Deal

De deal die niet doorging, maar toch succesvol was

Home Kennisbank Het verhaal van Bob van Leur

Een overnametraject beschouwt men in de regel als succesvol zodra er daadwerkelijk een bedrijfsaankoop plaatsvindt. Maar ook wanneer een bedrijfsovername niet doorgaat, kunnen de beoogde kopers tevreden zijn. Dat bewijzen Bob van Leur en Paul Kox. Zij schakelden Adagium in om een grote verfspecialist in Nederland over te nemen. En ondanks dat de aankoop afketste, zien zij dit toch als een succes. “Een ‘nee’ kan namelijk ook een heel fijn antwoord zijn.” Bob van Leur vertelt over hun ervaringen met dit beoogde overnametraject.

Complementair aan elkaar

Paul Kox en Bob van Leur kennen elkaar van hun tijd op Aruba. Bob: “We speelden hockey bij de Arubaanse hockeyclub en Paul liep stage bij mijn marketingbureau. Er ontstond een hechte band en we raakten bevriend. De familie van Paul zit al jarenlang in de verf. Zijn vader had in het verleden de grootste verfhandel in Noord-Holland, opgericht door zijn opa. Zodoende is hij zo’n 3 jaar geleden gestart bij een soortgelijke firma in de verfbranche. In feite met de intentie om het bedrijf op termijn over te nemen. Paul vroeg mij om samen het bedrijf aan te kopen. We zijn namelijk erg complementair aan elkaar. Hij is sterk in automatisering, processen en finance, ik in strategie, commercie en export.”

Een stroperig proces

Ze zochten bewust een overnamekantoor buiten de Randstad. Bob: “De verfspecialist is gevestigd in de buurt van Amsterdam. Wij wilden graag met een volledig onafhankelijke partij samenwerken. De daadkracht en het nuchtere karakter van Adagium sprak ons aan. Vol goede moed startten we samen het overnametraject, dat helaas erg stroperig verliep. Het duurde lang voordat we de juiste cijfers ontvingen. Daarbovenop kwam dat het machinepark op termijn om flinke investeringen vroeg. Iets dat Adagium concludeerde tijdens een bedrijfsbezoek. Hierop baseerde Adagium vervolgens een keurig overnamebedrag. Maar het bleek dat het bod en de vraagprijs dermate ver uit elkaar lagen dat we daar met de verkopende partij financieel niet uitkwamen. Daardoor verloren Paul en ik het vertrouwen in een succesvolle overname.”

Op tijd gestopt

Uiteindelijk besloten ze dat de deal niet doorging. Bob: “Simpel gezegd: Adagium behoedde ons voor een deal die verkeerd uit zou kunnen pakken. De benodigde investeringen in combinatie met de sterk concurrerende markt, gaven geen rooskleurig vooruitzicht. Dankzij de scherpte van Adagium zagen we dit op tijd in. Daar hebben we goede gesprekken met Adagium over gevoerd. Eerlijk en oprecht. Soms kan ‘nee’ ook het juiste antwoord zijn. Dat resulteert er nu in dat Paul en ik ons beraden over onze toekomst. En wie weet wat er nog op ons pad komt.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl