Referentie

“Een bedrijfsoverdracht luistert zeer nauw”

Home Referenties Bedrijfsoverdracht van Audio Components

Na 38 jaar ondernemen verkocht Rolph Smulders zijn bedrijf Audio Components. Het was voor hem een mooi moment om dit boek te sluiten. Dankzij de verkoop aan het Groningse Sound Capital Group heeft hij nu tijd om andere zaken verder te ontplooien.

Adagium begeleidde Rolph in het verkoopproces. “De expertise van een overname adviseur is onontbeerlijk in een bedrijfsoverdracht. Zij leiden alles van begin tot eind in goede banen.”

Als muziek in de oren

Sinds 1986 verzorgt Audio Components de import en distributie van luidsprekers en bijbehorende audiocomponenten. Ze vertegenwoordigen diverse toonaangevende merken in de Benelux en exporteren onderdelen in Europa. Rolph: “In de tijd van mijn middelbare school begeleidde ik onder meer bands als geluidstechnicus. Van daaruit volgde ik een opleiding Elektro aan de HTS. Na mijn studie werkte ik 5 jaar als ontwerper bij een Duitse luidsprekerfabrikant. In ’86 begon ik voor mijzelf, dat klonk mij namelijk als muziek in de oren. Met een lijst met buitenlandse contacten en een portie lef ben ik vanaf 0 begonnen. Stapsgewijs wisten wij ons op te werken tot erkende importeur en distributeur. Dankzij onze vergaande technische kennis maakten we naam voor onszelf in de jaren die volgden.”

De juiste overnamekandidaat

Zo’n 2 jaar geleden werd Rolph benaderd door Sound Imports, een grote Nederlandse klant van Audio Components en dochteronderneming van Sound Capital Group. Er was direct serieuze interesse om het bedrijf over te nemen. Rolph: “Het kwam op mijn pad, ik was zelf nog niet bezig met een eventuele verkoop. Maar alles was bespreekbaar. Er meldde zich namelijk een goede potentiële overnamekandidaat, dat moest ik serieus in overweging nemen. Ik ken het bedrijf goed. Zo weet ik wat en hoe ze verkopen en wat hun potentie is in de markt. Waar zij zich op de b2c-markt richten, zijn wij actief in b2b. Zij wilden graag uitbreiden en de zakelijke markt meepakken. Als er in Nederland één bedrijf is om het over te nemen, komen zij daar zeker voor in aanmerking. Daarbij ben ik wel op een leeftijd om serieus na te denken over zowel mijn toekomst als die van het bedrijf.”

Ervaring in complexe materie

Er volgden 2 inleidende gesprekken met de kandidaat-koper. Rolph licht toe: “Dat was aftasten en elkaar leren kennen. Zij bleken bereid om het traject voort te zetten en hadden een overnamespecialist ingeschakeld. Ik heb mijn fiscalist gevraagd om mee te denken, hij kent ons bedrijf immers goed. Op dat moment kwam ik er zelf ook achter dat ik meer kennis en ervaring in dergelijke processen nodig had. Een overname betreft zo’n specifieke materie. Vanuit mijn netwerk in Oss kwam ik in contact met Adagium. De redelijk informele kennismaking verliep gemakkelijk. Er ontstond direct een klik. En op basis van vertrouwen besloot ik om samen met Adagium het overnameproces in te gaan.”

Intensief en tijdrovend

Adagium nam het voortouw in de gesprekken, samen met de overnamespecialist van de koper. Rolph: “Ze zaten er erg strak op om het proces op te zetten en te volgen. We werkten naar een Letter of Intent toe, dat als basis geldt voor de verdere deal. Het kostte even wat tijd om de juiste afspraken te maken. Je spreekt namelijk over tegenstrijdige belangen tussen koper en verkoper. Het heeft wat voeten in de aarde gehad om tot een prijs, afspraken en bepalingen te komen. Daarna volgde het due diligence onderzoek. Naar mijn idee een intensief onderdeel omdat de kopende partij in feite het hele bedrijf doorlicht. Gelukkig kwam er niets boven water drijven en konden we het proces vervolgen.”

Opkomen voor mijn belangen

De begeleiding vanuit Adagium was meer dan welkom. Rolph: “Een overname adviseur is van onschatbare waarde binnen een bedrijfsoverdracht. Hij houdt het grote geheel helder voor ogen en zorgt dat de koppen dezelfde kant op blijven staan. Ondanks de verschillende belangen. Adagium vecht echt voor de belangen van hun cliënten. Dat resulteert er ook in dat ze soms hard met de vuist op tafel slaan, een standpunt maken en eraan vasthouden. Enkel wanneer de situatie daarom vraagt. De adviseurs van Adagium hielden zich vast aan de vooraf gekozen strategie. Ze wisten wat ze deden en dat pakte goed uit.”

Kennis en kunde is vereist

Gedurende het proces werkt men met elkaar naar een closing toe. Daarin komt ook de meerwaarde van het vastleggen van de oorspronkelijke afspraken naar voren. “We hebben alles in de Letter of Intent ontzettend goed laten beschrijven en vastleggen. Het was prettig dat we daar verderop in het proces meerdere keren op terug konden vallen. Mede dankzij de punctualiteit van Adagium. De hoeveelheid kennis van een overname adviseur is doorslaggevend voor het succes van de deal. Binnen een overname spelen zoveel dingen, denk aan de bedrijfswaardering en complexe berekeningen. Maar ook het bemiddelen tussen beide partijen, het precies aanvoelen hoe een proces loopt en daar adequaat naar handelen.”

Bieden van duidelijkheid

Nu de bedrijfsvoerdracht rond is, verandert er in eerste instantie niet veel. Rolph vertelt: “Na het tekenen bij de notaris, heb ik er met de kopende partij een borrel op gedronken. Het was een bijzonder moment. Uiteindelijk zal het bedrijf van Oss naar Groningen verhuizen, maar tot die tijd blijft alles hetzelfde. Tot eind 2023 blijf ik in het bedrijf om alle kennis en ervaring over te dragen. De kopers zijn nu bezig om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. De medewerkers heb ik vroegtijdig in het proces meegenomen. Ik vond het belangrijk om hen duidelijkheid te bieden. Gelukkig blijven alle vaste krachten aan boord en kunnen zij hun werk voortzetten.”

Tijd om vooruit te kijken

Terugkijkend op de gehele bedrijfsoverdracht is Rolph tevreden met het eindresultaat. “Het was een nieuw leerproces, waar ik met name content ben dat het bedrijf goed is overgedragen. Dat betekent dat ik nu minder routineus bezig kan zijn. Het is mooi om na 38 jaar ondernemen dit boek te sluiten. Stilzitten is er overigens voorlopig niet bij. Ik houd mij onder meer bezig met vastgoed en andere projecten.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl