Het verhaal van

“Als kind wist ik al dat ik het bedrijf wilde overnemen”

Home Kennisbank Ons Verhaal Meulendijks Conserveringsbedrijf

Familiebedrijf Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf kent een rijke historie. Zoon Rick en vader Frits vertellen over deze bijzondere geschiedenis.

“Als kind wist ik al dat ik het bedrijf wilde overnemen”

Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. is in 1980 opgericht door de tweelingbroers Frits en Rini Meulendijks. Waar Rini in 2002 uitstapte, kwam de oudste zoon van Frits, Rick, in 2009 in het familiebedrijf. Inmiddels is Rick’s broer, Stef, ook toegetreden tot het familiebedrijf. Het bedrijf houdt zich bezig met het schoonmaken, voorbehandelen en het vervolgens aanbrengen van een beschermende laag lak, metaal of kunststof op de meest uiteenlopende staalobjecten. Door middel van poedercoaten en verf spuiten, ook wel natlakken genoemd.

In 1980 zijn de gebroeders Meulendijks, Frits en Rini begonnen in de koeienstal van hun vader. Frits: “We kochten een compressor en ketel en leenden de tractor van onze vader. Zo reden we in eerste instantie alle boeren in de omgeving af. Daar straalden we silo’s en het volledige machinepark. Pa had een boerderij, waar we een oude koeienstal tot straalplaats ombouwden. Het spuitwerk deden we buiten in de open lucht. Dat hebben we zo zes jaar gedaan. In 1986 hebben we een stuk grond gekocht aan de Ringdijk in Helmond, waar we vandaag de dag nog steeds gevestigd zitten. De focus lag op straalwerk, waar we veel uren in maakten. Vanaf 1994 hebben we er bewust voor gekozen om ook te gaan poedercoaten. Dat was een interessante markt. Datzelfde jaar bouwden we een stuk aan de hal en een nieuwe spuitcabine. Sindsdien is het bedrijf stapsgewijs gegroeid en zitten we tot de dag van vandaag niet verlegen om werk”.

De tweelingbroers Frits en Rini hebben het bedrijf 22 jaar samen gerund. In 2002 scheiden hun wegen als Rini een andere weg inslaat. Frits: “Hij wilde meer werk van zijn hobby maken. Zo kocht hij een schietbaan in Weert. De aandelenoverdracht hebben we vervolgens samen zakelijk afgehandeld, waar we goed uitkwamen. Daarna hebben we beiden ons eigen pad bewandeld. Mijn vrouw Anita is toen vanuit het onderwijs het bedrijf in gestapt en verzorgt tot op de dag van vandaag de (financiële) administratie. Er volgden wel een aantal pittige jaren, maar ik was blij dat in 2009 onze Rick in het bedrijf kwam werken”.

Rick: “Als klein kind had ik al het idee om in het bedrijf te gaan werken. Op de gevel heeft altijd ‘Gebroeders Meulendijks’ gestaan, ik riep destijds al dat dat ‘Meulendijks en zonen’ moest worden. Het liefst was ik direct in de zaak gaan werken, maar van mijn ouders moest ik eerst mijn school afmaken. Zij hebben mij dan ook nooit gepusht om in het bedrijf te gaan werken, ik wilde zelf ontzettend graag. In 2009 ben ik gestart met een functie in de werkplaats. Zo heb ik de kneepjes van het vak geleerd. Sinds 2015 werkt mijn jongere broer Stef ook in het bedrijf”.

Een uitgemaakte zaak

Vanaf 2010 bezit Rick ook een deel van de aandelen van het bedrijf. Rick: “Dat hadden we snel besloten en is verder goed geregeld. Doordat ik veel technische kennis had en daardoor de moeilijkste klussen kon uitvoeren, verdiende ik onder de medewerkers respect. In de beginfase werd ik door hen nog weleens getest. Zo is het bijvoorbeeld erg lastig om spatborden te coaten, maar mij lukte dat wel. De eerste jaren zette ik mijzelf bewust tussen de medewerkers neer, nooit erboven. Als iemand zei dat ze iets niet konden uitvoeren, dan deed ik het zelf. Later heb ik geleerd om goede mensen te zoeken en aan te sturen. Dat is een beetje noodgedwongen ontstaan doordat ik in 2014 de ziekte van Lyme had gekregen, toen moest het wel”.
Frits: “Ik heb het altijd een prachtig idee gevonden om een familiebedrijf te hebben. Het is een boerentraditie dat de zoon het bedrijf van de vader overneemt. Rick wilde vanaf kinds af aan al mee om te werken. Dat hij in 2010 aandelen in het bedrijf overnam, vond ik natuurlijk geweldig”.

Twee broers in het bedrijf

Sinds 2017 heeft het bedrijf vier aandeelhouders: Frits, Rick, Stef en moeder Anita. Rick: “Jarenlang heb ik gedacht dat ik het bedrijf zelf zou overnemen en voortzetten. Er was een duidelijk verschil tussen Stef en mij. Ik ging namelijk als kind altijd mee werken en Stef had andere interesses. Dat we samen in het bedrijf zouden komen vond ik in het begin wel een lastig idee. Hij heeft lange tijd niet goed geweten wat hij wilde en er was een duidelijk verschil in kennis en kunde. Dat heb ik een plek gegeven en Stef heeft natuurlijk zijn toegevoegde waarde binnen het bedrijf. Onze moeder heeft daar ook een rol in gespeeld, zij heeft zich altijd ingezet om de banden in de familie te bewaken”.
Frits: “Ik vond het belangrijk dat het bedrijf door de jongens overgenomen kon worden. Daar heb ik de jaren voordat Rick en Stef in het bedrijf kwamen ook naartoe gewerkt. De jongens weten dat ik enorm trots op ze ben. 40 jaar geleden ben ik met mijn broer gestart, in feite met niets. En dat hebben we stap voor stap zelf helemaal opgebouwd. Als ik zie tot waar we nu zijn gekomen en hoe Rick en Stef het oppakken, ben ik blij”.

Het familiebedrijf

Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf heeft zich ontwikkeld tot een familiebedrijf. Rick: “Het team dat we hebben, dat voelt als familie. Er is een mentaliteit van niet lullen maar poetsen. Daarnaast proberen we een familiegevoel te creëren en voor elkaar te zorgen. Wanneer medewerkers een binding met ons hebben en ze willen en kunnen werken, dan steken wij onze nek voor ze uit”. Frits: “Als het klikt, dan klikt het. Dat heeft ertoe geleid dat er nu een hecht team van 18 medewerkers staat”.

Een eventuele derde generatie wordt toegejuicht binnen de familie. Rick: “Wanneer de interesse en capaciteiten er zijn, dan kan mijn zoon Jax sowieso mee. Dat geldt uiteraard ook wanneer er bij Stef kinderen komen. Het is altijd de passie van mijn vader en mij geweest, voor ons was het een logische stap. De tijd zal het leren of er een volgende generatie opstaat voor wie hetzelfde geldt”.

Rick: “We staan aan de vooravond om onze organisatie te verbeteren. Het bedrijf is nu erg afhankelijk van mij. Ons pap draait geen productie meer. Alles in het bedrijf loopt nu via mij. Dat willen we gaan veranderen, zodat het bedrijf meer zelfsturend wordt. Dit om te voorkomen dat het bedrijf stilstaat mocht ik wegvallen. De afgelopen jaren hebben we investeringen gedaan in diverse installaties en machines, om als bedrijf nieuwe stappen te kunnen zetten. Nu is het tijd om de organisatie te verbeteren”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl