Het verkopen van uw bedrijf is een onderwerp dat voor elke ondernemer ooit relevant wordt. Een delicaat proces en een keuze die vaak weloverwogen genomen wordt. Er zijn verschillende manieren om uw bedrijf over te dragen. Naast een overdracht binnen de familie, zijn een strategische overname, management buy-out en management buy-in de bekendste opties. Er is echter nog een variant die aan populairiteit wint: uw bedrijf verkopen aan private equity. Daar gaan we vandaag dieper op in.
Bedrijf verkopen aan private equity
Private equity: verkopen aan investeerder
Tom Vestjens, overnameadviseur Adagium, vertelt: “Wanneer we het hebben over financieringsmogelijkheden voor een bedrijfsovername is private equity een term die absoluut meegenomen wordt. De naam ‘private equity’ duidt een groep van beleggers en investeerders aan die in bedrijven participeren. Dit doen zij buiten de aandelenbeurs om. Over het algemeen opereren zij vanuit de gedachte om enkele jaren in een bedrijf te stappen, om het vervolgens weer met winst te verkopen.”
In het kort: de verschillen
- Private equity: investeerders kopen het bedrijf met als doel te herstructureren, verbeteren en uiteindelijk met winst te verkopen. In de meeste gevallen is dit financieel interessant voor de verkoper.
- Management buy-out: het bestaande managementteam koopt het bedrijf, eventueel met behulp van externe financiering.
- Management buy-in: een extern managementteam koopt het bedrijf en neemt de leiding over. U stapt er volledig tussenuit.
- Strategische overname: een ander bedrijf neemt uw bedrijf over, vaak vanuit strategische overwegingen. Om marktaandeel, technologie, capaciteit of kennis te verkrijgen.
- Bedrijfsopvolging: u draagt het bedrijf over aan een familielid, waarmee u het bedrijf in de familie houdt. Het succes is echter sterk afhankelijk van de capaciteiten van het familielid.
Wanneer is private equity interessant bij bedrijfsverkoop?
Er zijn diverse ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben afgespeeld, die ervoor zorgen dat private equity populairder is geworden. Tom: “Enerzijds is het lastiger via de bank een financiering te realiseren, terwijl anderzijds het voor investeerders interessant is hun vermogen te laten renderen middels het investeren in bedrijven. Dit dankzij de lage rente. Andere factoren die relevant zijn: het is lastig een geschikte opvolger te vinden voor een ondernermer en/of het ontbreekt aan groeikapitaal.”
Private equity is een interessante optie wanneer u overweegt uw bedrijf te verkopen:
- U stelt uw eigen vermogen veilig: investeerders hebben vaak toegang tot voldoende financiële middelen en zijn bereid te betalen voor interessante bedrijven met groeikansen. Zeker wanneer uw bedrijf goed presteert en sterke vooruitzichten heeft.
- Kansen om groei te realiseren: investeerders zijn ervaren in het versnellen van groei van bedrijven. Ze kunnen extra kapitaal in het bedrijf steken, maar hebben vaak vaker in bedrijven geparticipeerd waardoor ze weten hoe bedrijfsprocessen te optimaliseren en marktpositie te versterken.
- Een groot netwerk en meer kennis: investeerders beschikken vaak over een breed netwerk aan kennis en kunde, in uiteenlopende industrieëen. Dat kan voor het bedrijf uitermate interessant zijn om kansen te pakken en groei te realiseren.
- Flexibel in transactiestructuur: vaak is afstemming met investeerders mogelijk om een maatwerkoplossing te kiezen in de overnamestructuur. Denk aan een gefaseerde verkoop in combinatie met een pre-exit strategie. Waarbij u een minderheidsbelang kunt behouden, kunt profiteren van toekomstige waardestijgingen in het bedrijf en op termijn volledig uit kunt stappen.
- Een soepele overgang: over het algemeen kiezen investeerders ervoor om de continuiteit van het bedrijf te borgen. Ze willen een geleidelijke transitie, waarbij het huidige managementteam blijft zitten en er niet direct grote wijzigingen worden doorgevoerd. De aandacht ligt op behouden wat goed gaat en op termijn verbeteren.
Verkopen aan private equity
Uw bedrijf verkopen aan private equity biedt dus aanzienlijke voordelen. “Zeker wanneer uw bedrijf een groeipotentieel heeft en u extra kapitaal, expertise of netwerken nodig heeft om kansen te benutten”, legt Tom uit. “Vanuit de verkopende partij gedacht is met name de financiële kant interessant. Daarbij geldt wel dat elke investeringsmaatschappij zijn eigen belangen, voorwaarden en manier van werken heeft. Vandaar dat er op voorhand nooit een blauwdruk van een private equity-transactie te geven is.”
Betrokkenheid van investeerders in het bedrijf
Een veelgehoorde vraag van ondernemers is: in welke mate is private equity betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering na de verkoop? “In de basis zijn er 2 typen investeerders te onderscheiden: ze zien het voornamelijk als een financiële investering, blijven op de achtergrond en willen zo’n hoog mogelijk rendement maken.
Of ze willen een grotere vinger in de pap hebben en ‘bemoeien’ zich meer met strategische beslissingen en operationele activiteiten. Als verkoper is het belangrijk te bedenken welke vorm het best bij u en uw bedrijf past. Uiteraard helpen onze adviseurs u hierbij.”
Daarnaast is er nog een onderscheid in type investeerder. Zo zijn er kleine investeerders, bijvoorbeeld de regionaal opererende ex-ondernemers, die zich richten op het MKB en grote wereldwijd opererende investeringsmaatschappijen die zich richten op de grootzakelijke markt.
Private equity: binnen Nederland of internationaal?
Steeds vaker zien we dat Nederland interessant is voor internationale partijen. Ook buitenlandse investeringsmaatschappijen richten hun vizier op Nederlandse bedrijven. Tom vertelt: “Voornamelijk vanwege het gezonde economische klimaat en gunstige ligging als aanvoerroute met de rest van Europa. Bovendien heeft u als verkoper vaak het voordeel een aantrekkelijke prijs overeen te komen én een constructie te kiezen waarbij eigen entiteit en cultuur intact blijven.
Overigens zijn de doelstellingen bij private equity-transacties in binnen- en buitenland vrijwel gelijk: investeerders streven naar het maximaliseren van winstgevendheid door het verbeteren van de bedrijfsvoering, realiseren van groei en maximaliseren van de waarde van hun investeringen bij een exit. In hun handelen ligt een sterke focus op het realiseren van groei.
Het proces dat zowel bij binnenlandse als buitenlandse transacties doorlopen moet worden, verschilt feitelijk niets van elkaar. Echter, zijn er bij internationale deals wel degelijk verschillen in: taal, cultuur, fiscaal, juridisch en arbeidsrecht. In die zin betreft het bijna altijd een complexer traject dat een betere coördinatie vraagt.”
Uw bedrijf verkopen aan private equity?
Private equity is daarmee een uiterst relevante mogelijkheid wanneer u overweegt uw bedrijf te verkopen. Het is een optie die altijd het onderzoeken waard is. Onze ervaren overnameadviseurs begeleiden u graag bij private equity-transacties, waarbij zij uw doelen en belangen behartigen. Neem contact met ons op wanneer u hierover wil sparren.
Bekijk onze locatie
+31 (0)413 – 22 50 10
info@adagium.nl