“Een bedrijf kopen kan niet zonder adviseur”
Cock de Jonge, De Ploeg Straaltechniek bv

De heer De Jonge had al een tijdje het idee om iets anders te gaan doen. Toen de directeur van De Ploeg Straaltechniek bv hem polste voor overname, was hij direct geïnteresseerd. “Mijn plannen werden opeens heel concreet”, vertelt hij.

Via via kende De Jonge Adagium en nam contact op. “Toen ik eenmaal zeker wist dat ik de aankoop zou doorzetten, wist ik ook dat ik dat niet alleen kon. Ik had ondersteuning van adviseurs nodig, omdat het me ontbeerde aan kennis en ervaring over koopcontracten, intentieovereenkomsten, waarderingen, jaarcijfers, het hele financieringsplaatje, et cetera.”

Adagium begeleidde het hele aankooptraject. “Ik ben een vakman in de verkoop van straalmachines. Op het gebied van overnames was ik een leek. Voor Adagium is het gesneden koek, de adviseurs weten exact hoe een overnametraject verloopt.” Adagium deed veel. “Dat ging van het zoeken naar een accountant en notaris tot het financieel doorlichten van het bedrijf en het aankooptraject zelf.”

Met behulp van Adagium en een gedegen businessplan bleek ook de financiering goed mogelijk. “In deze tijd zijn de banken nogal terughoudend. Daarom was het goed te weten dat men vertrouwen had in deze overname.” Het hele traject duurde ongeveer zeven maanden en raakte op het laatst in een stroomversnelling. De vorige eigenaar wilde de overname namelijk per se voor 1 mei afronden. “Dat we die datum haalden, kwam doordat iedereen – Adagium, de notaris, de bank en de accountant – zijn medewerking verleende. Net op tijd vielen alle puzzelstukjes op hun plaats.”

Terugkijkend vindt De Jonge dat hij de zeven maanden echt nodig had. “Je moet ook aan het idee wennen. Daarnaast is het voor de verkoper prettig, want het geeft hem de kans het bedrijf langzaam los te laten.”

DESKUNDIG IN VERSCHILLENDE BRANCHES

Branche FoodFood & Feed industrie

Branche Maak Industrie(Maak) Industrie

Branche BouwBouw

Branche DienstverleningDienstverlening

Branche GroothandelGroothandel

Branche LogistiekLogistiek

COCK DE JONGE

Overnametraject De Ploeg Straaltechniek bv