Nieuws

Rondetafelgesprek overnamemarkt: “Er zijn eigenlijk altijd wel tegenvallers”

Home Kennisbank Rondetafelgesprek: “Er zijn eigenlijk altijd wel tegenvallers”

Jaarlijks komt de Brookz 500 uit, een magazine over groei, financiering en de overnamemarkt. In december verscheen de laatste editie, waarin ook een rondetafel-interview is opgenomen. Albert Dominicus, Adagium Bedrijfsoverdrachten, nam hieraan deel. Samen met collega overnameadviseurs: Bart de Volger (HLB Witlox Van den Bomen), Joost Snoep (BuyInside) en Frank van Ee (Alfa Accountants en Adviseurs).

Het onderwerp? Een terugblik op de overnamemarkt in 2023. Er is namelijk wat vertraging in de markt ontstaan, na eerder twee goede post-coronajaren. De heren staan stil bij moeizame bankfinanciering, de gevaren van earn-outs en het managen van prijsverwachtingen. Daarbij is de doorlooptijd van een overnametraject gewoon veel langer.

Overnamemarkt: een terugblik op 2023

In de wereld van fusies en overnames zijn in 2023 de nodige uitdagingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de oplopende rente die een negatieve impact had op de beschikbaarheid van financieringen van overnamedeals. Dit bemoeilijkte of vertraagde de totstandkoming van deals tussen verkoper en koper. Daarnaast stellen kopers steeds vaker strengere eisen aan verkopers, met name dankzij de onzekere economische vooruitzichten. Ook de oplopende inflatie en oorlogen in Oekraïne en Israël brengen de nodige onzekerheid.
Desondanks zijn Albert Dominicus en zijn gesprekspartners in dit rondetafelgesprek alles behalve negatief gestemd wanneer zij vooruitkijken naar de Nederlandse overnamemarkt in 2024.

Hoe kijken jullie tegen de huidige overnamemarkt aan als je het vergelijkt met de situatie van een jaar geleden?

Albert Dominicus: “Het aantal transacties neemt niet af, maar de markt is ten opzichte van vorig jaar wel iets gestabiliseerd. Qua omzet zit er bij ons misschien een verschil van 1.000 euro tussen ten opzichte van vorig jaar. Verder merken we wel dat overnametrajecten langer duren in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat koper en verkoper er langer over doen om tot een deal te komen. Dat heeft vooral met de kopers te maken die strengere eisen stellen, met banken die er langer over doen om een besluit te nemen over de financiering en met kopers die langer de tijd nemen om hun due diligence te doen.”

Lees meer over dit rondetafel-interview op de website van Brookz. Heeft u interesse om het volledige interview te lezen? Dan bestelt u het Brookz 500-magazine via deze link.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl