Loading...

Adagium bedrijfsoverdrachten heeft sinds 2006 meer dan 320 bedrijfsovernames begeleid in verschillende branches zoals; Food, Industrie, Bouw, Dienstverlening. Groothandel en Logistiek. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van onze bedrijfsoverdrachten die wij succesvol hebben begeleid.

Overdracht Bakkerij BACU – HEMA Bakkerijen

Jan Aldenhhuijsen, BACU Bakkerijen:

” De korte lijntjes met met Adagium waren fijn. Zij waren dag en nacht bereikbaar en zaten er bovenop. De heldere rolverdeling maakte dat het analysewerk, het bancaire gedeelte en de onderhandelingen op het bord lagen van de juiste expert binnen het team. Adagium zorgde ook voor de juridische, fiscale en notariële contactpersonen. We gingen met elkaar vol voor het goede eindresultaat”.

Alliantie Wouters Schijndel

Jan Wouters, Aannemingsbedrijf Wouters Schijndel:

“Ik wilde dat Wouters Schijndel zou blijven bestaan en de werknemers konden blijven. Reden genoeg om zaken met mijn accountant te bespreken. Hij adviseerde mij om met Adagium contact op te nemen, een serieuze partij met kennis van zaken. Na het eerste gesprek heb ik hen gevraagd om een bedrijfswaardering uit te werken. Dat was het startpunt om te weten waar het bedrijf stond. Het prettige aan Adagium is dat zij doorpakken en de vaart in het traject houden. Zij voorkwamen dat er stiltes vielen in het proces en maakten optimaal gebruik van het momentum. De kennis en de regie over het proces maakte van Adagium de juiste adviseur dat ons heeft bijgestaan in dit traject.”

Wouters Schijndel

Overdracht Infoplaza

Menno Bom, Infoplaza:

“In 2018 hebben wij Buienalarm overgenomen. Adagium heeft ons bijgestaan in dit overnametraject. Mede dankzij Adagium wisten we de juiste tactiek te bepalen om Buienalarm succesvol over te nemen. Waar met name de jongere generatie actief gebruik maakt van de app van Buienalarm, zien we dat een oudere doelgroep Weerplaza raadpleegt. Weeronline bedient een grotere doelgroep en biedt met name mensen die op reis gaan veel waarde. Eind 2019 vonden we elkaar en spraken we de intentie uit om gezamenlijk het overnametraject in te gaan. We wisten dat we voor deze overname een financiering moesten rondkrijgen en vandaar dat we Adagium ingeschakelde om geschikte investeringskandidaten te vinden. Daar kwam het brede netwerk van Adagium van pas. Binnen dit proces pakte Adagium haar natuurlijke rol door ons te adviseren in het maken van de juiste keuzes en om het gehele proces van het verkopen van de aandelen in goede banen te leiden.”

Overdracht Votech

Rolf Michiels, Votech:

We zijn verheugd om deel uit te maken van de Duravant groep van wereldklasse merken en automatiseringsoplossingen”, zei Rolf Michiels, Directeur Project Sales bij Votech B.V. “Het is voor ons een geweldig vooruitzicht om ons aan te sluiten bij het Fischbein-team en onze klanten beter van dienst te kunnen zijn door middel van een gezamenlijke strategie. Adagium begeleidde Votech B.V. bij deze bedrijfsoverdracht en wist vanuit haar netwerk de geschikte strategische koper te vinden.”

Frumarco

Overdracht Frumarco

Paul Visschers, Frumarco:

“Frumarco had een duidelijke groeistrategie voor ogen. Paul: “Stilstand is achteruitgang. Vandaar dat wij binnen het bedrijf onze strategische positie altijd willen versterken. Zo’n twee jaar geleden ben ik voorzichtig de gesprekken gestart met de zeer gewaardeerde familie Hensen, die de stroopfabriek Canisius in eigendom hadden. Hoewel dat in eerste instantie afgehouden werd door de familie, merkte ik na verloop van tijd dat er ruimte ontstond voor het idee. Ik heb met onze eigen accountant diverse berekeningen gemaakt en gekeken naar wat er mogelijk was. Het was voor ons duidelijk dat een overname adviseur ons gedurende dit traject kon begeleiden om tot het gewenste resultaat te komen. Die adviserende partij vonden wij in Adagium. In het verleden hebben we vaker een bedrijf overgenomen, destijds zonder adviseur. Ik wilde in dit geval de expertise aan tafel om met name de details van de overname uit te werken, zodat alles volledig goed was vastgelegd. Na het eerste gesprek met Adagium, dat al in 2018 plaatsvond, merkte ik een duidelijke klik. Zakendoen is een zakelijke aangelegenheid, maar dat doe je met mensen. Dat moet bij elkaar passen en dat gevoel had ik bij Adagium. Op hoofdlijnen waren wij er al uit met de familie Hensen en bij beide partijen was de intentie aanwezig om de overname tot een goed einde te brengen”.

Overdracht IBN Facilitair – Toekomst Schoonmaakbedrijven

Niel Cortenraad van IBN Facilitair:

“Door handelen van de adviseurs van Adagium werden we in de beginfase direct concreet”. Naast dat zij technisch goed onderlegd waren, had Adagium oog voor de emotionele component. Ze gaven de verkoper de benodigde tijd en ruimte om afscheid te nemen van zijn familiebedrijf. Adagium voelde de verhoudingen in het traject uitstekend aan en legde dingen eenvoudig uit. Hun pragmatische aanpak hielp ons om de neuzen allemaal dezelfde kant op te houden tijdens het overnameproces”.

Whyellow

Whyellow sluit zich aan bij House of Clouds

Michiel Lampe, aandeelhouder Whyellow:

We zijn uitstekend begeleid door Adagium in dit proces. Ze hebben de expertise rondom aspecten waar ik minder mee bekend ben. Ze hebben in elke fase alles uitgelegd, je wordt ook overstelpt met allerlei vragen waar je normaal gesproken niet over nadenkt. Er zijn veel nuances en details waar op gelet moet worden. Je maakt namelijk afspraken naar de toekomst toe. Ik heb het gevoel dat het resultaat voor beide partijen goed uitgebalanceerd is, iets wat je zelf nooit voor elkaar kunt krijgen. En niet geheel onbelangrijk, tijdens onze samenwerking hebben we veel plezier gehad in het proces.Adagium heeft mij geholpen om bij de kern te blijven”.

Overdracht VAKO

Nanne Valkenburg van VAKO:

Adagium heeft ons bij de hand genomen om ons door het proces te leiden. Zo volgden er een uitgebreid boekenonderzoek om onze cijfers door te lichten en onderhandelingen over afspraken en voorwaarden. We zochten een partij die ons kon helpen met deze complexe constructie. Vako is een internationaal bedrijf, net als de kopende partij. Daar krijg je in het traject met een andere taal te maken en ook andere wet- en regelgeving. Wij zijn alle twee cijfermatig redelijk onderlegd, maar met name contractueel was dit uitermate complex. Adagium heeft hierin nauw samengewerkt met ons advocatenkantoor en beiden hebben voor ons gezorgd dat we eruit gehaald hebben wat we wilden”.

Vako
Acuro

Fusie Acuro

Christiaan Huijbreghs, Acuro:

“Adagium zat ons flink achter de broek aan om alle deadlines te halen. In augustus voerden we de eerste inhoudelijke gesprekken en in november is alles getekend. Dat was mede mogelijk omdat we elkaar al zo goed kenden. We waren in staat om alle fiscale, juridische, bancaire en notariële zaken snel en adequaat te regelen, doordat de juiste contacten voortkwamen uit het netwerk van Adagium. Alle formele zaken werden door Adagium op een informele manier georganiseerd. Zij hebben op een hele accurate wijze en met kennis van zaken het proces begeleid. De kernzaken werden aan de voorkant direct uitgesproken waardoor vertraging later in het proces werd voorkomen. Het concrete handelen van Adagium werkte als een procesversneller”.

Overdracht Young Safety Professionals

Carolien de Vries, Young Safety Professionals:

“Adagium heeft voor beide partijen de doelen helder gekregen en daarna een waardebepaling uitgewerkt. Zij hebben mij tijdens elke stap in proces begeleid. Vervolgens hebben we een voorstel uitgebracht en waren we er snel uit met Peter. Een schot in de roos dus. Samen met Adagium hebben we vervolgens alle afspraken gemaakt en details uitgewerkt. Toen ik destijds met Peter het bedrijf opstartte, waren we met zijn tweeën. Dan heb je iemand om op terug te vallen. Nu heb ik een grote verantwoordelijkheid om het bedrijf alleen voort te zetten. Gelukkig was Adagium ook daar om te sparren en gaven ze mij op bepaalde momenten het vertrouwen. Het was precies de begeleiding die ik nodig had. Zowel Peter als ik zijn erg blij met de uitkomst van de overdracht. Dat is op het conto van Adagium te schrijven. Zij hebben mij gedurende het proces bij de hand genomen. Er volgden geen verrassingen meer uit de hoge hoed en we werkten stapsgewijs naar het einde van het traject”.

Overdracht Noodliften

Pim Houter, Noodliften:

“Via onze accountant kwamen we dan ook bij Adagium uit. Adagium werkte een waardebepaling van Noodliften uit. Gezamenlijk werd er een lijst met potentiële kopers opgesteld en volgden er in 2020 enkele gesprekken met kandidaten. Na de corona uitbraak haakte de eerste potentiële koper in april 2020 helaas af. “Desondanks heeft het traject niet echt stilgelegen. Samen met Adagium hebben we die kandidatenlijst weer aangevuld. We bespraken verschillende scenario’s. Van een buitenlandse overnamepartij tot aan andere liftbedrijven en grotere installatiebedrijven. Adagium vond een nieuwe kandidaat waar we vertrouwen in hadden. Op hoofdlijnen en prijs waren we er snel uit. De adviseurs van Adagium hebben ons elke stap uitgelegd zodat wij konden plaatsen wat er gebeurde en van ons gevraagd werd. Het overnametraject nam enkele maanden in beslag en op 1 juli 2021 was het officieel rond. Dat was de dag dat we tekenden bij de notaris”.

Overdracht Gijsen Advies

Mark Ruijs, Gijsen Advies:

“De eerste stap om te zetten was het uit laten werken van een waardebepaling. Via een relatie kwam Adagium uit de bus. We zijn het gesprek aangegaan en hadden het vertrouwen in Adagium. Het is duidelijk dat we zo’n traject niet zonder een partij als Adagium hadden kunnen doorlopen. De complexiteit van het traject, daar heb je experts voor nodig. Daarbij hield Adagium ons ook in balans en gaven ze soms tegengas. Wij wilden namelijk snel meters maken en vooruit. Dat is het ondernemerschap dat in ons zit. Maar in dergelijke onderhandelingen is het soms juist goed om in te schikken of om de juiste momenten te kiezen om je punt te maken. Dat beheerst Adagium als geen ander”.

Gijsen advies
Stolwijk

Totstandkoming medewerkers-participatieplan

Suzan Besselink, Stolwijk Kelderman:

Nadat de partners heldere uitgangspunten op papier hadden gezet, schakelden zij Adagium in om het plan samen verder vorm te geven. In 2019 begeleidde Adagium het Wijchense Philipsen Accountants en Fiscalisten ook bij het aangaan van een samenwerking met Stolwijk Kennisnetwerk. Joost: “Daarbij ontstonden een goed contact en positieve ervaringen. Adagium bracht kennis en objectiviteit mee in het traject en vormde een uitstekende sparringpartner. Adagium was bij een aantal gesprekken aanwezig. Zij hielden de helikopterview, iets wat lastig is om zelf te hanteren in een dergelijk traject. Daarnaast beschikken zij over kennis van wet- en regelgeving en hielden zij ons, vanuit hun objectieve focus, een duidelijke spiegel voor. We hebben, gedurende het traject, alles met Adagium afgestemd”

Overdracht Detail 4 retail

Leon Elders, Detail4Retail:

“Met Adagium was er direct een klik. We kennen dezelfde mensen en zij werken onder het mom: van dik hout zaagt men planken. En dat past bij ons”, stelt Leon. “Ik maak snelle keuzes en onderneem vaak op onderbuikgevoel. Het gevoel was dusdanig goed en vertrouwd, dat we direct gestart zijn. Er was een duidelijke rolverdeling tijdens het overnametraject. Adagium wist precies hoe te handelen en welke posities in te nemen gedurende het proces. Een ‘good cop, bad cop’ situatie waarbij zij de harde gesprekken voerden en wij de prettige contacten met de verkopende partij konden onderhouden. Voor ons was het belangrijk dat we er op een fatsoenlijke manier met elkaar uitkwamen, omdat we ook na de overname nog met elkaar te maken zouden hebben. Met de aanpak van Adagium was dat gelukkig mogelijk”.

TB wissing

Overdracht Technisch Buro Wissing

Leon Mutsaers, Technisch Buro Wissing:

“Via mijn overbuurman, die docent is bij Avans Hogescholen, kwam ik in contact met Adagium. Zij zijn namelijk actief bij het begeleiden van studenten. De eerste contacten waren direct positief. Nadat zij met een waardering kwamen, besloten we om het vervolgtraject ook met Adagium in te gaan. Dat wilden we duidelijk door een onafhankelijke partij laten doen. “We merkten direct dat Adagium met een objectieve blik naar het proces keek. Namelijk uitsluitend naar wat het beste was voor het bedrijf, zonder voorkeuren naar een van de partijen. Daarbij heeft Adagium ervaring in het proces en de bijbehorende ervaringen, spanningen en emoties. Het feit dat de voor ons complexe materie heel open en duidelijk besproken werd, maakte het proces goed te volgen voor ons allemaal. Wat voor mij belangrijk is, is dat het bedrijf in goede handen is. De toekomst is verzekerd en alle medewerkers behouden hun baan. Voor hen verandert er in feite niets”.

Overdracht OnzeCoach

Annette van Engelen, OnzeCoach:

“Gedurende het traject zorgde Adagium ervoor dat beide partijen op dezelfde lijn bleven. Ook later in het traject, toen er harde noten gekraakt dienden te worden, wekte de bemiddelende functie vertrouwen op in de weg naar een positief eindresultaat. Dat is echt de kracht van Adagium. In het boekenonderzoek dat volgde kwam er veel op mij af. Ik vond het prettig dat ik hierin kon rekenen op de nauwkeurigheid, kennis en begeleiding van Adagium. Het feit dat de tegenpartij, net als ik, open kaart speelde was prettig. Zo gaven zij bijvoorbeeld inzicht in het boekenonderzoek en al hun opmerkingen”.

Onze coach
Oxhill7

Overdracht OXHILL7

Milo van Osch, OXHILL7:

OxHill7 besloot om Adagium in te schakelen voor de begeleiding rondom deze overname. “Vanuit de bank werden twee partijen geadviseerd, maar ik had direct de klik met Adagium. Integer, betrouwbaar en professioneel. Dat kwam duidelijk naar voren. Daarbij hebben ze kennis van zaken. Adagium gaf richting en bewaakte het proces. Adagium nam ons stap voor stap mee in het traject. Ze legden alles zeer duidelijk uit. Dat was een hele prettige ervaring. Het advies van Adagium in de gekozen constructie werkte uitstekend. Het bood ons namelijk de mogelijkheid om de rondes die nog zouden volgen ook goed te doorlopen. Daarbij bleek Adagium ook een volledig onafhankelijke partij te zijn”.

Overdracht Compose Network Connections

Hans van Vught, Compose Network Connections:

“We hadden heel duidelijk de wens om een organisatie te vinden die complementair zou zijn aan Compose. Er volgden enkele oriënterende gesprekken met potentiële kopers. Tijdens deze oriëntatie ben ik ook in contact gekomen met Adagium. Zij hadden reeds een connectie met het advocatenkantoor waarmee ik samenwerkte. Na enkele positieve gesprekken had ik een vertrouwd gevoel. Reden genoeg om met elkaar in zee te gaan. De uitgangspunten werden duidelijk gecommuniceerd en vroegtijdig zijn alle afspraken opgevolgd. Adagium nam met verve de rol van intermediair tussen koper en verkoper op zich. Gedurende het hele proces wisten we wat we van elkaar konden verwachten. Van begin tot eind zorgde Adagium voor helderheid.”

Overdracht Cargo Service Europe (CSE)

Martijn Vos, CSE:

“In de elf jaar dat CSE bestaat is het bedrijf flink gegroeid. In de beginfase was het pionieren, maar samen met mijn compagnon hebben we een sterk en gezond bedrijf neergezet. Het was echter zo dat ik het voortouw nam en de kar trok. Ik wilde deze situatie in de komende jaren veranderen en mijn compagnon uitkopen. Via onze bank zijn wij in contact gekomen met Adagium. Met Adagium had ik direct een klik en kon ik sparren. Een overname van aandelen was voor mij nieuw en voor deze complexe materie wilde ik een goede adviserende partij aan boord. Adagium werkte de bedrijfswaardering uit en adviseerde in de te volgen strategie voor de onderhandelingen. Uiteindelijk zijn wij uit de onderhandelingsfase gekomen en hebben we de overname zakelijk afgerond”.

Overdracht Van Berkel Logistics

Hein van Berkel, Van Berkel Logistics:

“Van Berkel Groep heeft door de jaren heen meerdere bedrijfsovernames afgerond. Eenvoudige overdrachten voeren wij zelf uit, zonder begeleiding. Voor grotere overnames slaan wij altijd de handen ineen met een professionele partner. Hierin zoeken wij een adviserende partij die past bij het proces. In het verleden hebben wij al vaker samengewerkt met Adagium. Zij kennen Van Berkel Groep, onze markt en deze omgeving als geen ander. Daarbij voelden wij aan dat we binnen deze overname behoefte hadden aan een volwaardige sparringpartner om tot een passende oplossing te komen voor beide partijen. Adagium heeft zeer kundig de vertaalslag gemaakt van de afspraken op hoofdlijnen naar de uiteindelijke contractstukken. Er zijn natuurlijk veel belangrijke details die uitgewerkt moesten worden. Dat in combinatie met het sparren over de aanpak maakte de samenwerking met Adagium uiterst waardevol”.

CAD Accent logo

Overdracht CAD Accent

Peter van Houwelingen, CAD Accent:

“Nadat is besloten had dat verkoop of een fusie de beste oplossing was, ging ik op zoek naar een partner die hierbij kon helpen. Eén van de partners binnen Adagium kende ik via een gemeenschappelijke vriend. We konden snel schakelen en sparren indien dat nodig zou zijn. Daarbij had ik ook goede verhalen gehoord over Adagium. De samenwerking startte met een waardebepaling van CAD Accent en een opgesteld informatiememorandum. Samen hebben we naar een overnamekandidaat gezocht. Arkance Systems bleek al snel de gedroomde kandidaat. Alle partijen kijken met tevredenheid terug op het overnametraject. Om je bedrijf letterlijk te verkopen, dat is niet niks. Dan komt er zoveel op je af waar je geen weet van hebt, dat kun je niet zelfstandig. In de onderhandelingen willen beide kanten tot een overeenstemming komen, maar wel het liefst zonder zelf te veel toe te geven. Adagium pakte daarin de perfecte rol en zij zetten telkens de juiste sfeer neer. De mogelijkheid om even snel te schakelen en af te stemmen werkte bijzonder prettig”

Overdracht Topking

Edwin Hak, Topking:

“Nadat is besloten had dat verkoop of een fusie de beste oplossing was, ging ik op zoek naar een partner die hierbij kon helpen. Eén van de partners binnen Adagium kende ik via een gemeenschappelijke vriend. We konden snel schakelen en sparren indien dat nodig zou zijn. Daarbij had ik ook goede verhalen gehoord over Adagium. De samenwerking startte met een waardebepaling van CAD Accent en een opgesteld informatiememorandum. Samen hebben we naar een overnamekandidaat gezocht. Arkance Systems bleek al snel de gedroomde kandidaat. Alle partijen kijken met tevredenheid terug op het overnametraject. Om je bedrijf letterlijk te verkopen, dat is niet niks. Dan komt er zoveel op je af waar je geen weet van hebt, dat kun je niet zelfstandig. In de onderhandelingen willen beide kanten tot een overeenstemming komen, maar wel het liefst zonder zelf te veel toe te geven. Adagium pakte daarin de perfecte rol en zij zetten telkens de juiste sfeer neer. De mogelijkheid om even snel te schakelen en af te stemmen werkte bijzonder prettig”

Topking
Van den Heuvel

Overdracht Van den Heuvel logistiek

Arjan van der Heijden, Van den Heuvel Logistiek BV

“Er was behoefte aan een tweede strategische locatie zodat wij konden pendelen tussen onze locaties. Daardoor kunnen wij efficiënter gaan rijden. Dat bespaart ons tijd, maakt sneller leveren mogelijk en heeft een positief effect op onze ecologische footprint. Vanuit mijn bancaire ervaring kende ik zowel Adagium als andere Corporate Finance partijen. De no-nonsense aanpak van Adagium en het feit dat zij benaderbaar zijn, gaf ons het vertrouwen om direct voor Adagium te kiezen. De eerste gesprekken met Adagium voelden goed en legde de basis om het traject samen verder vorm te geven. Het overnametraject bleek meer complex te zijn dan wij aanvankelijk dachten. Adagium hield continu een vinger aan de pols en legde ons ook stapsgewijs uit wat er verwacht werd. Dat heeft Adagium subliem gedaan. Adagium was echt de regisseur van het project. Zij hielden het tempo erin en vormden een uitstekend klankbord. Alle tijdlijnen die gepland werden, werden ook gehaald”.

Overdracht Megaflex

Bart van Limpt, Megaflex Bladel BV

“Mijn vader en ik hebben door de jaren heen regelmatig gespard over de toekomst van het bedrijf. Hierbij hebben we opvolging vanuit de familie ook uitgebreid besproken. De conclusie was echter dat geen van ons drieën de onderneming over wil nemen. Vanuit ons netwerk zijn we bekend met Adagium en zijn we een oriënterend gesprek aangegaan en is besloten om Adagium in te schakelen als deskundige begeleiding. We hebben bewust gekozen om het traject snel af te ronden. Het was dan ook prettig dat Adagium er goed de vaart in hield. Ze zaten er kort bovenop en wij handelden ook snel om alle informatie aan te leveren. Aan onze kant hadden we namelijk een accountant ingeschakeld die ons hielp alle informatie en cijfers uit te zoeken en aan te leveren. Er waren hele korte lijnen met Adagium en we hadden constant het gevoel dat alles in goede handen was. Adagium had een hele nuchtere aanpak en ontzorgde ons volledige van begin tot eind. Het traject liep natuurlijk op de achtergrond door, maar wij hoefden nergens aan de bel te trekken en konden ons richten op de dagelijkse werkzaamheden.”

Overdracht Dalco Food BV

Marian Wagemakers, Dalco Food BV

“De vraag naar vegetarische producten groeit snel, maar de concurrentie is groot. Daarnaast speelde voor mij ook een rol dat er binnen mijn eigen gezin geen opvolger is. Het veiligstellen van de toekomst van ons bedrijf was voor mij van groot belang. Zo kwam er een kans op ons pad waarmee ik mogelijkheden zag om de kwaliteit en het vervolg van Dalco voort te zetten.Hilton Food zet, als een van de grote producenten en verpakkers van vers vlees in Europa en Australië, in op een flinke groei op de vegetarische markt. “We zijn in 2017 koffie gaan drinken. De interesse was wederzijds. Adagium heeft ons geholpen met de contracten en de invulling van de nieuwe rolverdeling. Adagium heeft me de ruimte gegeven om mijn eigen mening te blijven vormen en om mijn verantwoordelijkheid te nemen waar wenselijk. Ik ben heel tevreden over hoe het is verlopen,”