Vandaag spreken we met Johan van Beek, die in 2016 zijn bedrijf Sabo Boxtel verkocht aan het Duitse Halex-Group. Nu, een aantal jaar later, spreken we opnieuw met Johan om hem te vragen hoe het met hem gaat en hoe hij terugkijkt op het bedrijfsoverdrachtproces van toen.

Goede ondersteuning tijdens een pittig traject

Johan steekt van wal: “Met Adagium aan mijn zijde wist ik dat ik de goede partij had gevonden die me hielp de juiste overnamekandidaat te vinden en me het gehele traject goed ondersteunde. Dat voelde vanaf de eerste kennismaking goed. Het overnameproces zelf vond ik wel redelijk pittig. Je moet alles blootleggen en de koper recht aan kunnen kijken over hoe het bedrijf er voor staat. Ik herinner me de laatste loodjes van het proces nog heel erg goed. Toen we het over de punten en de komma’s hadden, ging dat tot laat in de nacht door.”
“Het moment dat ik wist dat we er samen uit zouden komen ben ik direct naar mijn medewerkers gegaan om het ze persoonlijk te vertellen. De medewerkers die vrij hadden heb ik thuis persoonlijk bezocht. Het nieuws werd met gemengde gevoelens ontvangen, van ‘niet leuk’ tot ‘ik begrijp het wel’. Een paar dagen later ben ik gaan tekenen,” gaat Johan verder.

Johan: “In eerste instantie veranderde er niet zoveel. Ik moest namelijk nog iemand vinden die mijn werkzaamheden zou overnemen. Dat heb ik in samenwerking met de investeringsmaatschappij gedaan. Binnen drie maanden hadden we een kandidaat gevonden die in maart 2017 is gestart. Vanaf dat moment zijn we de overdracht gestart en eind 2017 ben ik volledig gestopt,” besluit Johan.

Een goede invulling van mijn tijd

“Momenteel ben ik écht thuis, ik heb geen vaste verplichtingen. Ik help mijn zoon bij de verbouwing van zijn huis, doe wat klusjes rondom het huis en ik hier en daar wat advieswerk. Ik heb samen met mijn vrouw een camper gekocht, daar gaan we lekker mee op reis. Daarnaast ben ik samen met iemand een machine aan het bouwen. Ik kom mijn tijd goed door, kan ik wel zeggen,” glimlacht Johan.

Ondernemen is topsport

Johan startte het overnameproces op 55 jarige leeftijd. Hij wist dat zijn kinderen het bedrijf niet wilden overnemen, dus een externe overname zou er op den duur toch van komen. “Het is een goede keuze geweest, om het bedrijf te verkopen. Zeker voor mij persoonlijk. Ik denk namelijk dat ik het ondernemen op den duur niet meer leuk zou zijn gaan vinden door alle regeltjes en papierwerk waaraan je verplicht bent. Ondernemen is gewoon topsport!” vertelt Johan stellig.

Je hebt de juiste mensen nodig

Adagium heeft het gehele overnametraject begeleid, van het vinden van de juiste kandidaat tot en met het ondertekenen van het contract. Johan vertelt: “Ik ben erg tevreden over de begeleiding van Adagium. Je moet als ondernemer zelf wel altijd alert blijven, omdat je dient te weten waarover het gaat. Daarom heb ik álles gelezen wat ik toegestuurd kreeg. Ik heb goed geluisterd tijdens gesprekken en ik heb vragen gesteld wanneer ik iets niet begreep. Het is belangrijk dat je zelf begrijpt en weet waarover het gaat, in zo’n proces. Geloof mij… de stomste vraag is de vraag die niet gesteld is,” lacht Johan.
Johan vervolgt: “Ik kon goed overweg met de mensen van Adagium. Dat is fijn, want ik vind dat zo’n proces niet een puur zakelijke overeenkomst moet zijn. De mensen van Adagium hebben persoonlijke interesse en dat geeft een fijne dynamiek. Ik ben destijds op basis van een goed gevoel met Adagium in zee gegaan, dat is voor mij een goede graadmeter. En zeker bij zo’n intensief traject heb je de juiste mensen nodig omdat je elkaar blindelings moet kunnen vertrouwen.”

Altijd bereikbaar

Johan: “Ik kon Adagium bellen wanneer het nodig was. Volgens mij heb ik ook wel eens ’s avonds gebeld namelijk. Als je ergens mee zit, zeker in dit soort processen, dan wil je snel te woord gestaan kunnen worden. Dat is bij Adagium zeker het geval.”

Een overnameproces is een familieaangelegenheid

Johan: “Wat ik hier van geleerd heb is dat je met niemand ruzie moet krijgen, zodat je elkaar nog altijd tegen kunt komen. Je moet niets verbloemen in je cijfers of stukken, want alles komt uiteindelijk bovendrijven. Eerlijkheid duurt het langst. Dat is een waarde die ik maar heel normaal vind, maar dit proces heeft dat nog meer versterkt. Wat misschien nog veel belangrijker is, is dat je altijd je onderbuikgevoel volgt. Wat goed voelt is goed.”
“Daarnaast wil ik graag benadrukken dat een bedrijfsovernameproces een familieaangelegenheid is. Dat doe je met het hele huishouden. Door de overname verandert er zoveel dat het iedereen in het gezin iets aangaat en raakt. Wees je daarvan bewust. Want vanaf nu ben ik bijvoorbeeld hele dagen thuis en dat effect is best pittig voor iedereen,” vertelt Johan.

Toekomstplannen

“Ik wil een paar mooie reizen maken, samen met mijn vrouw. En ik zou graag nog een keer met mijn landcruiser een tour door Afrika willen rijden. Vanuit ondernemersoogpunt wil ik misschien wel weer een eenmanszaakje starten, zonder personeel. Wat ik dan precies ga doen weet ik nog niet. Ik denk iets in de handel of advies. In ieder geval geen productie. Je kent het gezegde misschien wel ‘Luiheid is des Duivels oorkussen’. Ik moet en wil graag bezig zijn,” sluit Johan met mooie woorden af.