Referentie

“Deze bedrijfsoverdracht brengt veel nieuwe energie”

Home Referenties Bedrijfsverkoop Van Zutphen Elektro

Van Zutphen Elektro B.V. in Heeswijk-Dinther slaat de handen ineen met Michelbrink Elektro B.V. Samen kunnen ze beter inspelen op de ontwikkelingen in de markt. Dankzij deze bedrijfsverkoop kan ondernemer Dennis van Zutphen de kwaliteit en continuïteit blijven bieden richting klanten. Zelf blijft hij als bedrijfsleider verbonden aan zijn verkochte onderneming.

Gedurende de bedrijfsverkoop werd Dennis van start tot finish bijgestaan door Adagium. Nu vertelt hij over zijn ervaringen in dit verkoopproces.

Expert in elektrotechniek

Met tientallen jaren ervaring op de teller weet Dennis van Zutphen de juiste verbindingen te leggen binnen de elektrotechniek. “In de jaren ’90 startte ik als vakantiemedewerker bij Ketelaars Elektro”, legt hij uit. “Op mijn 20ste ben ik daar in dienst gegaan en uiteindelijk nam ik het bedrijf over in 2006. De groei verliep gestaag. In 2007 verhuisden we naar een nieuwbouwpand maar we groeiden uit onze jas. Het aantal medewerkers steeg van 3 naar 10. Daarom bouwden we in 2013 zelf het bedrijfspand waar we nu gevestigd zitten. De naam wijzigde ik in 2009 naar Van Zutphen Elektro B.V. Binnen de regio zijn wij tot op de dag van vandaag een betrouwbare partner in elektro- en agrotechniek voor onze klanten in de woningbouw, industrie, utiliteit en agrarische sector.”

Tijd voor verandering

Het team van Van Zutphen Elektro B.V. stond onder druk. Installaties zijn complexer geworden, de regelgeving is aangescherpt. Daarbij stroomt het werk nog steeds binnen en kampt het elektrotechnische bedrijf soms met capaciteitsproblemen. “Zelf maakte ik al enkele jaren weken van 80 uur. Wat op de lange termijn niet te doen is. Waar ik vroeger alle werkzaamheden rondom regelgeving en keuringsrapporten zelf kon uitvoeren, is dat tegenwoordig niet meer te realiseren. De norm wordt steeds strenger en dat vraagt om veel uitzoekwerk. Daarnaast zag ik ook kansen om verder te groeien, want de vraag blijft toenemen. Ik wilde de continuïteit op een goede manier waarborgen.”

Het juiste moment om te verkopen

De tijd was rijp voor Dennis om zijn bedrijf over te dragen en hij had de perfecte overnamekandidaat op het oog. “3 jaar geleden raakte ik in gesprek met de directie van Michelbrink Elektro. Een eventuele bedrijfsverkoop werd besproken, maar ik hield de boot toen bewust af. In mijn ogen was ik met mijn 44 jaar te jong om te verkopen. Wel startten we een samenwerking. Op die manier kon ik aftasten of de juiste klik er was. En die was er zeker. We denken namelijk op dezelfde manier over het werk en komen met dezelfde oplossingen. Ook vullen we elkaar goed aan. Daarbij is het een grote club met 35 mensen, waardoor er veel meer capaciteit is om werk op te pakken. Beide bedrijven zijn actief in elektro- en agrotechniek.”

Soepel en snel

Via zijn boekhouder kwam Dennis in contact met Adagium. “De ervaring spatte er vanaf in het eerste gesprek. Dan weet je dat je met een kundige partij te maken hebt. Het gevoel was goed en ik besloot om met Adagium aan mijn zijde het verkoopproces en bedrijfsverkoop in te gaan. Zij namen contact op met Michelbrink, die direct geïnteresseerd waren in een overname. De eerste plannen werden snel gemaakt, dat soepel verliep omdat we elkaar kennen. Adagium nam ons hierin echt bij de hand en leidde het proces in goede banen.”

Er komt veel op je af

In een dergelijk traject komt er veel op iemand af, ondervond ook Dennis. “Samen met Adagium werkten we een financieel voorstel uit, dat legden we voor aan de koper. Dat ging vervolgens een aantal keer over en weer, maar we kwamen er goed uit. Gelukkig is mijn vrouw financieel sterk onderlegd, want mijn expertise ligt daar niet. Het is moeilijke materie en er passeren zaken de revue waar je normaal gesproken niet over nadenkt. Denk aan garantieclaims bijvoorbeeld. Daarnaast werden er veel vragen op ons afgevuurd in het due diligenceonderzoek. Het Adagium-team stond ons hierin bij om alles uit te leggen en te adviseren welke oplossingen het beste passen.”

We versterken elkaar

Van Zutphen Elektro B.V. is officieel verkocht aan Michelbrink B.V., maar beide bedrijven blijven vanuit hun eigen entiteit opereren. De agrarische activiteiten worden wel overgedragen aan Michelbrink Beekveld Agrotechniek B.V. maar blijven vanuit Heeswijk-Dinther gestuurd worden. Dennis: “Wij blijven de regio Heeswijk-Dinther bedienen op het gebied van elektrotechniek. Voor onze klanten in de woningbouw, industrie en utiliteit verandert er dus niets. Ik blijf zelf ook als bedrijfsleider actief in het bedrijf. En ik hoop hier nog jaren te blijven werken. Een mooie bijkomstigheid is dat ik nu met een gerust hart werk kan overdragen en we ook meer projecten aan kunnen nemen. Er staan simpelweg meer mensen paraat.”

Laat je bijstaan door experts

Om zonder begeleiding het proces van een bedrijfsverkoop te doorlopen was voor Dennis geen optie. “Er komt zoveel bij kijken, zaken waar je zelf geen kennis van hebt. Adagium neemt je bij de hand, stelt je gerust en laat zien wat het beste is voor jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan de financiële onderhandelingen. Ze weten hoe het werkt en hoe er gehandeld moet worden. Daarbij zorgen ze ervoor dat er goede afspraken op papier gezet worden én dat alles juridisch goed dichtgetimmerd is. Dat is natuurlijk erg prettig!”

Ga voor een goede klik

Het advies van Dennis is duidelijk: “In het proces hebben beide partijen wat water bij de wijn moeten doen, juist ook omdat we samen verder gaan. Dan draait het niet om de hoogste verkoopopbrengst. Het is vele malen belangrijker dat je een partij zoekt die bij je past. Zodat je klanten en medewerkers ook op een goede manier verder kunnen. Die klik is wat mij betreft het belangrijkste aspect in het traject. Dan kun je de toekomst samen op een goede manier tegemoet gaan.”

Weinig veranderingen, meer mogelijkheden

Het stilhouden voor medewerkers was lastig, maar Dennis had veel aan zijn vertrouwenspersonen waarmee hij kon sparren. “Je wil de bedrijfsverkoop graag bespreken met mensen, maar dat kan niet. Het was ook een opluchting toen er getekend was en ik het nieuws met iedereen mocht delen. Er viel iets van mijn schouders af. Na de zomervakantie heb ik, in goed overleg met de directie van Michelbrink, het nieuws gedeeld met medewerkers en klanten. De reacties zijn over het algemeen zeer positief. We blijven de kwaliteit bieden die mensen gewend zijn en door de samenwerking zullen er meer voordelen ontstaan. Dat maakt dat ik zeer tevreden terugkijk op hoe het gelopen is.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl