We gaan in gesprek met Joris Kersten. Hij is in de periode van 2010 tot 2014 werkzaam geweest bij Adagium in de functie van corporate finance adviseur. We kijken met hem terug op zijn tijd bij Adagium en wat hij in de jaren daarna is gaan doen.

Altijd een interesse gehad in bedrijfsoverdrachten

Joris Kersten, 38 jaar, woonachtig in Erp, vader van Floor en Sophie, gelukkig met zijn vriendin Debby en eigenaar van Kersten Corporate Finance. De carrière van Joris is niet bepaald saai te noemen. Hij heeft door de jaren heen alle hoeken van de wereld gezien. Het is mooi om te zien hoe Adagium mede een basis is geweest om zijn verdere toekomst op te bouwen. Allereerst heeft hij Bedrijfskunde gestudeerd aan de Universiteit Tilburg. Na zijn studie heeft hij gewerkt bij McGraw Hill in Londen, waar hij accountmanager Benelux was voor het uitgeven van financiële boeken. Eenmaal terug in Nederland zocht hij naar een bedrijf dat actief was in het begeleiden van bedrijfsoverdrachten in het MKB. “Daar was ik toen specifiek naar op zoek omdat dit ook mijn studierichting was geweest. Daar lag veel interesse, mede ontstaan door het van dichtbij meemaken van de verkoop van het bedrijf van mijn ouders,” licht Joris toe.

Joris vervolgt: “De naam van Adagium ging rond, dus ik zocht hen op. Zodoende ben ik 1 januari 2011 bij Adagium aan de slag gegaan als junior fusie en overname adviseur. Ik maakte toen bedrijfswaarderingen en informatie memoranda, ik begeleidde Due Diligence onderzoeken, leverde financiële gegevens en documentatie aan bij stakeholders zoals advocaten en juristen en ik was aanwezig bij gesprekken en onderhandelingen bij onze klanten.”

“Ik was in aanvang meer assisterend maar groeide uiteindelijk naar een zelfstandige functie. Het was superleuk werk en ontzettend veelzijdig. Ik vond de afwisseling erg leuk tussen enerzijds de berekeningen en financiën en anderzijds het persoonlijke contact en het netwerken. Ik kan wel zeggen dat ik onder de vleugels van Adagium het vak heb geleerd,” vertelt Joris.

“Mijn carrière kreeg een interessante wending”

Na vier jaar werkzaam te zijn bij Adagium besloot Joris zijn eigen onderneming te starten. Binnen twee jaar was hij volledig zelfstandig aan de slag. Zijn carrière heeft een interessante wending gekregen. Joris: “Toen ik mijn eigen bedrijf opstartte gaf ik deeltijd les aan de universiteit. Daarnaast begeleidde ik ondernemers bij de verkoop van hun bedrijf waarbij ik me wat meer op waarderingen richtte. Door de ervaring met het lesgeven werd ik op een gegeven moment gevraagd om trainingen Business Valuation te gaan geven. Die training geef ik vandaag de dag wereldwijd op grote investeringsbanken in New York, London, Hong Kong en Midden Oosten. Daarnaast ben ik als docent verbonden aan Nyenrode Universiteit, TIAS Business School, Maastricht School of Management en SP Jain School of Global Management in Sydney.”

“Wat het leukste is wat ik tot nu toe gedaan heb? Dat ik op het hoofdkantoor van Morgan Stanley in New York, een van de grootste investeringsbanken ter wereld, training mocht geven aan analisten en overnameadviseurs,” vertelt Joris trots.

Heel down to earth en altijd bereikbaar

We kijken nog even terug op de tijd dat Joris bij Adagium werkzaam was. Wat is hem nu het meest bijgebleven, na al die jaren? “De cultuur bij Adagium is erg prettig, niet ingewikkeld maar heel down to earth. Ik heb op een hele natuurlijke manier in mijn functie kunnen rollen. Ik kreeg veel vrijheid. En als ik aan de leukste opdracht terugdenk waar ik aan mee heb bijgedragen dan is dit de aanvraag voor een financiering van grote digitale reclamemasten. Dat was best een uitdagende opdracht, om de juiste investeerder te vinden. Maar het is zo gaaf wanneer dat dan lukt en dat deze onderneming dan tot een succes wordt neergezet. Ik vond het erg leuk om aan zo’n compleet nieuwe dienst bij te dragen,” aldus Joris.

“O ja, wat ik ook erg kenmerkend vind voor Adagium, is ‘er zijn voor de ondernemer’. Zo’n ondernemer zit ’s avonds om 23.00 uur voor de tv en vraagt zich ineens iets af, of hij het wel goed doet. Dan wil hij met iemand kunnen praten. Nou, dat kan bij Adagium,” sluit Joris met mooie woorden af.