Referentie

Bedrijf overdragen: Bobo’s Eyewear: “In onze ogen is dit de meest logische vervolgstap”

Home Referenties Bedrijf overdragen – Bobo’s Eyewear

Dat Bobo’s Eyewear een begrip is in de wereld van zonnebrillen, bestaat geen twijfel. Als exclusief importeur in Nederland voor Bollé, Spy+, Serengeti en Gentz is het de vaste leverancier voor opticiens en sportretailers. Na 37 jaar in de optiek, geeft Ron Bouwmans het stokje door aan Wouter Verhoeven. Ron draagt zijn bedrijf met vertrouwen over aan familie Verhoeven, een vertrouwde naam in de optiekbranche.

Adagium begeleidde Ron in deze soepel verlopen bedrijfsoverdracht. Familie Verhoeven verkocht in 2021 hun familiebedrijf Optiek Verhoeven met 27 locaties. Zij vinden nu een nieuw avontuur in de overname van Bobo’s Eyewear. Ron en Wouter blikken samen terug op dit bijzondere overnameproces.

Gepokt en gemazeld

Van het bierglas naar het brilglas. Met zijn achtergrond in de horeca was het toeval dat Ron in de optiek terechtkwam. Ron legt uit: “Mijn schoonvader zat in de brillen, ik moest eens invallen omdat hij een dubbele afspraak had. Op mijn vrije dag ging ik naar die klantafspraak en merkte dat deze branche superleuk is. Dat was 37 jaar geleden. Maar mijn ogen waren geopend, de daaropvolgende 10 jaar werkte ik met mijn schoonvader. Totdat ik 27 jaar terug met 1 zonnebrillenmerk zelf een doorstart maakte. Dat was de geboorte van Bobo’s Eyewear. In de jaren die volgden groeide het bedrijf van 3 naar 20 medewerkers. Met een gevestigde naam, mooie merken en trouwe medewerkers.”

6 jaar geleden kwam alles in een ander daglicht te staan voor Ron. “Ik liep tegen een flinke burn-out aan. Dat liet mij inzien dat ik de zaak niet meer alleen kon draaien, bovendien wilde ik dit in de toekomst voorkomen. Destijds ben ik een traject gestart met een medewerker, waarbij hij op termijn het bedrijf over zou nemen. Jammer genoeg trok hij zich door privé omstandigheden terug. Daardoor ben ik extern gaan zoeken naar een overnamekandidaat.”

Behouden wat er is opgebouwd

Via zijn accountant kwam Ron bij Adagium terecht. Ron: “Na 35 jaar samenwerken met m’n accountant, weet ik dat als hij een partij adviseert ik daarvan op aan kan. In het 1ste gesprek was de klik daar. Adagium begrijpt hoe ik erin sta. Met Bobo’s Eyewear hebben we iets moois opgebouwd, dat wil ik behouden. Dat maakt dat de klik en het vertrouwen in de koper het belangrijkste zijn. Ik haal niemand binnen waar ik niet volledig achtersta. Samen met Adagium startte ik de zoektocht naar de ideale kandidaat.”

Een bekende naam

Al snel kwam familie Verhoeven in het vizier als potentiële koper. Wouter: “In 2021 verkochten wij ons familiebedrijf, door opa gestart in 1935. Gegroeid naar 27 locaties en 180 medewerkers. Er kwam een kans voorbij waardoor we besloten te verkopen. Zelf stopte ik in de zomer van 2023 bij Optiek Verhoeven. Mijn vader en ik zochten naar interessante mogelijkheden om te investeren in een nieuw familiebedrijf. Via via werd ik getipt over Bobo’s Eyewear, zo is het balletje gaan rollen.”
Ron: “We zijn geen vreemden voor elkaar en gelukkig zitten beide partijen op dezelfde lijn. Pa Verhoeven vroeg direct aan mij: ‘Ron, wat voelt goed voor jou?’ Dan begrijp je waar het om draait. Ik ben begaan met de medewerkers en wat ik in al die tijd hebt opgebouwd. Dat wil ik goed overdragen. Ik heb vanaf de 1ste minuut het gevoel dat dit met familie Verhoeven goedkomt.”

Samen een succes van maken

Vanaf het 1ste contact verliep het snel, het gehele overnametraject is in 4 maanden doorlopen. Wouter: “Alles wat we zien is naar verwachting of boven verwachting. Daarbij zorgt Adagium ervoor dat alle stappen in het proces snel en soepel verlopen. We weten door onze eerdere ervaringen hoe stijf en moeizaam dergelijke overnameprocessen kunnen zijn. Maar het werd al snel duidelijk dat dit bedrijf alles op orde heeft. Er liggen hier geen lijken in de kast. Daarbij zijn Ron en Adagium erg open en behulpzaam om alle vragen te beantwoorden.”
Ron: “De begeleiding vanuit Adagium hierin is precies wat het moet zijn. Snel, adequaat en kundig. Ik wilde mij bewust afzijdig houden in het voortraject, de communicatie daarin pakten zij uitstekend op. De verwachtingen zijn vooraf duidelijk geschept en goed nagekomen. Ook de intermediairs die ze aandroegen leverden uitstekend werk. Het prettige is dat Adagium voorkomt dat er stress bij je ontstaat, zij weten al wat er gaat gebeuren en behoeden je voor misstappen.”

Blik op de toekomst

Beide heren kijken met vertrouwen vooruit. Ron: “We spreken dezelfde taal, komen uit dezelfde regio. Wij hebben medewerkers die hier al decennia werken, dat was bij Optiek Verhoeven niet anders. Daardoor weet ik dat het familiaire gevoel geborgd blijft. Toen we de medewerkers het nieuws vertelden werd er louter positief gereageerd. Juist omdat het door een bekende naam als familie Verhoeven overgenomen wordt.”
Wouter: “Mijn vader en ik gaven een korte presentatie en zijn 1-op-1 met alle medewerkers gaan zitten. Er staat een goede organisatie, dus we willen vooral consolideren wat goed gaat. En van daaruit kijken we waar de groeimogelijkheden liggen. Waar oorspronkelijk het idee was om 2 dagen in het bedrijf te werken, maak ik nu veel meer uren. Ik zie namelijk kansen en wil de overname zo goed mogelijk laten slagen. Een positieve bijkomstigheid dus.”

Schoolvoorbeeld

Wouter: “Terugkijkend is dit traject voor ons de standaard geworden, je zou willen dat elke overname zo verloopt. We hebben aangegeven dat Adagium in de toekomst altijd bij ons mag aankloppen met interessante proposities. Mede dankzij het soepele proces kunnen we nu met frisse energie de overname vormgeven.”
Ron: “Ik vind het prettig dat we het verkooptraject in alle rust konden doorlopen. Binnen alle partijen was er de ruimte rustig na te denken en bij twijfel dingen bespreekbaar te maken. Iets dat Adagium ook goed faciliteerde. Het komende jaar blijf ik verbonden aan Bobo’s om kennis over te dragen. Het is leuk om betrokken te blijven. Daarna volgt meer vrije tijd en rust. Ik heb er vrede mee om het los te laten. De keuze heb ik immers zelf gemaakt. Ik wens familie Verhoeven alle succes toe.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl