Referentie

“Het was tijd om mijn koers te wijzigen”

Home Referenties Bedrijf overdragen – Showoff Imports

Ronald Gosens verkocht na 23 jaar ondernemen zijn bedrijf in exclusieve autotuning en -styling onderdelen. Showoff Imports werd onderdeel van het Engelse The Performance Company. Adagium begeleidde Ronald in dit voor hem nieuwe proces: “Als je zelf geen ervaring hebt met een bedrijf overdragen, is het prettig om door adviseurs bijgestaan te worden die precies weten welke route zij af moeten leggen.”

Pionieren en plankgas vooruit

We schakelen terug naar het jaar 1999. Ronald Gosens studeerde Bedrijfskunde en ging graag naar autotuning meetings. In Amerika was deze markt in opkomst, maar de meeste onderdelen waren in Europa niet verkrijgbaar. Ronald: “Vanuit mijn hobby probeerde ik deze exclusieve onderdelen naar Nederland te halen. Al snel vroegen vrienden of ik dit ook voor hen wilde doen. Dat was in het begin pionieren, maar werd steeds groter. Ik pakte de koe bij de horens en richtte Showoff Imports op in 2000. In de prille dagen van het internet was ik een van de weinige die het assortiment online aanbood, via onder meer autoforums. Waar klanten eerst bij ons thuiskwamen naar de schuur, huurden we in 2003 al de eerste winkel. In 2007 kocht ik grond in Dongen en bouwden we een eigen pand.”

Ronald wijzigde daarna bewust zijn koers. Hij werd exclusieve distributeur van een aantal nichemerken in de autotuning en -performance markt. En richtte zich voortaan op de verkoop aan winkels. Export groeide hierdoor explosief, zo verscheen Showoff Imports op het internationale toneel. Van een bedrijf overdragen was toen nog geen sprake.

Een verminderde drive

De laatste jaren haalde Ronald minder voldoening uit het runnen van zijn bedrijf. “Alles wat ik wilde bereiken was gelukt”, legt Ronald uit. “De drive was er een beetje uit. Daarbij constateerde ik dat ik veel liever ondernemer ben dan werkgever. Medewerkers moet je toch aan het werk hebben en houden. Daar kwamen dus soms zorgen bij kijken. Toen iemand in mijn omgeving zei: ‘waarom verkoop je de boel niet gewoon?’, moest dat landen. Ik had daar nog niet eerder over nagedacht, maar het bleef plakken. Op advies van mijn accountant ging ik naar de Brookz Bedrijfsovernamedagen. Daar kwam ik in contact met Adagium. En zo is het balletje gaan rollen.”

Naast Adagium informeerde Ronald bij een ander overnamekantoor. “Bij het maken van een keuze ging ik op mijn gevoel af. Bij Adagium voelde ik dat ze voor mij door het vuur zouden gaan. Daarbij zijn zij ook iets meer gericht op het MKB, in tegenstelling tot de andere partij.”

Afgeketste overname

In 2022 kreeg het overnameproces meer vorm en werd er een potentiële koper gevonden. “Het was spannend en stressvol, op een positieve manier. Nu ging het echt gebeuren. Ik leverde zelf een lijst met grote klanten en leveranciers aan. Al snel kwam Adagium met een investeringsmaatschappij met vergaande interesse. De handen waren geschud tijdens de onderhandelingen en de deal was bijna rond. Echter besloot de koper zich op het laatste moment terug te trekken in verband met een dreigende recessie. Ze hielden de hand op de knip. Een flinke teleurstelling natuurlijk! De stip op de horizon, die ik enkele maanden voor ogen had, verdween. Het kostte wel de nodige moeite om de knop weer om te zetten. Om opnieuw dat proces in te gaan en in de tussentijd ook weer vol gas te geven in het bedrijf.”

De juiste match

In de 2de ronde werd het zoekgebied vergroot, naar buiten de landsgrenzen. “Samen met Adagium kwamen we uit bij een serieuze overnamekandidaat. Mijn grootste klant in Engeland was al distributeur van één van onze merken en ik kende hen al 10 jaar. Zij toonden interesse. Het zijn dezelfde type ondernemers als mij, informeel in de omgang en zakelijk als het moet. Ik wist dus wat voor vlees ik in de kuip had. Het grote voordeel is dat zij de business begrijpen en een soortgelijk bedrijf hebben. Dat zou de overdracht eenvoudig maken. Op hoofdlijnen waren we er snel uit en gelukkig konden we dit proces tot een positief einde brengen. Daar ben ik natuurlijk superblij mee.”

De trein laten rijden

Een bedrijfsverkoop was volledig nieuw voor Ronald. “Het lastige vond ik dat ik geen lat had om dit traject tegenaan te houden. Adagium hield de trein rijdende, ze regisseerden het volledige proces. Ze legden exact uit wat de stappen waren en hoe we op ieder moment moesten handelen. Daarbij hadden de adviseurs een goede dynamiek en rolverdeling. Ze sloegen altijd de juiste toon aan en konden direct uit de hoek komen als dat moest. Ze hielden altijd zicht op het totaalplaatje en einddoel. Dat wierp absoluut z’n vruchten af.”

Nieuwe energie

Deze overname past uitstekend. “De kopers hebben flinke plannen, ze distribueren een populair Japans merk. Ze willen onze showroom opnieuw inrichten en hier een Europees experience center maken. Specifiek gericht op het hogere segment auto’s. Ze zetten Showoff Imports voort op de manier zoals het nu is met webshops, pand, naam én medewerkers. De nieuwe directeur was aanwezig om het nieuws te vertellen. En dat pakte absoluut goed uit. Je merkt dat zij er veel energie in willen stoppen. Energie die er bij mij een beetje uit was, dat zagen de medewerkers ook. Ze hadden het ook wel verwacht dat ik het op termijn zou verkopen. Ik ben vooral blij dat de toekomst er voor de medewerkers ook rooskleurig uitziet.”

De komende 3 maanden werkt Ronald nog in het bedrijf. “Het bedrijf overdragen, daar richt ik mij nu op. Daarna wil ik mij maximaal 1 jaar nergens zorgen over maken. Die tijd neem ik ook om rustig na te denken over wat ik wil gaan doen. In ieder geval weg uit de handel. Maar meer gericht op mensen en met meer dynamiek.”

Bedrijf overdragen? Onderneem actie

“Speel je met de gedachte om te verkopen? Maak er direct werk van”, stelt Ronald. “Ik hield het te lang in mijn hoofd waardoor ik er ook echt vanaf wilde toen het eenmaal ging spelen. Bovendien, het duurt even voordat je bedrijf klaar is voor de verkoop. Laat die waardering maken, ga met een adviseur praten. Je wint er tijd mee en je bedrijf wordt er alleen maar beter van. Ook als je besluit om nog niet te verkopen.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl