Zodra je een kijkje in de wereld van ondertapijten en ondervloeren neemt passeert Estillon B.V. al snel de revue. Het bedrijf heeft ruim 50 jaar internationale ervaring in ontwikkeling, advies en productie binnen deze markt. Directeur Richard Bosveld legt uit hoe de verkoop van zijn onderneming aan de continuïteit van zijn succesvolle onderneming bijdraagt en dit Estillon B.V. nieuwe kansen biedt.

Specialist in ondervloeren

“Estillon is in 1965 opgericht door de heer Lokin. De ‘til’ uit Estillon verwijst naar Tilburg, de stad waar het bedrijf oorspronkelijk ontstaan is”, legt Richard uit. “Mijn vader kocht eind jaren ’80 Estillon met zijn groothandelsbedrijf Bohama. Zelf ben ik sinds 1996 actief binnen het bedrijf en heb ik in 2004 het stokje van mijn vader overgenomen. Estillon is sinds jaar en dag gespecialiseerd in ondervloeren voor alle typen vloerbekleding: van PVC, vinyl en linoleum tot aan tapijt, laminaat en karpetten. Gevestigd in Uden, maar wij leveren wereldwijd aan groothandels, retail ketens en projectinrichters. Onze ondervloeren vind je terug bij mensen thuis en in kantoren, casino’s, theaters, hotels en cruiseschepen”.

“Een ondervloer is een belangrijk onderdeel in een vloerinstallatie. In de ontwikkeling van onze producten houden we rekening met comfort, geluidsreductie, brandwerendheid en het optimale effect voor vloerverwarming. We hebben een eigen productielijn van ondervloerplaten en werken samen met andere fabrikanten om ondertapijten te produceren. Hierin houden wij als co-maker de regie en stellen we in de ontwerpfase de kaders op”, vertelt Richard.

Interesse vanuit de markt

Er was voor Richard geen directe aanleiding of noodzaak om zijn onderneming te verkopen. “De resultaten en vooruitzichten van Estillon waren goed. Een aantal jaren terug heb ik juist mijn andere bedrijf verkocht om mij volledig op Estillon te richten. Daarmee was een bedrijfsverkoop voor mij ook niet aan de orde. Totdat ik op een dag benaderd werd door Rodney Martin, een Mergers & Aquisition adviseur van Victoria PLC. Internationaal een toonaangevend bedrijf en fabrikant van vloerproducten met een wereldwijd netwerk. Hij legde uit dat de Victoria Group verregaande interesse had om Estillon over te nemen. Daarop besloot ik om het eerste gesprek met Rodney aan te gaan”, licht Richard toe.

De juiste drijfveer en ambitie

“Door de verkoop van mijn vorige onderneming, Forinn, had ik al ervaring met een bedrijfsverkoop”, vertelt Richard. “Destijds verzorgde Adagium hierin ook de begeleiding, naar volle tevredenheid overigens. Uit dat vorige traject was gebleken dat het ontzettend belangrijk is om te weten wat de motivatie van de overnemende partij is. Wat is de drijfveer van deze partij en welke toekomstplannen hebben zij? Aan de eerste gesprekken met Rodney hield ik een goed gevoel over. Al direct stelde Victoria PLC dat er zekerheid voor het personeel zou zijn en er juist een groei in werknemers en omzet zou ontstaan. Daarbij hadden zij voor mij een positie in de Board of Directors voor ogen. Reden genoeg om samen met Adagium aan mijn zijde de verdere onderhandelingen te voeren”.

Een goed op elkaar ingespeeld team

Richard: “De financiële componenten binnen de deal heb ik samen met Adagium uitgewerkt. Hierin kwam duidelijk de meerwaarde van het team van Adagium naar voren. Waarbij de senior adviseur écht de materie kende, maar ook de ondersteunende adviseurs precies van de hoed en de rand wisten. Dat was een op elkaar ingespeeld team dat snel en gretig acteerde en de vaart goed in het proces hield. In het voortraject, waar alle details werden uitgezocht, werkte Adagium als een geoliede machine. Daarnaast wist Adagium aan tafel het juiste gesprek te voeren en drukte zij op de juiste knoppen. Daarbij was het ook prettig dat we aan de overzijde van de tafel ook met een professional te maken hadden. Aan beide kanten was het duidelijk wat er moest gebeuren en wanneer het ook wat harder gespeeld moest worden. Dat was ook prima, het blijft namelijk een onderhandeling waarbij beide partijen hun belangen maximaal proberen te behartigen”.

Profiteren van synergievoordelen

“De bedrijfsoverdracht is voor beide partijen interessant”, stelt Richard. “Victoria PLC is onder andere een fabrikant in ondertapijten. Zij willen hun productieproces van deze ondertapijten nu naar Nederland verplaatsen. Hierdoor spelen zij in op de onzekerheid die de Brexit nog altijd met zich meebrengt. Via de nieuwe locatie in Nederland kunnen zij eenvoudig hun producten verschepen binnen Europa. Vandaar dat we hier in Uden nu ook aan de slag gaan met de bouw van een nieuw distributiecentrum. Anderzijds is deze overdracht voor Estillon relevant omdat we op deze manier evolueren van landelijke groothandel in ondertapijten naar een internationale fabrikant. Hierdoor hebben we nu de gehele productie van ondervloeren en ondertapijten in eigen hand”.

Estillon B.V. zit nu nog steviger in het zadel

“Naar verwachting zal de omzet van Estillon met 25% groeien dankzij deze overname. Inmiddels heb ik twee keer de vergadering van het Board of Directors bijgewoond. Daarbij verwacht ik dat Victoria PLC en Estillon elkaar goed zullen aanvullen. Zij hebben een echt productiegericht bedrijf, waarbij Estillon veel meer vanuit de marktbehoefte kijkt. Door de overdracht ziet er de toekomst van het bedrijf er nu nog rooskleuriger uit en zitten we nog steviger in het zadel. Dat stemt mij vanzelfsprekend zeer tevreden”, sluit Richard af.