In mei van dit jaar (2019) heeft Altavilla B.V. een bewuste stap gemaakt in de uitbreiding van twee naar vier aandeelhouders. Deze transitie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. We spreken met Maarten de Groot, John van Dinteren en Sascha Jost over de totstandkoming van deze beslissing en hoe dit proces is verlopen.

Toonaangevende projecten door heel Nederland

Altavilla B.V. is een ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in bouwmanagement en brandveiligheid. Zij leiden en begeleiden totale bouw- en renovatieprocessen en geven brandveiligheidsadvies voor zowel bestaande als nieuwe huisvesting. Het team van Altavilla bestaat uit 15 professionals die dagelijks werken aan toonaangevende gebouwen in diverse branches, door heel Nederland.

Vaste bedrijfsadviseur

Oprichters Maarten de Groot en Roland Simons zijn ruim 13 jaar geleden Altavilla B.V. gestart. Roland Simons kent Albert Dominicus vanuit zijn netwerk en bespreekt regelmatig ondernemersvraagstukken met hem. “Door de jaren heen is Adagium onze vaste bedrijfsadviseur geworden, zij weten hoe we ondernemen en waar onze behoefte ligt. We zijn al bij het bereiken van verschillende mijlpalen goed begeleid”, vertelt Maarten. “Denk aan het instellen van de medewerkersparticipatie zo’n vier jaar geleden, toen zochten we naar een oplossing om medewerkers meer aan het bedrijf te binden. De afgelopen twee jaren speelde een continuïteitsvraagstuk, met de vraag: hoe kunnen we het bedrijf Altavilla borgen voor de lange termijn? Dat bracht ons weer aan tafel bij Adagium”.

Van nauwe samenwerking naar aandeelhouder

Binnen Altavilla B.V. staan we steeds vaker stil bij de kwetsbaarheid van de onderneming. Met de komst van John van Dinteren, senior brandveiligheidsadviseur, is daar verbetering in gebracht. John: “Ik werd steeds actiever ingehuurd door Altavilla, waardoor de samenwerking al snel nauwer werd. Dat heeft mij tot denken aangezet over de situatie en toekomst van mijn eigen bedrijf waarin ik alleen werkzaam was. Zo zijn de gesprekken met Adagium voor mij gestart, om te bekijken hoe we de positieve samenwerking op een andere manier gestalte konden geven”.

“Klopt”, zegt Maarten, “samen met Adagium hebben we verschillende modellen en bedrijfsstructuren uitgetekend om alle mogelijkheden te beoordelen. In dat proces kwam ook de rol van Sascha Jost, als certificaathouder, naar voren. Ook zijn deelname en betrokkenheid in het bedrijf wilden we vergroten. Zo kwamen we tot de conclusie dat we zowel John als Sascha als partner in Altavilla wilden laten instappen. Daardoor werd de bedrijfsconstructie voor ons logisch en eenvoudig. De puzzelstukken vielen op hun plek”.

Samen de stip aan de horizon zien

John: “We zijn dit proces gestart met als doel om de samenwerking te versterken. We wisten alleen niet hoe. Zonder stip aan de horizon was het allemaal wat meer zoeken. Die stip werd helder toen we besloten dat we als vier gelijkwaardige aandeelhouders wilden ondernemen. Vanaf dat moment zag iedereen het duidelijk voor zich”.

Sascha Jost, sr. projectmanager, haakt hier op in: “Ik vond het in het begin, vanuit mijn eigen situatie, moeilijk om te zien hoe we daar zouden komen. We hebben meerdere ingroeiscenario’s bekeken, maar een gelijkwaardige instap had bij ons allen de voorkeur. Omdat ik de Duitse nationaliteit draag moest ik hiervoor wat meer voorbereidingen treffen en uitzoeken hoe ik dat het beste kon regelen. Daar heb ik een goede begeleiding van Adagium in gekregen”.

Niets zonder een goede adviseur

We vroegen de heren van Altavilla B.V. naar de leerpunten in het proces dat zij hebben doorgemaakt. John: “Ik heb al vaker dit soort processen meegemaakt, dat was niet nieuw voor mij. Wat ik in dit traject erg goed vond is dat Adagium een onafhankelijke positie in het proces heeft ingenomen. Zij hebben op een juiste manier gefilterd, ons gespiegeld en altijd geadviseerd vanuit wat het beste voor het bedrijf is”. Maarten bevestigt dit: “Ik ken Albert al enkele jaren en ik wist vanaf de eerste minuut dat hij dit soort processen goed weet aan te pakken. Hij komt dan in een objectieve stand waarbij hij respect houdt voor alle partijen aan tafel. Door Albert ben ik een betere ondernemer geworden. Hij stelt altijd goede vragen en achterhaalt wat belangrijk is voor ons”. Sascha: “Als ik terugkijk op het traject dan zou ik de volgende keer al in een eerder stadium een goede adviseur zoeken die mij vanaf moment één zou begeleiden op het Nederlands-Duitse onderdeel. Dat is namelijk een specialistisch onderdeel, vooral het fiscale gedeelte”.

Toekomstbestendig. Een robuuster bedrijf neergezet

Maarten, John en Sascha zien de toekomst van Altavilla B.V. met vertrouwen tegemoet. “We hebben een fundament geslagen en een robuuster bedrijf neergezet. Met vier ondernemers zijn we ieder vanuit de inhoud betrokken bij projecten. Dat is sterk”, aldus Maarten. Zowel Sascha als John beamen dit en kijken er naar uit om samen aan de slag te gaan.

Wat adviseer je andere ondernemers?

John: “Neem een onafhankelijke adviseur in de hand die op de juiste manier de spiegel voorhoudt”. Maarten sluit zich hierbij aan: “Wie deze adviseur is, heeft alles met vertrouwen en een persoonlijke klik te maken”. Sascha: “Het vertrouwen in de adviseur is erg belangrijk. Dat was voor mij in dit proces niet zo moeilijk. Ik had al ervaring met Adagium vanuit de medewerkersparticipatie. Dat hebben zij toen heel goed begeleid en daarom stapte ik nu in dit proces met vertrouwen in”.