Deal

Aandelenoverdracht Installatiebedrijf Werkendam. “Deze duurzame oplossing werkt.”

Home Kennisbank Het verhaal van Installatiebedrijf Werkendam

Installatiebedrijf Werkendam B.V., ook wel IBW genoemd, wist de continuïteit van hun organisatie te waarborgen in 2023. Middels een gefaseerde aandelenoverdracht stapten 2 aandeelhouders uit (Ron Bresser en Jos van Ojen) en verworven 3 bestaande aandeelhouders een groter belang (Joost Peters, Gerrit Vermeulen en Arie de Heer). Anco van den Heuvel, sinds 2006 aandeelhouder en directeur van IBW, behoudt zijn positie. Hij vertelt over de totstandkoming van deze transactie.

Al 47 jaar de verbindende factor

Sinds 1977 draait IBW als een geoliede machine in installatiewerk. Destijds opgericht door meneer de Heus en Jos van Ojen. Gespecialiseerd in werktuigkundige installatietechniek en dak- en geveltechniek. Anco vertelt: “Onze opdrachtgevers lopen uiteen. Van aannemers en projectontwikkelaars tot gemeenten, bedrijven en particulieren. En alles daar tussenin. We richten ons op nieuwbouw en renovatie van gebouwen en utiliteitswerk. Door de jaren heen zijn we gegroeid tot 90 mensen en realiseren we bijzonder mooie projecten. In 2006 verkochten meneer de Heus en Jos van Ojen alle aandelen middels een management buy-out. Jos werd weer aandeelhouder, net als Ron en ik. Sindsdien stonden wij aan het roer van IBW.”

Zelf werkt Anco al sinds 1988 in het bedrijf. “Toentertijd gestart met vakantiewerk. Vervolgens doorgegroeid van assistent-loodgieter naar monteur tot bedrijfsleider en directie. Vanaf 2006 zetten we de groei gestaag door.”

Aandelenoverdracht in fasen

De 3 heren spraken af dat wanneer zij de leeftijd van 65 bereiken het moment daar is om te stoppen. Anco: “Dat was de gedachte, maar er was nog geen uitgestippeld plan. In 2020 kwam het moment daar dat Ron en Jos dachten aan uitstappen. Samen met Adagium gaven we dat proces toen vorm. Naar volle tevredenheid overigens, met een slimme oplossing. Jos en Ron verkochten een deel van de aandelen aan enkele medewerkers. Daarbij is het plan opgetuigd dat zij gedurende 3 jaar gefaseerd terugtreden en de nieuwe aandeelhouders een grotere rol nemen.”

De plannen die in 2020 gemaakt zijn, werden in 2023 tot een passend eind gebracht. “De klik met Adagium is erg goed, dus de keuze om hen als adviseurs in te schakelen was snel gemaakt. Team Adagium kwam vervolgens met de constructie waarbij Jos en Ron het restant van de aandelen konden overdragen.”

De meerwaarde van interne opvolging

IBW kiest er bewust voor eerst intern te zoeken naar opvolging. Anco: “Dat zijn kundige mensen die je kunt vertrouwen, zij kennen ons bedrijf door en door. Dat voelt goed. Bovendien wilde ik niet zelf alle aandelen overnemen. Het is eenzaam aan de top, daarbij is het prettig om te kunnen sparren. Waar we jarenlang een directie vormden met 3 mensen, bestond het team vanaf 2020 uit 6 personen. Dat gaf een andere dynamiek. Verder veranderde er niet veel. Al die jaren konden Jos, Ron en ik elkaar blindelings vertrouwen. En dat is in de nieuwe samenstelling net zo.”

Zij weten hoe de hazen lopen

“Het is bijzonder prettig om adviseurs te hebben die je bij de hand nemen en begeleiden”, stelt Anco. “Adagium voerde de waardebepaling uit, kwam met de overname- en financieringsconstructie. Dit werd direct op een ijzersterke manier onderbouwd, zodat het in één keer geaccepteerd werd door de bank. Daar komt de expertise van Adagium om de hoek kijken. Gedurende het proces gaven zij gericht advies. Toen er op een bepaald punt een patstelling ontstond tussen de aandeelhouders, hebben zij dit gladgestreken. Het proces verliep van begin tot eind vloeiend en natuurlijk.”

Een mooie toekomst voor IBW

Anco had in deze aandelenoverdracht een bijzondere positie, waarbij hij 2 petten op had. “Enerzijds diende ik mijn bestaande aandelen te verkopen, net als Ron en Jos. Om ze vervolgens weer terug te kopen, samen met de aanblijvende aandeelhouders. Dan wil je in eerste instantie natuurlijk zo veel mogelijk waar voor je geld, maar anderzijds besef je dat de prijs realistisch en financierbaar moet zijn. Dat is zeker zo wanneer je de continuïteit van het bedrijf goed wil borgen. Daarin bleek Adagium ook een prettige sparringpartner die daarin de juiste raad gaf.”

Mede dankzij deze uitkomst gaat IBW een positief toekomstperspectief tegemoet. “Met de nieuwe aandeelhouders aan boord staat er een sterk team waarmee we de komende jaren vooruit kunnen. Daarnaast hebben we mooie projecten binnengehaald en zit er genoeg in de pijpleiding. We staan te boek als een betrouwbare partner binnen onze markt, dat willen we graag verder uitbouwen.”

Een nieuw hoofdstuk

Begeleiding in een dergelijk traject is onmisbaar. Dat staat als een paal boven water, volgens Anco. “Het liefst richt ik mij op loodgieterswerk en onze dagelijkse business. Dan is het fijn dat een partij als Adagium het gros van het werk uit handen neemt. Zij regisseerden het proces zodat wij ons op onze werkzaamheden konden richten. En mochten er ontwikkelingen of verrassingen de revue passeren, dan weet Adagium adequaat te handelen.”

De aandelenoverdracht werd officieel afgerond op 18 oktober 2023. “Voor Jos en Ron sloot hiermee een hoofdstuk, maar ze werken nog steeds bij IBW. Als bedrijf sloegen we de bladzijde om en schrijven we nu elke dag verder. De komende jaren blijf ik mij onverminderd inzetten voor ons prachtige bedrijf.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl