Referentie

CAD Accent overgedragen aan Arkance Systems

Home Referenties Overdracht CAD Accent aan Arkance Systems

In 2019 verkocht algemeen directeur Peter van Houwelingen zijn onderneming CAD Accent aan het Franse Arkance Systems. In dit artikel vertelt Peter het verhaal van CAD Accent als toonaangevende leverancier in CAD-oplossingen en zijn besluit om de regie in eigen hand te houden waarmee de toekomst van CAD Accent en haar medewerkers veilig is gesteld.

Adagium verzorgde de volledige begeleiding van waardebepalingen, onderhandeling en boekenonderzoek tot en met het gereed maken van de overnamedocumentatie.

Groot in CAD met een accent op Bouw en Infrastructuur

CAD Accent groeide naar een Gold Partner status van Autodesk, de fabrikant achter CAD software, en is gespecialiseerd in de bouw en infra sector. “We ontwikkelen CAD-softwareoplossingen en begeleiden onze klanten met de digitale transformatie naar BIM. Naast deskundig advies en het leveren van software is CAD Accent actief in het verzorgen van implementaties, het bieden van ondersteuning en het opleiden van nieuwe ontwerpers”, steekt Peter van wal. “Dankzij onze CAD expertise in combinatie met onze partnership met Autodesk zijn wij al jarenlang een gerenommeerde partij in de wereld van CAD en BIM”.

De geleidelijke groei in een specialistische markt

In 20 jaar ondernemen is er veel veranderd voor Peter en CAD Accent. Peter: “Ik ben in 1998 als zelfstandige op de zolderkamer begonnen. Puur vanuit mijn passie voor AutoCAD en techniek. Het werk nam toe, de business groeide en er kwamen mensen in dienst. In 2010 maakten we de switch van het ontwikkelen van maatwerk softwareoplossingen naar het ontwikkelen van standaard software. Daaruit ontstond InfraCAD, een applicatie gericht op ondergrondse kabels en leidingen. Vervolgens hebben we ons verder gespecialiseerd in de infrastructurele sector door InfraCAD uit te breiden met functionaliteit voor de Nederlandse CAD-standaard (NLCS). In de laatste ontwikkelingen hebben we InfraCAD uitgebreid met de mogelijkheid om geografische informatie vanuit het Kadaster te verwerken volgens de NLCS. Op deze manier is InfraCAD uitgegroeid tot een succesvolle oplossing die door alle toonaangevende aannemers, ingenieursbureaus, overheden, gemeenten en waterschappen gebruikt wordt”, stelt Peter.

De regie over de toekomst van CAD Accent in eigen hand houden

Er was in het najaar van 2018 niet direct een aanleiding voor Peter om de onderneming te verkopen. “CAD Accent draaide goed en er was voldoende toekomstperspectief. Echter, ik wilde als ondernemer zelf aan zet blijven en ik herkende de ontwikkelingen die zich in de markt ontplooiden. Voor Autodesk-partners werd het steeds ingewikkelder om aan alle eisen te voldoen omdat de lat door Autodesk steeds hoger werd gelegd. Van de 144 Nederlandse Autodesk-partners bij de start van CAD Accent waren er in 2018 nog ca. 8 over. Hoewel we als CAD Accent nog ruimschoots aan alle eisen voldeden, wilde ik vooruitdenken en de toekomst van het bedrijf en alle mensen waarborgen. Ik nam geen afwachtende houding aan waarbij CAD Accent mogelijk over enkele jaren in een minder rooskleurige situatie terecht zou komen. Die situatie moet je herkennen als ondernemer. Vandaar dat ik ging nadenken over een eventuele verkoop of fusie”, legt Peter uit.

“Als ondernemer dien je kansen te herkennen om de continuïteit van de onderneming te verzekeren”
Peter van Houwelingen | CAD Accent

De keuze viel logischerwijs op Adagium

Peter vertelt: “Nadat ik een seminar over bedrijfsoverdrachten had bezocht trok ik de conclusie dat CAD Accent zo goed als verkoopklaar was en dit de beste optie was. Mijn accountmanager bij mijn bank gaf vervolgens diverse namen door van mogelijke adviseurs bij een bedrijfsoverdracht. Bij twee partijen had ik een goed gevoel en de keuze is op Adagium gevallen. Eén van de partners binnen Adagium kende ik via een gemeenschappelijke vriend. We konden snel schakelen en sparren indien dat nodig zou zijn. Daarbij had ik ook goede verhalen gehoord over Adagium”.

Samen gezocht naar een strategische partner

De samenwerking startte met een waardebepaling van CAD Accent en een opgesteld informatiememorandum. “Daarin hebben we Adagium van alle relevante input voorzien. Samen hebben we naar een overnamekandidaat gezocht. Voor mij was het belangrijk om voor een strategische partner te gaan die kennis en gevoel heeft bij de nichemarkt waarin CAD Accent zich bevindt. Dat zou, naar mijn idee, de toekomst van de onderneming en het personeel ten goede komen. In december 2018 werden de nieuwe eisen van Autodesk bekend en die zorgden voor nogal wat opschudding binnen de branche. Met als gevolg dat ik door meerdere bedrijven werd benaderd voor een overname. Samen met Adagium heb ik de diverse partijen gesproken en maakten we een voorselectie. Toen in april 2019 de definitieve cijfers bekend waren hebben we enkele partijen aangeschreven”, licht Peter toe.

Er is een klik, vertrouwen en soortgelijke visie

Arkance Systems bleek al snel de gedroomde kandidaat. Peter: “Een aantal mensen bij Arkance ken ik al jaren en met hen heb ik echt een klik. Dat gaf mij ook het vertrouwen om verdere gesprekken te voeren. Zij kennen de business en onze manier van werken. Uiteindelijk bleek dat we in hoofdlijnen op dezelfde lijn zaten en hebben we een Letter of Intent opgesteld. Na vervolgens één face-to-face gesprek en één skypemeeting was het eigenlijk al zo goed als rond. Gedurende het traject kwam ook de kwaliteit van Adagium duidelijk naar voren. Zij wisten precies hoe te handelen in situaties en waren juist ook op persoonlijk vlak sterk. Op het moment dat er tijdens onderhandelingen wrijving ontstond dan stuurden zij door middel van een grapje of kleine nuances het gesprek de juiste richting op zonder het doel uit het oog te verliezen”.

Een uiterst professionele uitvoering

Alle partijen kijken met tevredenheid terug op het overnametraject. “Om je bedrijf letterlijk te verkopen, dat is niet niks. Dan komt er zoveel op je af waar je geen weet van hebt, dat kun je niet zelfstandig. In de onderhandelingen willen beide kanten tot een overeenstemming komen, maar wel het liefst zonder zelf te veel toe te geven. Adagium pakte daarin de perfecte rol en zij zetten telkens de juiste sfeer neer. De mogelijkheid om even snel te schakelen en af te stemmen werkte bijzonder prettig”, stelt Peter. “Na afloop kreeg ik ook van Arkance terug dat zij onder de indruk waren van Adagium. Zij hebben meerdere aankopen van bedrijven gedaan, maar geen enkele is zo professioneel uitgevoerd als deze”.

De overname is voor CAD Accent eigenlijk een feestje

“Ik deel vrijwel alles met mijn team, dus de geheimhouding viel mij zwaar. De ontwikkelingen heb ik wel met mijn vrouw en een goede vriend gedeeld. De bekendmaking aan het personeel hebben we goed voorbereid met ons marketingbureau. De overname biedt juist zekerheid en kansen voor het personeel, vandaar dat we dit nieuws als een feestje hebben gebracht. In een brief heb ik de aanleiding, het gehele traject en de toekomstvisie zorgvuldig uitgelegd en we hebben een cadeaupakket met Franse producten gegeven. Deze aanpak heeft er mede aan bijgedragen dat het nieuws goed werd opgepakt”, legt Peter uit.

Met vertrouwen de toekomst tegemoet

Arkance Systems heeft de ambitie om binnen 5 jaar de Europese leider in BIM te zijn. “Mijn primaire doel is om van deze overdracht een succes te maken. Juist voor de medewerkers, zij hebben het bedrijf gemaakt tot wat het is. Ik heb het naar mijn zin en blijf lekker aan boord. Als alles draait, dan ga ik eens nadenken over mijn toekomst”, vertelt Peter.

Verzamel de juiste mensen om je heen

“Terugkijkend ben ik blij dat ik de juiste mensen om mij heen had verzameld. Ik vond het verkooptraject een complex proces. Het koopcontract was ontzettend dik, vol jargon. Je hebt zelf geen zicht op alle fiscale, juridische en economische aspecten. Daarnaast moet de dagelijkse business gewoon doorgaan. Het team van adviseurs, advocaten en accountants nam gelukkig veel werk en zorgen bij mij weg”.

“De route die vooraf was uitgestippeld door Adagium is ook uitgekomen. Ze hebben mij een juist beeld gegeven over wat er op mij af zou komen. Daarin ben ik uitstekend begeleid”, besluit Peter.

Persbericht van CAD Accent
Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl