Waarde bedrijf berekenen - Adagium bedrijfsoverdrachten

WAARDE BEDRIJF BEREKENEN: WELKE MOGELIJKHEDEN ZIJN ER?

De waarde van een bedrijf berekenen gaat verder dan berekenen wat er op dit moment verdiend wordt. Ook het verleden en de toekomst zijn immers van grote waarde om te zien wat een bedrijf waard is. Heeft u als ondernemer geen idee wat uw eigen bedrijf of een bedrijf dat u wilt overnemen waard is?

Meer info over Waardbepaling Bedrijf

Uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers de waarde van hun bedrijf veel te hoog en niet realistisch schatten. De adviseurs van Adagium bedrijfsoverdrachten weten wat de mogelijkheden zijn en hoe u de bedrijfswaarde accuraat kunt berekenen.

De waarde van uw bedrijf berekenen is zinvol als u de stand van zaken wilt weten. Deze kennis levert in veel situaties een voordeel op. Denk hierbij onder andere aan:

  • Een fusie
  • Een bedrijfsovername
  • Het overlijden van een ondernemer
  • De toetreding of uittreding van vennoten

Bij al deze gebeurtenissen is een goede voorbereiding van groot belang. Een onderbouwde en weloverwogen waardebepaling is onmisbaar bij fusies en bedrijfsovernames, maar kennis over de financiële stand van zaken is bij andere onderhandelingen ook belangrijke informatie.

WAARDE BEDRIJF BEREKENEN: TWEE KANTEN

Een waardebepaling dient dus goed onderbouwd te zijn, voordat er onderhandeld wordt. Bij een weloverwogen waardebepaling wordt rekening gehouden met twee kanten. De verkoopopbrengst moet voor de verkoper genoeg opleveren; het is immers de beloning voor levenslange toewijding en vele investeringen. Daarentegen moet de koop van het bedrijf voor een koper te financieren zijn. Als de reden voor een waardebepaling een bedrijfsovername is, moet de waardebepaling dus voor twee partijen gunstig zijn.

DE MOGELIJKHEDEN

Wat betreft de waarde van uw bedrijf berekenen zijn er enkele veelgebruikte methoden. Zo wordt er vaak gebruikgemaakt van de Intrinsieke Waarde van een bedrijf. Dit is de som van de gebouwen, de machines, de voorraden, de liquide middelen en de debiteuren van het bedrijf. Een andere methode om de waarde van een bedrijf te berekenen, is de rentabiliteitswaarde. Dit is de verhouding tussen de winst en het vermogen waarmee deze winst is verdiend. Deze twee methoden houden overigens geen rekening met de toekomstige waarde. Daarom maakt Adagium bedrijfsoverdrachten gebruik van de Discounted Cash Flow-methode.

DISCOUNTED CASH FLOW-METHODE (DCF)

Discounted Cash Flow kijkt niet naar de historische cijfers van een bedrijf, maar naar de toekomstige kasstromen. Een koper is immers niet geïnteresseerd in financiële historie, maar in wat het bedrijf gaat opleveren. Met de DCF-methode houdt u niet alleen rekening met de historie en het heden, maar ook met de toekomst. Benieuwd wat een waardebepaling voor uw bedrijf kan betekenen, of wilt u eenvoudig en accuraat de waarde van uw bedrijf berekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Adagium bedrijfsoverdrachten via info@adagium.nl of +31 (0)413 – 22 50 10.

DESKUNDIG IN VERSCHILLENDE BRANCHES

Branche FoodFood & Feed industrie

Branche Maak Industrie(Maak) Industrie

Branche BouwBouw

Branche DienstverleningDienstverlening

Branche GroothandelGroothandel

Branche LogistiekLogistiek

WILT U VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT