Tips & tricks

Een goede werksfeer binnen familiebedrijven zorgt voor solidariteit

Home Kennisbank Meer solidariteit door een goede werksfeer

De loyaliteit en saamhorigheid bij managers en medewerkers binnen familiebedrijven ligt hoog. Er heerst over het algemeen een goede sfeer binnen familiebedrijven. Dit draagt bij aan de solidariteit van de medewerkers. De binding die zij hebben met het familiebedrijf is groter dan bij werknemers bij niet-familiebedrijven.

“Vanuit onze ervaring in het begeleiden van bedrijfsovernames komen wij in contact met een grote diversiteit aan bedrijven. Binnen familiebedrijven is het vaak zo dat er sprake is van een uitstekende sfeer en een loyale band”. Dit vertelt Albert Dominicus, senior partner bij Adagium. Dit wordt bevestigd in het onderzoek dat Fambizz.nl, platform voor familiebedrijven, heeft uitgevoerd.

Vaak een goede werksfeer binnen familiebedrijven

Albert: “Binnen familiebedrijven zie je vaak een gemoedelijke sfeer en een meer persoonlijke aanpak. Dit heeft een positieve uitwerking op de medewerkers. Een typisch kenmerk binnen een familiebedrijf is een gevoel van trots en loyaliteit. Bij niet-familiebedrijven is de binding met de organisatie en dit gevoel van trots in verhouding toch minder prominent aanwezig.” In het onderzoek komt naar voren dat de werksfeer binnen familiebedrijven inderdaad uitstekend is. 91% van de managers en 88% van de medewerkers hebben zich hier namelijk positief over uit gelaten. Binnen niet-familiebedrijven zie je een duidelijk verschil in waardering. Tussen de managers en het personeel: 87% ten opzichte van 79%.

Een hoge binding van werknemers aan het familiebedrijf

Albert: “Over het algemeen zie je dat wanneer de werksfeer goed is, dit de binding van het personeel met het bedrijf vergroot. De tevredenheid stijgt en dit levert een positieve bijdrage op binnen de organisatie.” Binnen veel familiebedrijven is sprake van een hoge betrokkenheid bij de onderneming en een gevoel van solidariteit. Uit het onderzoek komt naar voren dat 75% van de ondervraagden zich erg betrokken voelt binnen het familiebedrijf. Dit tegenover 67% bij medewerkers van niet-familiebedrijven. 84% van de ondervraagde werknemers zegt dat de solidariteit en het saamhorigheidsgevoel binnen de organisatie groot is.

Solidariteit binnen het familiebedrijf

Albert: “Bij een overname van een familiebedrijf zie je vaak dat de directeur van de onderneming een goed vervolg voor het personeel uiterst belangrijk vindt. Dat blijkt ook uit de gesprekken die wij voeren met ondernemers tijdens bedrijfsovernames.” Deze sterke band tussen managers en medewerkers met het familiebedrijf uit zich ook in solidariteit. Het blijkt namelijk dat 41% van de managers op zoek gaat naar een andere baan zodra een externe partij het familiebedrijf overneemt. Dit is bij niet-familiebedrijven met 22% beduidend minder.

Bedrijfsovername van een familiebedrijf

Een van de kenmerkende factoren van een familiebedrijf is dat de familieleden zowel zakelijk als privé sterk met elkaar verbonden zijn. Zo speelt vanaf de dag dat de nieuwe generatie geboren is het opvolgingsvraagstuk binnen het familiebedrijf. Vaak zijn de kinderen gemotiveerd om de toekomst van de opgebouwde familieonderneming voort te zetten. Dat brengt een hoge betrokkenheid met zich mee. Lees hier meer over de bedrijfsvoering van een familiebedrijf en met welke aspecten u bij een bedrijfsovername van een familiebedrijf rekening dient te houden.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl