Referentie

“CSE houdt zijn blik op de toekomst”

Cargo Service Europe (CSE) uit Oss is elf jaar geleden opgericht. Martijn Vos heeft samen met zijn compagnon het bedrijf uitgebouwd tot een grote speler in Full Truck Load transport en het hoog volume segment in de Benelux. De focus van CSE ligt op het transport en de opslag van drankblikjes. Martijn Vos kocht zijn compagnon uit en vertelt over de totstandkoming van deze aandelenoverdracht.

Logistieke speler in drankblikken

CSE heeft momenteel een aanzienlijk groot marktaandeel in de transportbranche van drankblikjes in de Benelux. Martijn: “Je kunt dus wel stellen dat we binnen deze nichemarkt een goede positie bekleden. We zijn de afgelopen elf jaar ontzettend hard gegroeid. Als kind kwam ik al in aanraking met de wereld van drankblikjes doordat mijn oom in een blikjesfabriek werkte en mijn buurman als vrachtwagenchauffeur blikjes vervoerde. Daar werd het zaadje gepland en leidde er geleidelijk toe dat ik de logistieke keten van het transport van drankblikjes wilde verbeteren. Zo was CSE geboren. Wereldwijd zijn er zes grote partijen die blik fabriceren, het is onze taak om de logistieke keten zo efficiënt mogelijk in te richten”.

Martijn vervolgt: “De fabrikant produceert de blikken en een groot deel van deze blikken wordt in de Benelux afgevuld. Wij verzorgen vervolgens de gehele regie over de logistieke keten. Vanaf de aluminimum rol waarvan de blikken geproduceerd worden tot aan het blikje dat bij de klant afgeleverd wordt en de lege pallet die mee retour gaat. Dat gaat door middel van transport en opslag. CSE neemt de lead in het bedenken van slimme oplossingen om de keten het meest efficiënt en duurzaam in te richten”.

Tijd voor verandering

Martijn: “In de elf jaar dat CSE bestaat is het bedrijf flink gegroeid. In de beginfase was het pionieren, maar samen met mijn compagnon hebben we een sterk en gezond bedrijf neergezet. In die elf jaar heb ik ook altijd prettig samengewerkt met mijn compagnon en ik respecteer de bijdrage die hij geleverd heeft in het opbouwen en laten groeien van CSE. Het was echter zo dat ik het voortouw nam en de kar trok. Ik wilde deze situatie in de komende jaren veranderen en mijn compagnon uitkopen. Kijkend naar de lange termijn wist ik dat ik met CSE nog een grotere groei wilde én kon maken. Vandaar dat dit het juiste moment voor mij was. Ik wilde de volgende stap zetten met CSE en daarom de constructie wijzigen. Mijn compagnon wist dat we uiteindelijk over een aandelenoverdracht zouden gaan praten, ik heb dat proces alleen iets versneld”.

Waarde vs prijs

“Via onze bank zijn wij in contact gekomen met Adagium”, stelt Martijn. “Een van de teamleden van Adagium komt uit Oss en via een gezamenlijk netwerk werden we aan elkaar gekoppeld. Ik ben een jonge ondernemer die vaak zijn eigen plan trekt en soms een tikkeltje eigenwijs kan zijn. Dat gaat soms ten koste van de bevindingen van iemand anders. Met Adagium had ik direct een klik en kon ik sparren. Dat zorgde voor een natuurlijk tegenwicht en zette mij aan tot nadenken over voor mij onbekende zaken. Een overname van aandelen was voor mij nieuw en voor deze complexe materie wilde ik een goede adviserende partij aan boord”.

Martijn: “De waardebepaling van de onderneming vormt een belangrijk uitgangspunt voor de onderhandelingen. Adagium werkte de bedrijfswaardering uit en adviseerde in de te volgen strategie voor de onderhandelingen. Er ligt een duidelijk verschil tussen de waarde van een onderneming en de uiteindelijke prijs die betaald wordt. De waardering is gebaseerd op cijfers en prognoses. In de onderhandelingen over de prijs spelen ook andere zaken een rol. Denk bijvoorbeeld aan het emotionele aspect waarbij mijn compagnon een bepaalde waardering zou krijgen voor zijn jarenlange inzet voor CSE. We hebben namelijk tien jaar lang successen gevierd. Het was mijn doel dat hij met een tevreden gevoel naar buiten zou lopen. Ik hoefde wat dat betreft niet het onderste uit de kan te halen. Uiteindelijk zijn wij uit de onderhandelingsfase gekomen en hebben we de overname zakelijk afgerond”.

Als ondernemer wil je vooruitgang

Martijn: “Als ondernemer heb je geen kaas gegeten van aandelenoverdrachten. Een adviseur is dan ook een must in zo’n traject. In die zin is een aandelenoverdracht ook een bijzondere gewaarwording. Je geeft veel geld uit om aandelen over te nemen, maar krijgt er niets tastbaars voor terug. Het is een investering op de lange termijn. Ik ben een echte ondernemer en wil altijd vooruit. Op het moment dat je de beslissing hebt genomen om een aandelenoverdracht in te gaan, wil je het ook zo snel mogelijk afronden. In een dergelijk proces gaat best wat tijd overheen, dat vond ik soms lastig. De begeleiding van Adagium zorgde ervoor dat alle stappen en details helder uitgelegd werden”.

Het managementteam van CSE was op de hoogte van de aanstaande aandelenoverdracht, maar het was geheim voor de rest van het bedrijf. Martijn: “We hadden het doel gesteld om de overdracht rond te maken, dus daar gingen we voor. Het was wel lastig om het verborgen te houden voor de rest van het bedrijf. Door Corona is alles ook anders. Overleg en onderhandelingen vonden veelal telefonisch of online plaats. De afronding van de overdracht is goed verlopen en we hebben gezamenlijk een bericht uitgestuurd naar het hele bedrijf. Over het algemeen werd er begripvol gereageerd en gingen er felicitaties naar beide partijen”.

Een advies richting collega-ondernemers

Martijn: “Volg altijd je gevoel als ondernemer en probeer naar de middenweg te zoeken. In een overdracht zullen beide partijen water bij de wijn moeten doen. Hoewel het een zakelijk proces is en het om cijfers en statistieken draait, dien je ook altijd naar je eigen gevoel te luisteren. Staar je niet blind op de bedrijfswaardering maar zorg ook dat je emotioneel op dezelfde lijn blijft met de andere partij. Dat zorgt ervoor dat je tot een oplossing komt en het traject ook voor beide partijen succesvol afgesloten kan worden”.

Blik op de toekomst

De toekomst van CSE ziet er rooskleurig uit. Martijn: “We zijn een jong bedrijf dat vooruit wil. Onze markt van aluminimum drankblikjes zit in de lift, zeker gezien dit een duurzaam alternatief is tegenover plastic. Duurzaamheid en efficiency zijn sleutelwoorden binnen de logistiek. CSE is een voorloper in het bedenken van slimme oplossingen om elke stap in het transport en warehousing verder te verduurzamen. Daar blijven wij ons met CSE voor inzetten”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl