We praten vandaag met Jon Pieper, hij werkt als Adviseur in het team van Adagium. Jon is onlangs geslaagd voor zijn opleiding Registeradviseur Bedrijfsopvolging (RAB). Hiermee zet Jon een nieuwe stap in zijn carrière om een zelfstandig adviseur bij Adagium te worden.

De logische volgende stap

Adagium houdt zich bezig met het begeleiden van overnametrajecten van ondernemingen. De verkoop van een onderneming is complexer dan enkel het afspreken van een mooie prijs of een goede betalingsafspraak. “Je moet echt het complete plaatje voor je kunnen zien. Je focust je op de totale overdracht en de belangen die de verschillende partijen bij de overdracht zouden kunnen hebben. Deze breng je in kaart en probeer je te begrijpen,” vertelt Jon. Vandaar dat Jon, met het oog om in de toekomst zelfstandig overnametrajecten te begeleiden, de opleiding Registeradviseur Bedrijfsopvolging is gestart. “Het was voor mij de logische volgende stap om te zetten,” vult Jon aan.

Een bedrijfsoverdracht op fiscaal en juridisch vlak goed geregeld

Met zijn achtergrond in de Corporate Finance was het voor Jon een logische keuze om voor de opleiding RAB met focus op fiscale en juridische kwesties te kiezen. “Hierbij staat met name de vraag ‘Hoe kun je nu zo voordelig mogelijk een bedrijf overdragen?’ centraal. Op zo’n manier dat je niet de hoofdprijs hoeft af te rekenen bij de ficus en er geen juridische haken en ogen aan de deal zitten. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je kinderen, nadat zij het familiebedrijf overnemen, nog met een naheffing te maken krijgen omdat de overdracht niet optimaal geregeld was,” legt Jon uit.

Op weg naar zelfstandig adviseurschap

Adagium heeft een helder plan voor ogen met junior medewerkers die in de toekomst een zelfstandig adviseur willen worden. “Als je net binnenkomt en nog geen ervaring in bedrijfsoverdrachten hebt dan is het een kwestie van veel doen en leren. Dat doe je niet alleen, je werkt namelijk altijd samen met een senior adviseur. Hierbij vervul je in eerste instantie echt een ondersteunende rol, maar zul je naarmate je groeit steeds meer werk overnemen tot dat je als zelfstandig adviseur kunt optreden. Dat zijn geleidelijke veranderingen. Een dergelijke opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik weer een stap kan zetten in het zelfstandig adviseurschap,” vertelt Jon.

De fiscale aspecten in een overnametraject

De Post Bachelor opleiding RAB vanuit Avans+ ongeveer een jaar en wordt middels een casus afgesloten. “Het leuke aan de opleiding is dat je de casus vanuit je eigen expertise mag benaderen. Je presenteert uiteindelijk een fictieve casus, die wel is ingestoken en samengesteld zodat het een echt MKB bedrijf zou kunnen zijn, die je vervolgens mag verdedigen tegenover twee docenten. Je was vrij in je aanpak, maar het moest natuurlijk wel kloppen. Ik benaderde de casuïstiek met de insteek hoe je een verkooptraject van een onderneming het beste kunt begeleiden, waar bijvoorbeeld een bankier de casus vanuit het financieringsvraagstuk zou benaderen,” vertelt Jon.

Met het behalen van de opleiding RAB wordt Jon opgenomen in het Nationaal Register van Adviseurs, een mooie erkenning voor het feit dat hij geslaagd is. “Het behalen van de opleiding bevestigd dat je meer beheerst dan enkel het verkooptraject, je beheerst de fiscale en juridische aspecten en houdt echt rekening met het totaaloverzicht van een dergelijke overdracht,” besluit Jon.