Het verhaal van

“Met de derde generatie is het bedrijf weer volledig in familiehanden”

Home Kennisbank Ons verhaal Huisman Gemert

In het boek Ons Verhaal II zijn 21 verhalen van ondernemers uit familiebedrijven opgetekend door Albert Dominicus, partner bij Adagium. Lees hier het 2de verhaal uit het boek: Richard Huisman over Huisman Gemert.

“Met de derde generatie is het bedrijf weer volledig in familiehanden”

Richard Huisman werkte jaren in London en New York, maar koos in 2012 bewust om terug te keren naar Gemert om in het familiebedrijf Louis Huisman & Zn. B.V. te stappen. Inmiddels vormt hij, met zijn broer Jorrit, de directie en derde generatie die Huisman Gemert voortzet. “Dat het bedrijf, na een tijdelijke tussenpaus, nu weer volledig in handen is van onze familie is iets waar ik bijzonder trots op ben”, vertelt Richard Huisman.

Opa Louis “Lieuwe” Huisman startte na de Tweede Wereldoorlog een bedrijf in bouwmaterialen. Gespecialiseerd in het hergebruik van gesloopte en afgebroken materialen uit de oorlog. Richard: “Opa Louis woonde in Friesland en verkocht zijn bedrijf om vervolgens via een oud contact een stuk grond in Gemert te kopen. Zo ontstond de tocht naar Brabant, destijds een wereldreis. Mijn vader was 16 jaar. In 1962 richtte mijn opa het huidige familiebedrijf op. Aan de Zandstraat nummer 9 in Gemert, waar we nu nog steeds gevestigd zijn. Na een jaar of tien meewerken hebben zonen Epco, Louis, Joop en zwager Martin ook het roer in handen genomen. Huisman Gemert heeft zich ontwikkeld tot een specialist in hallenbouw. Van nieuwbouw, bouwpakketten en renovatie tot een groot aanbod aan bouwmaterialen. Als één van de eersten in Nederland startten wij met prefab bouwen. In die tijd een bezienswaardigheid, dat er binnen één dag op locatie een gebouw overeind stond. In 1985 namen mijn vader en ooms het bedrijf over van mijn opa”.

Wereldwijs

Dat Richard het familiebedrijf zou overnemen was niet in beton gegoten. “Dat heeft gedeeltelijk met de opvoeding te maken. Mijn moeder maakte zich er sterk voor dat ik ging studeren en iets van de wereld zou zien. Na het gymnasium in Deurne heb ik International Business gestudeerd in Tilburg. Een eventuele overname van het familiebedrijf heb ik echter altijd in mijn achterhoofd gehouden. Vandaar dat ik tijdens mijn opleiding bewust energie heb gestoken in onderwerpen die daarbij van pas zouden komen, zoals Duits, finance, e-commerce, marketing en organisational management. Ik wilde toch ook wel het internationale verder ontdekken. Na mijn stages bij de Rabobank en Credit Suisse kreeg ik in mijn laatste studiejaar een baan aangeboden bij deze Zwitserse bank in London. Vanuit de bank heb ik vanaf 2006 zes jaar internationale beursgangen en obligatie uitgiftes mogen begeleiden. Mijn vrouw, die ik in het begin jaar van mijn studie in Tilburg heb leren kennen, kreeg daarna een baan aangeboden in de Verenigde Staten. Aangezien wij beiden nog meer van de wereld wilden zien, heb ik geïnitieerd om overgeplaatst te worden naar New York. Een fantastische tijd”.

Terug naar Gemert

In 2001 gaven ooms Epco en Joop aan uit het bedrijf te willen stappen. In 2002 zijn de aandelen verkocht aan een strategische koper die brood zag in Huisman Gemert. “Mijn vader is al die jaren aangebleven als algemeen directeur. Hij was sociaal erg betrokken bij collega’s en zag het bedrijf als zijn vierde kind. Ik heb diverse gesprekken met mijn vader gevoerd waarin hij altijd aangaf dat de deur openstond om in het bedrijf te stappen, maar dat deze deur op termijn zou sluiten. Immers de familie was geen aandeelhouder meer. Er brak voor mij een nieuwe levensfase aan waarin ik mij niet meer zag wonen in New York en werken in de harde wereld van een investment bank. Werkweken van 80 a 90 uur waren normaal en het werk dat ik deed belandde dikwijls in een boekje in de lade. De charme van een familiebedrijf sprak mij nog steeds enorm aan. Daarbij is Huisman Gemert altijd een goed presterend bedrijf geweest, juist ook in tijden van crisis. In april 2012 ben ik gestart binnen het bedrijf met de intentie om te kijken hoe het van twee kanten zou bevallen. Na enkele maanden werd het steeds duidelijker dat ik goed op mijn plek zat en heb ik, samen met mijn pa, het plan opgetuigd om het bedrijf over te nemen van de strategische koper”.

In handen van de derde generatie

“Er volgden stevige onderhandelingen, die mijn vader en ik samen hebben gevoerd. Ik vond dat geweldig om samen met mijn pa aan te vliegen. Hij vormde, in de ogen van de externe aandeelhouder, een volwaardige gesprekspartner en ik in eerste instantie wat minder. Ik was tenslotte nog maar 30 jaar. Waar ik de techniek achter een aandelenoverdracht door en door kende, was mijn vader ijzersterk in de emotionele kant en onderhandelingen. Na de overname is mijn vader in het bedrijf gebleven als senior adviseur. Ik ben er trots op dat hij al die jaren de kar getrokken heeft en het mogelijk gemaakt heeft dat de derde generatie het familiebedrijf nu voortzet. In de overname verkreeg ik een meerderheidsbelang in het bedrijf en mijn twee broers een minderheidsbelang. Mijn broer Jorrit is sinds 2015 technisch directeur en voert samen met mij de directie. Mijn broer Laurens zet buiten het bedrijf zijn carrière als advocaat voort”.

Continuïteit en loyaliteit

Verbondenheid met het familiebedrijf is een belangrijk onderdeel voor Richard. “Van pa leerde ik dat medewerkers altijd prioriteit nummer één zijn, met een wederzijdse loyaliteit. Het mooie van Huisman Gemert is dat er naast familie Huisman nog tal van andere families met het bedrijf verweven zijn. Het is een hechte club, waar velen al jarenlang voor Huisman Gemert werken. Die sterke sociale band stimuleer ik continu. Kinderen van medewerkers kunnen bijvoorbeeld altijd vakantiewerk doen of stagelopen binnen het bedrijf. In de afgelopen jaren hebben we twee keer een dochter van twee verschillende collega’s aangenomen die al decennia bij Huisman werken”.

“Nadat ik begin 2013 officieel algemeen directeur werd, diende ik in eerste instantie het wederzijdse respect van iedereen te verdienen. Dat gebeurde geleidelijk. In de beginjaren zat ik tegenover mijn vader, die meeluisterde en soms zijn ongezouten mening gaf. Hij gaf mij ook wel degelijk de ruimte gaf om zelf keuzes te maken. Ik ben op natuurlijke wijze in de rol van algemeen directeur gegroeid. Daarbij ben ik ook blij met de manier waarop ik, samen met mijn broer Jorrit, het bedrijf voortzet”.

Een vierde generatie ziet Richard zeker zitten: “Mijn drie kinderen zijn nog jong. Net als mijn vader zou ik er nooit druk opleggen, maar ik zou het fantastisch vinden. Huisman Gemert staat daarnaast ook voor een prachtige toekomst. Het bedrijf is door de jaren heen flink gegroeid en de grenzen van de huidige locatie zijn bereikt. De tijd is nu aangebroken voor een nieuw en groter bedrijfspand. Om dit te realiseren is er een perceel ter grootte van 32.500 m2 aangekocht aan de Oost-Om te Gemert, een zichtlocatie aan de N272. In 2021 bouwen we een nieuw modern bedrijfspand van 17.500 m2 zodat we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Ook betekent de nieuwbouw een verbeterde werkplek voor onze medewerkers en zetten we vol in op duurzaamheid. Dat brengt ook weer een geheel nieuwe uitstraling om de toekomst sterk tegemoet te treden”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl