenste groei te realiseren. Toch besloot hij dat de tijd rijp was om een nieuwe eigenaar voor zijn onderneming te vinden. De hoofdreden? Op deze manier kon hij meer tijd besteden aan het thuisfront. Nu vertelt hij zijn verhaal over deze bedrijfsverkoop.

Adagium begeleidde de ondernemer, zowel bij de aankoop in 2018 als, bij de verkoop van BouwPartner Den Bosch en KozijnPartner Den Bosch. Zoals de twee bedrijven vandaag de dag heten.

Van accountant naar ondernemer

Voordat Jos van Heeswijk in 2018 het ondernemerschap in stapte, had hij er al een carrière in accountancy en finance op zitten. Hij vervulde diverse rollen als accountant, controller en interim manager. “Dat bracht mij op mooie plekken. Zo werd ik financieel directeur bij een handelsonderneming en later interim manager bij een IT-bedrijf”, vertelt Jos. “Daar zag ik mogelijkheden, vandaar dat ik besloot te participeren in de onderneming en in dienst kwam als financieel directeur. Na de verkoop van een deel van de onderneming, stond ik enkele jaren aan het roer van de deelneming als algemeen directeur. Dat werd niet helemaal wat ik ervan verwacht had, waarop ik besloot te stoppen en mij te oriënteren op mijn volgende stap.”

Die lag in het ondernemerschap, met de aankoop van BPG Van den Oetelaar. Jos: “Ik had duidelijke selectiecriteria voor ogen. Zoals een betaalbare onderneming binnen 25 kilometer van Veghel, mijn woonplaats. Het bedrijf moest redelijk tot goed lopen, waar wel voldoende ruimte voor verbetering lag. Het liefst in de handel of productie, geen dienstverlening. Adagium stond mij uitstekend bij in deze zoektocht en het sluiten van de deal.”

Geleidelijke groei, dankzij de juiste mensen

Vanaf maart 2018 leidde Jos BPG Van den Oetelaar. “Roerige tijden, maar ik kijk er hartstikke positief op terug”, legt Jos uit. “2018 was geen goed jaar voor de bouw en ik moest direct een opvolger vinden voor één van de key medewerkers binnen het bedrijf. En met corona ontstond er natuurlijk een andere dynamiek qua ondernemen. Overigens is het altijd goed gegaan. Ik kreeg ook écht energie van de mensen die hart voor de zaak hebben. Hen heb ik altijd proberen te stimuleren.”

BPG Van den Oetelaar werd BouwPartner Den Bosch en KozijnPartner Den Bosch. “Het was mijn doel om meer structuur en efficiency in het bedrijf te brengen. Vandaar dat ik investeerde in nieuwe machines, de twee bedrijven meer los trok van elkaar en alle processen meer stroomlijnde. Maar uiteindelijk hebben vooral de mensen in het bedrijf het gedaan. Ik schetste de kaders, zij zorgden voor de groei.”

Aandacht voor het gezin

Er kwam een punt dat Jos merkte dat hij niet meer alle energie in het bedrijf kon stoppen, terwijl dat wel nodig was. Jos: “Als ondernemer moet je constant bezig zijn met verbeteren, innovatie en groei. Vanwege ontwikkelingen in de privésfeer kon ik mijn aandacht hier niet meer volledig aan schenken. Het ging niet goed met de gezondheid van enkele dierbaren. Daarbij kostte de corona-periode mij veel energie. In november 2021 nam ik het besluit dat ik meer tijd met mijn gezin wilde doorbrengen. Na overleg met Adagium zijn we in 2022 actief gestart met het verkooptraject.”

Een strategische koper

Samen met Adagium stelde Jos een shortlist met potentiële kopers op. “Er zijn gesprekken gevoerd met meerdere kandidaat-kopers. Uiteindelijk kwam er uit het netwerk een strategische koper naar voren, die ook direct interesse bleek te hebben”, licht Jos toe. “En de klik was er, het is eenzelfde type ondernemer als dat ik ben. Nuchter, gaat voor kwaliteit en geeft mensen de ruimte. Plus, de overname biedt hem allerlei voordelen. Nu beschikken ze namelijk over een eigen kozijnenfabriek en hebben ze een extra hub in Den Bosch.”
De gesprekken verliepen voorspoedig en op hoofdlijnen waren beide partijen er snel uit.

Vertraging op de lijn

Waar de geplande overdrachtsdatum op november 2022 lag, werd dit uiteindelijk januari 2023. Jos: “Het overnametraject verliep in principe prima, behalve dat de gewenste snelheid vanuit de tegenpartij ontbrak. Gelukkig acteerde Adagium daar goed op. Zij zaten kort op de bal, hielden de regie en haalden voor mij de kastanjes uit het vuur. De relatie tussen de koper en mij bleef daardoor, gelukkig, overeind. Op deze manier konden we na het afronden van de deal op een goede manier de verdere overdracht regelen.”

Uiteindelijk kwam voor beide partijen de beste deal naar boven. In de prijsbepaling werd ook de ontstane onzekerheid in de bouwmarkt meegenomen. Jos: “De bouwsector was onrustig geworden. Daar moesten we rekening mee houden. Maar ik ben hoe dan ook blij met de uitkomst. Mede dankzij de expertise van Adagium heb ik met een gerust hart dit boek kunnen sluiten. Ik ben vooral blij voor de medewerkers, dat hun toekomst goed geborgd is. Deze overname pakt goed uit voor alle partijen.”

Alles ligt open

Na de closing zorgde Jos dat alle belangrijke zaken op een goede manier overgedragen werden. Nu kan hij zijn tijd vrij indelen. “De eerste 6 tot 12 maanden doe ik helemaal niets, behalve genieten met mijn familie. Momenteel werk ik rustig de eerste nieuwe plannen uit, maar alles staat nog open.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl