Het verhaal van

“Medewerkers voelen zich écht onderdeel van de familie”

Home Kennisbank Ons Verhaal Lande Group

In het boek ‘Ons Verhaal II‘ komen 21 Oost-Brabantse familiebedrijven aan het woord. Nu delen we het verhaal van Maurits van der Lande en de Lande Group.

“Medewerkers voelen zich écht onderdeel van de familie”

Lande Group is een vooruitstrevend familiebedrijf met gedreven makers van tijdloze meubels op maat. Inmiddels wordt het familiebedrijf geleid door de derde generatie van de Van der Lande familie, bestaande uit Maurits en zijn twee broers Floris en Reinier. Zus Charlotte is medecertificaathouder. Samen bouwen zij verder aan het authentieke bedrijf en haar vier merken: Lande, Artifort, Pörtner en Zwaardvis.

Lande Group kent een rijke historie. Maurits: “Opa Van der Lande is in 1970 voor zichzelf gestart. Onder de naam Jami produceerde hij voornamelijk stalen meubelen voor de groothandel. Hij was met name gespecialiseerd in de productie van stoelen. Mijn vader Sander is medio jaren tachtig ook in het bedrijf gaan werken, nadat hij eerst ervaring opgedaan had bij andere bedrijven. Vier jaar later, in 1989, nam hij het stokje over van zijn vader. Waar het de eerste twintig jaar van het bedrijf voornamelijk om de productie van stalen meubelen en stuurstoelen draaide, veranderde dat met mijn vader aan het roer. Vanaf 1991 werd er sterk aan het bedrijf gebouwd. Van seriematig produceren maakte Lande Group de switch naar klant specifiek produceren. In 1998 werd het bekende designmerk Artifort overgenomen, waarmee nieuwe markten als Retail en export zich aandienden. Inmiddels heeft Lande Group 200 medewerkers in dienst bij haar productielocaties in Nederland, België, Turkije en Duitsland. Deze locaties zijn volledig in eigen beheer”.

Verbonden met het bedrijf

Zelf werkt Maurits zeven jaar binnen de Lande Group maar hij is zijn hele leven al verbonden met het bedrijf. Maurits vertelt: “In de vakantieperiodes werkten mijn zus, twee broers en ik in de zaak. Wij zijn echt opgegroeid in het familiebedrijf. Na mijn afstuderen wilde ik de handel in en heb ik jaren bij Thyssenkrupp in de verkoop van staal gewerkt. Daar leerde ik de kneepjes van het sales vak. De binding met het familiebedrijf is altijd gebleven. Het is dan ook een prachtig bedrijf. Toen er zes jaar geleden de functie van Sales Export Manager binnen Lande Group vrij kwam besloot ik direct te solliciteren. Een familielid wordt namelijk bij ons niet geselecteerd vanwege zijn of haar bloedband, maar op basis van capaciteiten. Floris en Reinier werken ook in het bedrijf. Voor mijn jongere broer was het als kind al duidelijk dat hij een toekomst in het familiebedrijf voor ogen had. Ook mijn oudere broer kwam, na gewerkt te hebben bij andere bedrijven, binnen de organisatie terecht. Sinds dit jaar werkt mijn zus ook binnen de Lande Group, zij het middels een eigen onderneming”.

Overdracht naar de derde generatie

Na enkele jaren werd een overdracht naar de derde generatie steeds vaker een gespreksonderwerp. Maurits: “Dat was in eerste instantie binnen de familie. Mijn twee broers en ik zagen dit zeker zitten, net als onze vader. Vervolgens hebben we het met onze adviseurs erbij besproken. De overname is vervolgens heel planmatig vormgegeven. Hierin zijn we uiterst kritisch naar elkaar geweest en hebben we alles vastgelegd binnen een familiestatuut. Ieder van ons heeft assessmenttrainingen gevolgd en dit hebben we extern laten beoordelen. Op deze manier wisten we dat iemand ook de capaciteiten had om een actieve rol in de directie te vervullen. We zijn namelijk verantwoordelijk voor 200 medewerkers én daarmee ook 200 gezinnen. Daarmee wilden we het besluit ook kunnen rechtvaardigen. Momenteel vorm ik de directie samen met mijn twee broers. Onze vader is als adviseur en coach verbonden aan het bedrijf”.

“Vanaf het begin gaf onze vader ons de vrijheid”, stelt Maurits. “De samenwerking met onze vader verliep ook in goede harmonie. Dat was in eerste instantie even aftasten, met meerdere kapiteins op het schip. Hoe spreek je elkaar bijvoorbeeld aan in een zakelijke context, met ‘pa’ of ‘Sander’? Er kwam een natuurlijk moment waarbij we onze vader steeds minder bij de besluitvorming betrokken en wij meer zelfstandig de regie voerden. Dat zijn rol veranderde vond hij in het begin lastig. Hij miste de betrokkenheid. Mijn vader was altijd gewend om te werken en moest geremd worden. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden als adviseur. Hij blijft ook recht voor z’n raap. Zo zal hij altijd zeggen dat hij trots is, maar zich ook uitspreken wanneer iets minder goed gaat”.

Maurits: “Floris, Reinier en ik zijn gestart en wilden vooruit. Mijn broers en ik vullen elkaar aan en vormen een team. We vliegen het leidinggeven erg gezamenlijk aan. De stempel ‘zoon van’ hebben wij niet nadrukkelijk gevoeld. De druk om het goed te doen voelden we wel. Zeker omdat onze vader zo’n uitstekende voorganger is geweest. We hebben dan ook veel van hem geleerd. Zoals wanneer we iets bedenken, we er ook vol voor moeten gaan. Maak mensen enthousiast en ga van start. Daarnaast dat het slim is om alles expliciet op papier te laten zetten. Door zaken in goede tijden vast te leggen, worden problemen in de toekomst voorkomen”.

Onderdeel van de familie

“Je hebt het bedrijf én je hebt de familie. Het een kan bijna niet zonder de ander”, legt Maurits uit. “Onze moeder is altijd de bewaker geweest van de saamhorigheid in de familie. Zij zorgde duidelijk voor de scheidslijn: thuis is voor familie, werk wordt op de zaak besproken. Conflicten onderling zijn er eigenlijk niet geweest. Natuurlijk wordt er weleens met de vuist op tafel geslagen, maar binnen de familie geldt de afspraak om niet met ruzie uit elkaar te gaan. Aan het einde van de dag zorg je ervoor dat je het op een goede manier afsluit”.

Je bent zo goed als je mensen

De sleutelwoorden van de Lande Group zijn lef, verantwoordelijkheid en professionaliteit. Maurits: “Deze kenmerken zoeken we in onze medewerkers. Daar sturen we ook op in het aannamebeleid en dit dragen we zelf ook uit in ons eigen doen en laten. Daarbij is saamhorigheid een passende term voor Lande Group. Medewerkers voelen zich écht onderdeel van de familie. Dat is dan ook absoluut de kracht van onze organisatie. Je bent namelijk zo goed als je mensen en onze medewerkers koesteren we”.

Maurits, Floris en Reinier bouwen gestaag verder aan de toekomst. “We zijn trots dat wij als productiebedrijf alles in eigen beheer hebben. We willen onze positie verstevigen en verdere groei realiseren. Om dit te bereiken slaan we duidelijk piketpaaltjes en handelen we met de lange termijn in gedachten. Een eventuele volgende generatie die het overneemt is nog ver weg, maar we houden er in onze bedrijfsvoering rekening mee. Het zou mooi zijn als we de lijn van familiebedrijf nog een generatie voort kunnen zetten”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl