Het verhaal van

“We hebben aan een half woord genoeg”

Home Kennisbank Ons verhaal Vermeulen Van Gerven

In oktober 2021 presenteerde Albert Dominicus zijn tweede boek: Ons Verhaal II. Hierin werden 21 persoonlijke verhalen opgetekend van ondernemers van Oost-Brabantse familiebedrijven. Zo ook het verhaal van administratie- en belastingadvieskantoor Vermeulen en Van Gerven BV. Lees hier het verhaal uit het boek.

“We hebben aan een half woord genoeg”

Dat neven Jurry Vermeulen en Maarten van Gerven in het bedrijf van hun vaders zouden stappen was een aantal jaren geleden nog geen uitgemaakte zaak. Hetzelfde geldt voor de broer van Jurry, Jos Vermeulen, die per 1 januari 2021 officieel partner werd binnen administratie- en belastingadvieskantoor Vermeulen en Van Gerven BV. Het plotselinge overlijden van vader Jos senior in 2001 veranderde de situatie binnen het familiebedrijf voor alle betrokkenen.

“In 1981 is Vermeulen en Van Gerven BV opgericht. Mijn pa, Hans van Gerven, werkte bij de belastingdienst en Jos Vermeulen senior was in 1979 als boekhouder gestart aan huis”, legt Maarten van Gerven uit. “Onze moeders zijn zussen. Hans en Jos besloten na enkele gesprekken om de handen ineen te slaan. In aanvang huurden zij twee kamers bij familie Koppens aan de Helmondsestraat in Bakel. Ze verhuisden later naar de Gemertseweg en keerden uiteindelijk weer terug naar de Helmondsestraat waar ze ooit gestart waren. Door de jaren heen hebben zij het administratie- en belastingadvieskantoor uitgebouwd”. In 2021 bestaat Vermeulen en Van Gerven BV 40 jaar.

Plots was alles anders

Hans van Gerven stond er in 2001 ineens alleen voor. Maarten vertelt: “Het onverwachte overlijden van Jos senior was een schok binnen het familiebedrijf. Mijn vader, Hans, kon het alleen niet behappen. Er waren gelukkig drie medewerkers, Wim, Frits en Tom, die opstonden en voorstelden om tijdelijk als tussenpaus te fungeren. Zij boden een tussenoplossing zodat de nog jonge tweede generatie zich kon ontwikkelen en eventueel later kon instappen”. Jurry Vermeulen vult aan: “Er lag geen uitgedacht plan voor een overname. Na mijn studie fiscale economie was het idee om, op advies van mijn vader, eerst een jaar of vijf ergens anders te gaan werken. In 2000, na een jaar bij BDO Helmond gewerkt te hebben, werd ik gevraagd om bij Vermeulen en Van Gerven te komen werken. Ik heb dus nog één jaar met ons pa gewerkt. Waar ik alles behalve het zoontje van de baas was. Pa was juist extra streng voor mij, omdat hij mij het vak goed wilde leren. Toen hij wegviel veranderde alles binnen de familie en het bedrijf”. Maarten stapte in 2002 in het bedrijf. “Na een gesprek met mijn vader, Hans, waarin ik hem vertelde dat ik stopte bij mijn toenmalige werkgever, vroeg hij of ik in het bedrijf wilde komen werken. Hoewel ik een commerciële achtergrond heb, was ik niet direct enthousiast over accountancy. Pa overtuigde mij echter om het toch te doen. Hij legde me uit dat de omgang met mensen het belangrijkste is binnen
het werk, de financiën volgen daarop. Dat beheerste ik en later heb ik mijn juridische en fiscale kennis vergroot. Zodoende ben ik 18 jaar geleden toch in het familiebedrijf gestart”.

Sterke band in het bedrijf

Er heerst tot op de dag van vandaag een familiaire sfeer in het bedrijf. Maarten: “Veel medewerkers werken al geruime tijd binnen Vermeulen en Van Gerven. Alle medewerkers hadden een goede band met onze vaders en zij reageerden ook goed op ons toetreden. In 2011 namen Jurry en ik de aandelen van ons pa, Hans, over. Met de drie tussenpausen werd besloten dat zij rustig zouden gaan afbouwen. Afgelopen jaar stopte de laatste, ome Wim, en trad Jos Vermeulen junior per 1 januari 2021 toe als partner in het bedrijf”. Jos Vermeulen: “Als klein mannetje liep ik hier al rond in het bedrijf. Veel collega’s van toen werken er nu nog steeds. Toen mijn vader overleed was ik 17 jaar en wist ik nog niet welke route ik zou volgen. Uiteindelijk heb ik fiscale economie gestudeerd en liep ik in 2007 mijn afstudeerstage binnen Vermeulen en Van Gerven. Na afloop ben ik in het bedrijf gaan werken, met de intentie om ook een grotere rol te gaan
vervullen. Maarten en Jurry stonden daarvoor open en de afgelopen jaren ben ik geleidelijk naar deze positie gegroeid. Per 1 januari 2021 ben ik tot de directie toegetreden”.

Met trots het bedrijf voortgezet

Jurry: “In ons werk is het belangrijk om secuur te zijn, dat heb ik van mijn vader geleerd. Stiptheid en afspraken nakomen. Toen ons pa overleed werd ik een beetje in het diepe gegooid. Je denkt nog jaren van hem te kunnen leren, maar dat viel weg. Daarbij werden wij elke dag in het bedrijf, dat hij ooit heeft opgebouwd, geconfronteerd met zijn overlijden”. Jos vult aan: “Ik denk dat onze moeder trots is dat beide zoons het bedrijf van pa voortzetten”.

Maarten vertelt: “Ons pa, Hans, was sterk in het contact met mensen. Het belang van het gewone praatje met de klant, voordat je over zaken gaat praten. Wij begeleiden onze klanten vanaf het moment dat ze starten tot wanneer zij stoppen, in de goede en slechte tijden. Als je overal bij betrokken bent, dan voelt dat voor een klant ook geruststellend”.

“We hebben wel verdriet, maar we moeten door. Dan is het fijn om iets om handen te hebben dat je graag doet én waar je goed in bent”

Jos: “Een belangrijke les die wij van de drie tussenpausen leerden was om de focus te leggen op waar wij goed in zijn en overige zaken uit te besteden”.
Maarten: “Alle drie zijn wij op een natuurlijke wijze naar het aandeelhouderschap gegroeid. De overname is zakelijk goed en met respect uitgevoerd. Hierbij hebben we ook sterk rekening gehouden met de inzet van de drie tussenpausen die een waardevolle bijdrage aan het voortbestaan van het bedrijf hebben geleverd. Zij gaven ons ook de ruimte om te groeien zodat we op latere leeftijd het bedrijf over konden nemen”.

Jurry vult aan: “Omdat wij familie van elkaar zijn denken we over veel dingen automatisch hetzelfde. We hebben aan een half woord genoeg. Bij ons dus geen ellenlange vergaderingen of grote meningsverschillen. Dat maakt ons een sterk directieteam”.
Jos: “Onze vaders hebben iets moois opgezet. Dat zetten wij nu door op een eervolle manier”.

Een eventuele derde generatie in het familiebedrijf zien de drie heren absoluut zitten. Mits de interesse er bij de kinderen is en de capaciteiten aanwezig zijn. “Het zou prachtig zijn als de naam van het bedrijf, Vermeulen en van Gerven, intact blijft”, stemmen de neven met elkaar in.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl