Referentie

Bedrijf aankopen - Kanters e.tech: "Wie de mensen heeft, heeft het werk"

Home Referenties Bedrijf aankopen – Kanters e.tech

Technisch dienstverlener Kanters e.tech volgt een duidelijke strategie om haar positie in de markt van industriële automatisering en elektrotechniek te verstevigen. De overname van ETIB Verstegen helpt het familiebedrijf uit Erp om verder te ontwikkelen tot een vooraanstaande en zelfstandige speler in hun branche, waarin een consolidatieslag gaande is.

Directeur-grootaandeelhouder Maarten Kanters deelt zijn visie rondom deze bijzondere aankoop. Plus, hij legt uit hoe zij, naast autonome groei, bewust inzetten op groei door middel van overnames. De overname van ETIB Verstegen uit Vorstenbosch is namelijk de 2de in 1,5 jaar tijd. Adagium begeleidde hen ook bij de overname van MHA Automation uit Uden.

Familiebedrijf met stevig fundament

Bijna 40 jaar geleden startte André Kanters, vader van Maarten, zijn eigen bedrijf Kanters Elektro B.V. Maarten: “Mijn vader legde direct de focus op industriële automatisering en elektrische werken in de utiliteitsbouw. Wij engineeren, monteren en onderhouden alle expertises die vallen onder E-installaties in de utiliteit en industrie. Daarnaast zijn wij actief in de industriële automatisering voor proces en machine. Regionaal, maar zeker ook landelijk en internationaal. Waar het vroeger voornamelijk om licht en een beetje elektra ging, draaien tegenwoordig alle processen van bedrijfsvoering om elektriciteit en techniek. Dit leidt tot complexere opdrachten en vraagt naast extra capaciteit en slagkracht ook om meer specialistische kennis. Daar willen we met Kanters e.tech op inspelen.” Vader André en later jongere broer Koen legden een sterke basis voor het Erpse familiebedrijf. Daar bouwt Maarten nu gericht op verder. “Koen was voorbestemd om het bedrijf over te nemen, onder meer vanwege zijn technische achtergrond. Helaas kwam hij in 2019 door een noodlottig ongeval om het leven. Daardoor stapte ik in het bedrijf, na eerst 16 jaar zelf ondernemer te zijn geweest in een andere branche. Het voelt eervol om het harde werk van hen en alle medewerkers voort te zetten.”

Bewuste koerswijziging

In een sterk veranderende markt waarbij product en dienstverlening steeds complexer wordt, is meer specialistische kennis noodzakelijk. Maarten: “Je bent zo goed als de mensen die je hebt. Gedrevenheid en vakmanschap zijn daarbij essentieel. Om als bedrijf een gunstig toekomstperspectief te behouden is het zaak om doorlopend te ontwikkelen. Wanneer onze opdrachtgevers groeien, dan moeten wij aan hun vraag kunnen blijven voldoen. Daarbij willen we onze medewerkers uit blijven dagen en aantrekkelijke perspectieven bieden. Door ontwikkelingskansen te bieden via een breder dienstverleningspakket of verdieping van specialisme.”

Kanters e.tech werkte een bewuste strategie uit waarbij zij hun positie versterken door enerzijds bedrijven met specialistische kennis over te nemen en anderzijds actief te kijken naar interessante bedrijven om capaciteitstoename te realiseren. Maarten: “2 jaar geleden kozen we voor een herpositionering en veranderden we onze naam naar Kanters e.tech. We wilden het ‘merk’ Kanters in lijn brengen met waar we grotendeels al voor staan en wat we willen uitstralen. Van installateur naar technisch dienstverlener. Als bedrijf zijn we bewust deze transitie ingegaan en brachten we deze visie over op alle medewerkers. Als zoon en broer van is er mij alles aan gelegen om het familiebedrijf op gezonde wijze en zelfstandig voort te laten bestaan. Vandaar dat we de uitgestippelde route nu met vertrouwen volgen.”

Familielijnen komen samen

De eerste overname betrof een bedrijf met focus op hard- en software engineering voor procesautomatisering. Een directe aanvulling op ons eigen team engineers. Daarna volgde een strategische participatie in een deskundig bedrijf in een aanvullende discipline. Nu, met de overname van ETIB Verstegen, neemt Kanters e.tech een nabijgelegen installateur over. Maarten vertelt: “Het mooie daaraan is dat de familielijnen hierbij samenkomen. Mijn vader André begon zijn technische loopbaan als 15-jarige jongen bij zijn zwager en mijn oom Christ Verstegen in Vorstenbosch. Het is bijzonder dat mijn neef Rens Verstegen en ik nu deze overname zijn overeengekomen. Beide familiebedrijven worden samengevoegd en de continuïteit voor alle medewerkers en opdrachtgevers is gewaarborgd.”

Het moet gevoelsmatig kloppen

Maarten licht toe: “Een bedrijfsovername is een delicaat proces. Je hebt vaak te maken met een bevlogen ondernemer die een leven lang hard gewerkt heeft aan zijn bedrijf. Logischerwijs gaat het bedrijf hem naar het hart. Daar komt per definitie veel emotie bij kijken. De verkoper moet vertrouwen hebben in jou als persoon en in jouw plannen. Hij wil verzekert zijn van een goede toekomst voor zijn loyale werknemers. Alle zakelijk inhoudelijke punten en details dienen te kloppen, maar als het gevoelsmatig niet past dan gaat de deal niet door. Adagium is daarin de juiste partij om dit proces te begeleiden. Zij kennen de inhoud, processen en hebben het netwerk om de juiste mensen aan elkaar te verbinden. De dynamiek van dealmaking is uitermate interessant. Adagium vormt daarin de tussenpersoon, daarmee voorkom je dat de relatie eventueel beschadigd raakt. Operatie geslaagd, maar patiënt overleden. Zeker in dit geval was dat waardevol, gezien het om familiebanden ging.”

Een gewaardeerde partner

Maarten: “Dit zijn trajecten die je niet kunt zomaar kunt versnellen of forceren, het gaat ook om gevoel voor timing. Anders kan een deal namelijk in gevaar komen en de relatie eventueel beschadigen. Adagium is inhoudelijk ijzersterk in de analyse van het bedrijf. Maar met name in de gesprekken met de verkopende partij komt de meerwaarde boven. Zij zijn sterk in de begeleiding tussen koper en verkoper, alsmede gelieerde partijen zoals accountants, advocaten en fiscalisten. Als intermediair in het proces zorgen zij dat alles doorloopt. Doorschakelen als het moet, gas terug als het kan. Daarbij is Adagium ook een waardige sparringpartner die altijd bereikbaar is. Zij kennen mijn prioriteiten als koper, wat ik zeker waardeer.”

Iedere deal staat op zichzelf, geen enkel traject verloopt hetzelfde

“Met Adagium weet ik dat zij de juiste rol pakken. Ik heb geleerd om vertrouwen te geven en maximaal te profiteren van die wisselwerking. Maar daarbinnen houd ik wel de controle. Het is immers mijn traject, mijn centen en belangen. Daarin kon ik in dit traject en mogelijk in toekomstige overnames succesvol met hen samenwerken.”

We kijken vooruit

“Het echte werk begint nu pas, de integratie. Het succes van een overname wordt bepaald door de mate waarin de integratie slaagt”, legt Maarten uit. “We beseffen ons al te goed dat het maatwerk betreft. Door aandacht te geven, eerlijk en duidelijk te zijn nemen we de onzekerheid weg bij mensen. En natuurlijk is het aan onze kant hard werken om alle potentiële synergievoordelen waar te maken.”

“Als familiebedrijf blijven we doorlopend ontwikkeling najagen, door wendbaar te blijven om kansen te kunnen grijpen. Vandaar dat we bij Kanters e.tech openstaan voor meer overnames of participaties, mits het vanuit strategisch oogpunt past. Zo moet het goed zijn voor onze opdrachtgevers en medewerkers, want dat vertaald zich voor ons in een gezond bedrijf“, besluit Maarten zijn verhaal.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl