Deal

Prevermo neemt aandelen OnzeCoach over

Home Kennisbank Prevermo neemt aandelen OnzeCoach over

Tien jaar geleden richtte Annette van Engelen OnzeCoach op, een slim coachplatform voor grote organisaties die hun medewerkers heel goede coaching willen aanbieden. Wat begon als een idee ontwikkelde zij in de loop van tijd tot een succesvol platform met trouwe klanten als DSM, AholdDelhaize en AkzoNobel. Na tien jaar ondernemen is het nu tijd voor een nieuwe stap. Ze droeg haar aandelen over aan Prevermo en gaat zich weer richten op de inhoud door zelf te coachen.

Annette vertelt: “Op het moment dat ik 23 jaar geleden startte als coach stond het beroep nog in de kinderschoenen. Dat heeft in de loop der jaren een enorme vlucht genomen. Het werd steeds lastiger voor organisaties om goede coaches te vinden. Daarbij was er de perceptie dat coachingstrajecten altijd langdradig en zwaar waren. Zo ontstond het idee om een pool te creëren van goede coaches, die ook kortere trajecten aanboden. Vervolgens heb ik de portal laten ontwikkelen door een paar slimme ICT-ers. Het coachplatform OnzeCoach was daarmee geboren. Er bleek gelukkig vraag te zijn naar het platform en nadat we de eerste trajecten succesvol afgerond hadden ontstond er ook bewijslast voor mijn formule. Aan de ene kant was er het aanbod van de coaches, aan de andere kant konden organisaties hun medewerkers invoeren”.

Groei en ontwikkeling

Tien jaar ondernemen zorgde ervoor dat het bedrijf aanzienlijk groeide. Annette: “Het was uiteraard een enerverende tijd. In de eerste plaats was het leuk om te zien dat het idee levensvatbaar was en ik kreeg veel energie van het zoeken van en praten met coaches, de acquisitie en het verbeteren van de portal. Er lag vanzelfsprekend veel op mijn bord. Er was steeds minder tijd voor zelf coachen en uiteindelijk was dat niet meer mogelijk. Ik was constant bezig met puzzelen om het platform te ontwikkelen en te verbeteren. De portal werd een uitgebreide en daarmee gecompliceerde tool. Gelukkig werd ik ondersteund. De ICT, boekhouding, backoffice en projectmanagement had ik allemaal geoutsourcet. Het was een bewuste keuze om geen mensen in dienst te nemen. Daar lag voor mij de grens, omdat er met personeel ook andere zaken bij komen kijken. Na enkele jaren begon het altijd aan het werk zijn mij steeds meer op te breken. Daarbij miste ik de inhoud, het coachingsvak”.

Reden genoeg voor Annette om een verkooptraject op te starten. Annette: “Drie jaar geleden heb ik geprobeerd om een samenwerking aan te gaan, om zo OnzeCoach samen met iemand te leiden. Dat liep helaas op niets uit. Toen heb ik besloten om het te verkopen. Via iemand uit mijn netwerk werd ik naar Adagium verwezen. Ik ben bij drie bureaus geweest. Wat mij bij Adagium aansprak was hun aanpak. Ze waren lekker down to earth, konden alles goed uitleggen. Daar kwam geen gelikte presentatie aan te pas, maar een flipover met stift. Doorslaggevend was dat Adagium een groot netwerk heeft”.

“De juiste oplossing voor zowel mij als OnzeCoach”
Annette van Engelen

Het overnametraject

“Het was voor mij duidelijk dat een dergelijk traject goed begeleid moest worden”, stelt Annette. “Het is een complex vak dat ik niet beheers. In eerste instantie heb ik mijn eigen lijst met kandidaten aangedragen, die Adagium snel aanvulde met andere potentiële kopers. Zo volgden er in de eerste helft van 2020 enkele gesprekken met een paar partijen. Telkens bleek de klik er niet te zijn of dat vraag en aanbod te ver uit elkaar lagen. Tussendoor kwam corona ook nog om de hoek kijken, waardoor we met OnzeCoach ook werk aan de winkel hadden. Alle coaches moesten overschakelen naar online coachen en we deden mee met een groot subsidietraject. In overleg met Adagium besloten we om het overnametraject tijdelijk stil te leggen en na de zomer van 2020 weer op te pakken. Het was immers onzeker hoe deze situatie zich zou ontwikkelen”.

Na de zomer maakte Adagium, samen met Annette, een nieuwe lijst met kandidaten. Annette: “Een van die namen was Prevermo, uit het netwerk van Adagium. Zij werden vrij snel concreet en spraken hun interesse uit. In het eerste gesprek met hen had ik direct een goed gevoel. Het werd duidelijk dat OnzeCoach een mooie aanvulling zou zijn op hun dienstverlening. De Heads of Agreement werd gemaakt en het boekenonderzoek werd gestart. Zij hebben gelukkig gevoeld dat het platform OnzeCoach veel potentie heeft. Iets dat ik al wist. Om het echter naar een volgend niveau te brengen zouden er mensen aangenomen moeten worden en nieuwe stappen worden gezet. Dat was niet wat ik voor mijzelf wilde”.

Een goed resultaat

Het volledige proces is goed begeleid volgens Annette. “Gedurende het traject zorgde Adagium ervoor dat beide partijen op dezelfde lijn bleven. Ook later in het traject, toen er harde noten gekraakt dienden te worden, wekte de bemiddelende functie vertrouwen op in de weg naar een positief eindresultaat. Dat is echt de kracht van Adagium. In het boekenonderzoek dat volgde kwam er veel op mij af. Ik vond het prettig dat ik hierin kon rekenen op de nauwkeurigheid, kennis en begeleiding van Adagium. Het feit dat de tegenpartij, net als ik, open kaart speelde was prettig. Zo gaven zij bijvoorbeeld inzicht in het boekenonderzoek en al hun opmerkingen”.

Op 15 april werd de overname definitief beklonken. Annette: “Dat voelde als een opluchting. Het was namelijk een intensief en complex traject. Naast de dagelijkse business, lag mijn focus met name op de overname. Gezamenlijk met de nieuwe directeur van Prevermo heb ik een videoboodschap opgenomen waarin het nieuws aangekondigd werd. Voordat we het nieuws deelden heb ik een groot aantal coaches, met wie ik nauw samengewerkt had, persoonlijk gebeld. Ik kreeg vooral positieve reacties van de coaches toen ik het nieuws bekend maakte, sommigen waren verbaasd en anderen hadden het al zien aankomen”.

Verschillende fasen in het proces

In een overnameproces passeren allerlei emoties en fasen de revue. Annette: “Dat schiet alle kanten op. Van blijheid tot verbazing. Van overladen worden met vragen tot wachten op antwoorden. Ik heb me in het traject uitstekend begeleid gevoeld. Er was een goede rolverdeling en Adagium snapte precies waar het om ging. Ook achteraf gezien had ik dit traject nooit zelfstandig kunnen doorlopen. Nu de overname achter de rug is ga onder mijn nieuwe bedrijfsnaam Perspectens krachtige workshops geven voor bedrijven die vrouwen willen stimuleren in hun ambities. Ook ga ik weer coachen. Daarmee blijf ik onder andere aan OnzeCoach verbonden”.

Durf om hulp te vragen

“In een bedrijfsoverdracht komt er veel op je af. Ik heb geleerd dat raad ook van vele kanten kan komen. Natuurlijk van Adagium, maar ook van mensen die mij persoonlijk ondersteunden in het proces. Zorg dus voor goede mensen om je heen. Dat is echt nodig, want je raakt af en toe het vertrouwen in jezelf kwijt. Wat gebeurt er nu precies in het proces? Heb ik nog een goed beoordelingsvermogen? Ik heb geleerd om eerder om hulp te vragen en om dingen ook los te laten. Dat was voor mij best lastig. Maar op een gegeven moment moet je door in het proces. Je zit in een trein waarvan je niet moet afstappen. Ik moest vertrouwen op het eindresultaat en af en toe wat inschikken. Daardoor heb ik mijn uiteindelijke doel kunnen bereiken”.

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl