Referentie

“Onafhankelijkheid door op je vijftigste je onderneming te verkopen”

Home Referenties Bosch & van Oers – Brevo Group

Bosch & van Oers is een gerenommeerd bouwkundig tekenbureau in het Zuiden van het land. Tweeëntwintig jaar geleden gestart door Wilson Bosch en Peter van Oers en opgebouwd tot een stabiele club met vijftien mensen dat gave woningbouwprojecten uitvoert. De partners hadden zichzelf het doel gesteld om op hun vijftigste de onderneming te verkopen om onafhankelijk te zijn. We praten met Wilson Bosch over deze grote stap en hoe zij deze doelstelling hebben behaald.

Gericht toegewerkt om onder de juiste omstandigheden te verkopen

Wilson: “Laat ik vooropstellen dat we door de jaren heen onszelf binnen de onderneming graag doelen stelden om gericht naar toe te werken. Peter heeft altijd gezegd dat hij op zijn vijftigste het bedrijf wilde verkopen om meer vrijheid te hebben. Dat idee hebben we de afgelopen vijf jaar concreet handen en voeten gegeven. Het was voor ons duidelijk dat we niet zomaar wilden verkopen. We wilden het bureau overdragen aan een partij met een toekomstvisie, waar we de juiste klik mee hadden en die zowel het personeel, de naam als het kantoor over zouden nemen. Het feit dat we daarin geslaagd zijn stemt ons beiden zeer tevreden.”

Gegroeid naar een stabiele onderneming met vaste gezichten

In 1997 startten Wilson en Peter samen hun tekenbureau Bosch & van Oers in Heeswijk-Dinther. “We zijn allebei opgeleid tot technisch tekenaar, in die tijd nog echt met de pen en het bord. Al snel kregen we het idee om samen fulltime aan de slag te gaan en de eerste opdrachten kwamen binnen. Na drie jaar kochten we een bedrijfspand en namen we onze eerste werknemer in dienst. De vraag nam geleidelijk aan toe en groeiden we door als organisatie. In 2007 kochten we een groter pand in Heeswijk-Dinther, daar zit Bosch & van Oers vandaag de dag nog steeds gevestigd. Inmiddels zijn er vijftien mensen in dienst, een vaste club met weinig verloop,” legt Wilson uit.

Van een uitvoerende naar een aansturende rol

Wilson: “Het feit dat we groeiden als onderneming betekende dat Peter en ik, met name de laatste tien jaar, meer managementtaken hebben opgepakt om het bedrijf in goede banen te leiden. Dat is een logische ontwikkeling en wordt dan ‘part of the job’. Hoewel we beide technische tekenaars zijn, waarvan nature ook onze passie ligt, hebben we die managementrol zeker met plezier vervuld.”

Eerst de interne opties onderzocht

Met het idee om de onderneming over te dragen begon de zoektocht naar een geschikte kandidaat. Wilson licht toe: “In eerste instantie zijn we intern gaan kijken of medewerkers bereid waren om het bedrijf over te nemen. Die interesse was er, dus hebben we bekeken of zij in vijf jaar in deze nieuwe rol konden groeien. Rabobank heeft ons daar in eerste instantie bij begeleid. Al snel bleek dat de medewerkers in loonfunctie wilden doorgroeien naar managementfuncties, maar geen aandeelhouder wilden worden. Dat paste namelijk niet in hun financiële situatie. Vandaar dat we verder zijn gaan kijken. Rabobank adviseerde ons om een ervaren partij in bedrijfsoverdrachten in te schakelen. Zij noemden daarbij twee namen, waaronder Adagium.”

Zoeken naar de juiste match

Wilson: “Het eerste gesprek met Adagium verliep bijzonder prettig. Zij vertelden namelijk, met een nuchtere kijk op zaken, een logisch en praktisch verhaal. Wij herkenden ons direct in de houding van Adagium, ondernemen met gezond boerenverstand. Dat was voor ons reden om met Adagium in zee te gaan. Over de lengte van het overnametraject hadden we vooraf niet direct een beeld. We dachten dat het best wel wat tijd in beslag zou nemen, je moet namelijk eerst de juiste kandidaat zien te vinden. We zochten een kapitaalkrachtige partij die paste bij het type werk dat we deden. Die onze business kende, 3D modellering in de woningbouw. Daarbij vonden we een goede klik ook belangrijk, want de toekomst van Bosch & van Oers moest gewaarborgd blijven.”

Een serieus bod van ambitieuze ondernemers sprak ons aan

“Ondertussen ging de dagelijkse bedrijfsvoering gewoon door. Wij hadden intern ook een opleidingstraject lopen om enkele medewerkers klaar te stomen voor hogere functies. Na enige tijd kwam Adagium met een serieus bod van een ambitieuze partij die zocht naar een senior tekenbureau in het zuiden van het land om hun expansiewensen verder vorm te geven. De Brevo Group wordt gedreven door twee jonge ondernemers, Robbin en Herwin, met serieuze uitbreidingsplannen. Het bod sprak ons direct aan, waardoor we het gesprek aangingen,” vertelt Wilson.

Zij zochten naar senioriteit, wij naar een partij met management skills

Wilson: “Zo’n eerste gesprek vonden Peter en ik spannend. Het kan zomaar zijn dat je met de toekomstige kopers van je onderneming aan tafel zit. Gelukkig was er direct een goede klik. Zij, Robbin en Herwin, vertelden een duidelijk verhaal over hun bedrijfsvoering, hun toekomstvisie en hoe zij naar ons bureau keken. Zij zochten echt senioriteit om hun team met jonge medewerkers aan te vullen, wij zochten een partij die qua management sterk was en feeling met onze business had. Dat waren kwaliteiten die zij goed beheersten. Toen Peter en ik weggingen na het gesprek zeiden we tegen elkaar dat dit exact was wat we zochten. Daarbij was het direct duidelijk dat zij het personeel, de naam Bosch & van Oers en het kantoor wilden behouden.”

Altijd op ons gemak dankzij onze adviseurs

Helderheid in communicatie en deskundigheid aan tafel was een belangrijke meerwaarde voor Bosch & van Oers. Wilson: “De begeleiding van Adagium was bijzonder prettig. Zij stelden duidelijke kaders en waren direct in hun communicatie. Zo werd er bijvoorbeeld in het eerste gesprek gevraagd aan de Brevo Group of de financiering ook daadwerkelijk haalbaar was, dit om zeker te weten dat we met een serieuze kandidaat aan tafel zaten. Dat bleek gelukkig het geval te zijn. Vervolgens werden we door Adagium gedurende het proces aan de hand meegenomen. Hierdoor voelden wij ons tijdens de gesprekken altijd op ons gemak. Daardoor gingen we met vertrouwen het resterende deel van de onderhandelingen in.”

Alle onzekerheid werd direct weggenomen

Wilson: “Vervolgens kwam het Due Diligence onderzoek en gingen we dieper in op de details. Het feit dat we weinig tot geen vragen kregen over de cijfers was de bevestiging dat de onderneming goed draaide. Het lastige aan dit traject was dat we het intern stil moesten houden. We mochten het pas bekend maken toen de onderhandelingen in een ver gevorderd stadium waren en de Letter of Intent getekend werd. Onze medewerkers kregen pas twee dagen voordat de Brevo Groep langs kwam op ons kantoor te horen dat de deal bijna rond was. Dat was schrikken voor de meeste medewerkers. Dat brengt namelijk vragen en onzekerheid met zich mee over de toekomst. Hierbij moet ik mijn complimenten geven aan Robbin en Herwin hoe zij op een heldere manier rust in de tent brachten en ze iedereen hebben meegenomen in hun plannen.”

Trots dat we onze doelstelling behaald hebben

“Op het moment dat de deal officieel rond was waren Peter en ik opgelucht. Het was namelijk een traject van negen maanden en ondanks dat het er al die tijd positief uitzag, ben je toch blij als het definitief getekend is. We wilden geen twee kapiteins op het schip, vandaar dat we nu nog vanuit huis op de achtergrond ondersteunen als dat nodig is. Bosch & van Oers hebben we verkoop klaar opgeleverd, nu is het aan Robbin en Herwin om hun eigen koers te varen. Daarmee hebben wij onze doelstelling gehaald om te stoppen voordat we vijftig werden,” licht Wilson toe.

Mijn advies: schakel altijd een deskundige adviseur in!

Wilson vertelt: “Terugkijkend op het gehele verkooptraject zijn wij trots op het resultaat en tevreden dat het snel en goed is verlopen. We zijn blij dat we tijdig externe deskundigheid hebben ingeschakeld in de vorm van Rabobank en Adagium. Je mist bepaalde kennis en ervaring om tot in detail de juiste juridische en financiële zaken uit te zoeken. Daarbij is de verkoop van je onderneming iets dat je niet vaak in je leven doet. Dan is het prettig als je duidelijke begeleiding krijgt zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Van begin tot eind heeft Adagium ons strak begeleid met duidelijke taal waardoor alles was te begrijpen. Dat is dan ook mijn advies aan andere ondernemers in een soortgelijke situatie: zorg dat je een deskundige adviseur in de arm of armen neemt.”

We gaan zeker weer bedrijvigheid creëren

“Het is wennen dat je dagelijkse structuur verdwijnt, ik heb nu echt een vakantiegevoel. Het is prettig om de vrijheid te hebben om te gaan en staan waar ik maar wil. Peter en ik zijn afzonderlijk van elkaar een onderneming gestart. Daarbij richt ik me echt op projectbegeleiding, het adviseren van mensen in het voortraject van een bouwproject. Daarnaast hebben Peter, ik en een andere compagnon KoLat Wonen waarbij we ons richten op het oplossen van huisvesting- en woonvraagstukken. Simpel gezegd, we gaan zeker weer bedrijvigheid creëren. Maar dan wel op onze manier met meer vrijheid, zodat ik niet gebonden ben aan productie en gewoon een dag vrij kan nemen als ik daar behoefte aan heb,” sluit Wilson af.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl