Het verhaal van

“Bewust gekozen om het samen voort te zetten” Bouwbedrijf Van Grunsven

Home Kennisbank Het verhaal van Bouwbedrijf van Grunsven

Wilco van Grunsven runt samen met zijn broer het familiebedrijf Bouwbedrijf Van Grunsven. Hij vertelt over het ontstaan en de bedrijfsopvolging. Het interview is onderdeel van het boek ‘Ons Verhaal II’.

“Bewust gekozen om het samen voort te zetten”

In 1965 startte Wim van Grunsven zijn timmerwerkplaats in Erp. Bouwbedrijf Van Grunsven richtte zich in de beginjaren op stallenbouw in de agrarische sector. Wanneer zonen Wilco en Eric in 1985 toetreden tot de directie, verbreedt het bouwbedrijf zijn vizier. Woningbouw en utiliteitsbouw worden onder meer toegevoegd aan de dienstverlening. Wilco vertelt over de ontwikkelingen die de familie en het bedrijf doormaakte.

Het bouwbedrijf breidde uit in 1970. Wilco: “Er werd gestart met eigen personeel dat zich voornamelijk bezighield met het bouwen van houten stallen voor de agrarische sector. Dat verliep goed, het bedrijf groeide onder leiding van onze vader in een rap tempo naar 120 medewerkers. Als één van de eerste in Nederland bouwde Bouwbedrijf Van Grunsven ook betonnen stallen. De kracht van het bedrijf zit in de volledige ontzorging van klanten. Ze bouwden niet alleen stallen, maar stortten bijvoorbeeld ook de betonnen vloeren en putten. Mijn broer Eric kwam op 19-jarige leeftijd al in de zaak werken. Ik volgde op mijn 22ste. We zijn onderaan begonnen en de eerste jaren hebben we verschillende functies binnen het bedrijf vervuld. Onze vader was daar duidelijk in, we moesten ons bewijzen en naar boven werken. Het is ons dus zeker niet in de schoot geworpen. In 1985 zijn Eric en ik toegetreden tot de directie, Eric was 26 en ik 27”.

Bouwen en paardrijden

Het was al vroeg duidelijk dat beide zoons in het bedrijf gingen werken. Wilco: “Hoewel er nooit echt over gesproken werd, was het duidelijk dat Eric en ik het bedrijf in gingen. Zo ging dat vroeger gewoon. Dat ontwikkelde zich in de tijd en het feit dat we het bedrijf overnamen was een logische volgende stap. Bij ons thuis aan de keukentafel werd er maar over twee zaken gesproken: bouwen en paardrijden. Mijn vader was veel met paarden bezig, mijn broer en ik deden aan springsport. Onze zus Anky was zeer bedreven als dressuurruiter. Ze had een topsportcarrière voor ogen, waar ze natuurlijk glansrijk in slaagde. Na de bedrijfsoverdracht in 1985, duurde het niet lang voordat Anky naam begon te maken. Onze vader heeft haar in de beginjaren ook in het zadel geholpen en is zich steeds meer gaan inzetten voor de carrière van Anky. Zo is hij met Anky de hele wereld over gereisd. Het bouwbedrijf heeft hij volledig losgelaten en hij gaf ons het vertrouwen om het familiebedrijf voort te zetten”.

Wilco: “Doordat onze vader in 1985, op zijn 57ste, besloot om te stoppen en volledig uit te stappen stonden Eric en ik aan het roer. Er lag een verantwoordelijkheid op onze schouders. Wij zijn gewoon aan de slag gegaan en hebben ontzettend hard gewerkt. Door te leren in de praktijk zijn we wijs geworden. Langzaam hebben we het bedrijf verder uitgebouwd. Tot op de dag van vandaag verloopt de samenwerking tussen Eric en mij goed. Sinds kleins af aan trekken we samen op, in nagenoeg alles. Qua karakter zijn we verschillend, maar daardoor vullen we elkaar juist goed aan. Onze vader heeft het bedrijf helemaal alleen opgebouwd. En dat hebben we van dichtbij gezien. Als ik daar één ding van geleerd heb, is het dat het erg fijn is om het ondernemerschap samen te kunnen delen. Eric en ik overleggen alles samen, we verdelen de verantwoordelijkheden en buigen tegenslagen samen om. Onze vader heeft dat altijd alleen moeten doen. Ik had heel helder voor ogen dat ik dat anders wilde doen”.

Een sterk saamhorigheidsgevoel

Binnen Bouwbedrijf Van Grunsven komt het familiaire gevoel duidelijk bovendrijven. Wilco: “Het karakter van een familiebedrijf vinden we belangrijk en willen we behouden. We denken en handelen met de lange termijn in ons achterhoofd. De mensen die hier werken willen we behouden en daar proberen we er voor te zijn. Dat zien we als een plicht. Het is namelijk een hechte club mensen en er is weinig verloop. Bouwbedrijf Van Grunsven staat bekend om korte lijnen en duidelijkheid. Wij geloven bijvoorbeeld niet in taakomschrijvingen, maar geven juist verantwoordelijkheden aan medewerkers waar veel vrijheid mee gepaard gaat. Ze kunnen zelf invulling aan hun werk geven. Als het maar goed en op tijd gedaan wordt. Dat zorgt dat we het werk écht gezamenlijk uitvoeren. Er is een sterk saamhorigheidsgevoel. Wanneer er problemen zijn, dan rechten onze medewerkers hun rug en lossen ze het mee op. Onze mensen zijn gelijkwaardig en eerlijk naar elkaar toe. Dat is de cultuur waar wij ons prettig bij voelen en die Eric en ik gecreëerd hebben. Daardoor hebben we ook de mensen aangetrokken die zich daar mee kunnen identificeren”.

Het familiebedrijf

Wilco: “Destijds verliep de overdracht van het bedrijf van pa naar Eric en mij vrij abrupt. Dat was een uitgemaakte zaak en hebben we zelf geregeld. Na het uitstappen heeft pa zich ook totaal niet meer met het bedrijf beziggehouden. Zijn focus lag bij Anky. Onze moeder heeft in de overdracht ook geen rol gespeeld. In de beginjaren bracht zij de vracht rond en bekommerde zij zich om het gezin, zodat pa kon werken”.

De plannen voor een mogelijke derde generatie aan het roer zijn in de maak. “Eric heeft twee kinderen, zelf heb ik er drie. Beide hebben we een zoon die in het bedrijf werkt en de komende jaren zal blijken of er een grotere rol is weggelegd voor hen binnen Bouwbedrijf Van Grunsven. We hebben bewust een directie aangesteld die zich bezighoudt met de dagelijkse leiding van het bedrijf. Zij begeleiden onze zoons ook bij deze ontdekkingstocht waarbij zij voor zichzelf zullen ervaren of ze het bedrijf over willen en kunnen nemen. Ik vind het natuurlijk prachtig als het bedrijf in de familie blijft, mits de kinderen de capaciteiten en ambitie hebben. Het belangrijkste vind ik dat onze kinderen iets doen waar ze gelukkig van worden. De tijd zal het leren of er daadwerkelijk een derde generatie komt. Voorlopig zijn Eric en ik nog lang niet voornemens om te stoppen en blijven we dus ook samen ondernemen”.

Ontdek het boek ‘Ons Verhaal II‘
Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl